Lajme Shqip Friday, 15 July 2011 14:40

Shkup – U zhvillua debat i nxehtë në Parlamentin e Maqedonisë lidhur me ndryshimet në ligjin për përdorimin e gjuhës shqipe. Interesim më të madh për të debatuar për këto ndryshime kanë shfaqur deputetët e opozitës, si të asaj shqiptare ashtu edhe të asaj maqedonase.

“LSDM nuk do t’i mbështesë ndryshimet në ligjin për gjuhën shqipe, këto ndryshime janë kundërkushtetuese dhe kundër Marrëveshjes së Ohrit. DPMNE-ja, mes interesave shtetërore zgjodhi të mbrojë postin e kushëririt të Nikolla Gruevskit, Sasho Miallkov”, ka thënë nga foltorja e Parlamentit të Maqedonisë, deputetja e LSDM-së, Radmilla Sheqerinska.

Në fillim të seancës, deputetët e Lidhjes Social Demokrate të Maqedonisë kanë shpalosur qëndrimin e tyre se nuk do t’i mbështesin ndryshimet e këtij ligji, pasi që me këtë bëhet shkelja e kushtetutës.

Aleksandër Spasenovski, nga VMRO-DPMNE, ka thënë se me ndryshimet e ligjit implementohet Kushtetuta e Maqedonisë, sipas së cilës përdorimi i gjuhës së bashkësive të cilën e flasin mbi njëzet për qind e qytetarëve që nuk janë shumicë në Maqedoni, do të rregullohet me ligj. Sipas tij, këto ndryshime janë në harmoni të përmirësimit të marrëdhënieve ndëretnike në Republikën e Maqedonisë. (LajmeShqip.com)

 
Lajme Shqip Thursday, 14 July 2011 16:07

Shkup – Propozim-ligji për përdorimin e gjuhës shqipe ka shkaktuar debate të ashpra midis partive rivale maqedonase VMRO-DPMNE-së dhe Lidhjes Social Demokrate të Maqedonisë (LSDM).

Partia e Branko Cërvenkovskit ka akuzuar partinë maqedonase në pushtet se po bën shkelje të kushtetutës, duke mos respektuar procedurat parlamentare për miratimin e ligjit për përdorimin e gjuhës shqipe. Opozita maqedonase ka kërkuar që propozim-ligji të tërhiqet nga procedura parlamentare dhe të vendohet me procedurë të rregullt.

“Kur Gruveski dhe Ahmeti dëshirojnë të fshehin diçka nga opinioni, përfaqësuesit e qeverisë nuk janë prezentë në institucionin ligjvënës. Sot këtu ka një të vërtetë, VMRO-DPMNE mes shtetit e kushtetutës, ka zgjedhur postet e  kolltuqet”, ka thënë Radmilla Sheqerinska, gjatë debatit në komisionin parlamentar të sistemit politik.

Nga ana tjetër, Aleksandër Nikollovski, nga VMRO-DPMNE-ja, në fjalimin e tij ka thënë se me ndryshimet e reja të ligjit për gjuhët, nuk do të çrregullohet sistemi shoqëror në Maqedoni, përveç se, siç tha ai, “ministrat do të kenë të drejtë të flasin në gjuhën shqipe”.

“Është e tmerrshme kjo që bëni ju, me këtë patriotizëm të rrejshëm, pasi që kjo nuk do të ndikojë në rritjen e rejtingut të LSDM-së e as në zvogëlimin e asaj të VMRO-së. Një ish-kryeministër, kuadër i LSDM-së, bashkëpunonte me një bandë-kriminale me qëllim të përfitimeve personale”, ka thënë Nikollovski.

Ndërkohë, deputeti i Rilindjes Demokratike Kombëtare (RDK), Izet Zeqiri, ka thënë se këto janë vetëm ndryshime teknike, të cilat aspak nuk do ta avancojnë përdorimin e gjuhës shqipe dhe kërkoi që e njëjta të jetë gjuhë zyrtare në të gjithë territorin e Maqedonisë. (LajmeShqip.com)