Lajme Shqip Monday, 10 June 2013 13:57

Prishtinë – Ka përfunduar seanca e sotme gjyqësore ndaj Limajt dhe të tjerëve në rastin e MTPT’së.Gjyqtarja e rastit ka paralajmëruar se Gjykata pritet të shpallë vendimin për konfirmim apo jo të aktakuzës në mesin e muajit korrik të këtij viti.Mbrojtja e Limajt tha se Prokurori i rastit shkeli dispozitat ligjore kur ia la në dorë intervistimin e të akuzuarve një këshilltari ligjor.Avokati Tomë Gashi për me tepër e quajti prokurorin Picket të pa sens juridik, raporton Express. Gashi foli lidhur me dispozitat ligjore, të cilat përcaktojnë qartë se prokurori duhet të marrë në pyetje të pandehurit dhe jo këshilltari i tij ligjor.Derisa tha se Prokurori ka bërë shkelje me formën e intervistimit të të akuzuarve.“Mua po më pëlqen çdo ditë e më shumë stili i prokurorit për arsye se atë që është duke e thënë ai, nuk ka kurrfarë sensi juridik. Pra nuk ka bazë ligjore për atë çfarë po thotë prokurori, dhe më së paku është duke i ndihmuar gjykatës”, ka thënë Gashi para pak minutash para gjykatës.Pas fjalës së gjyqtares, mbrojtja në rastin e MTPT’së ka shprehur shqetësim lidhur me faktin se në periudhën e intervistimit, të akuzuarit janë marrë në pyetje nga këshilltari ligjor e jo nga prokurori siç është dashur.Avokatët e quajtën këtë mënyrë të intervistimit antiligjore, meqë sipas Kodit të Proceduarës Penale , një gjë tillë nuk lejohet.“Këshilltari ligjor s’mund ta ushtrojë autoritetin e prokurorit, pasi prokurori është ai i cili bënë hetime dhe interviston. Pra kjo ka qenë e paligjshme”, ka thënë avokati Tahir Rrecaj.Prokuroi Picket është mbrojtur duke thënë se, pyetjet kanë qenë të përgatitura paraprakisht.“Ka qenë një listë me pyetje që është bërë”, ka thënë prokurori kur është pyetur nga kryetarja e turpit gjykues.Kryetarja e trupit gjykues Adamska Gallant është interesuar rreth rrjedhës së bastisjes së shtëpisë së Fatmir Limajt në Çagllavicë.Prokurori Picket ka thënë se kur e kanë kuptuar se ekzistonte edhe një objekt tjetër atëherë policia ka ushtruar kontrollin mbi atë objekt dhe po ashtu edhe më vonë ka kërkuar një urdhër të ndryshuar verbal.“Ne fillimisht kemi lokalizuar vendin pastaj kemi bërë kontrollin”, ka thënë Picket.Në këtë i është kundërpërgjigjur gjyqtarja duke e pyetur: “Pse nuk mund të prisnit që bastisja të kryhet me një urdhër të gjykatësit të procedurës paraprake? Ne anën tjetër nuk e keni bërë kontrollin për të cilin e keni pas lejen me shkrim?”.Prokurori, Johanes Picket ndërkaq i tha se në atë kohë prokurori kryesor i lëndës e ka marr atë vendim vet, dhe në bazë të strategjisë së tij ka bërë kontrollin.Për bastisjen e shtëpisë së tij ndërkaq ka reaguar edhe Fatmir Limaj.“Do të ishte me interes për gjykatën, nuk është shkuar për të shikuar nëse është shtëpia ime , por janë prezantuar para vajzës time me një urdhër për bastisje”, tha Limaj.”Bastisja në Çagllavic ka ndodhur me 50 policë të maskuar. Mi kanë izoluar fëmijët, aty në ato momente nuk kemi qenë as unë, e as gruaja. Këta njerëz e kanë ditur saktë se ku unë banoj”, shtoi Limaj.Ndërsa tha se Prokuroria dhe Policia nuk kanë shkuar për të vërtetuar nëse është shtëpia e tij. “Qëllimi i policisë së EULEX’it ka qenë bastisja.Kjo bastisje ka ndodhur edhe me kamera, për të prezantuar këtë spektakël”, ka thënë Limaj.