Lajme Shqip Tuesday, 28 May 2013 16:34

 

Projektligji për Ratifikimin e Marrëveshjes së parë Ndërkombëtare të parimeve që rregullojnë normalizimin e marrëdhënieve mes Kosovës dhe Serbisë dhe planit të zbatimit për këtë marrëveshje u miratua sot pa ndonjë debat nga Qeveria e Kosovës.

Në mbledhjen e ekzekutivit të vendit të mbajtur të martën është miratuar me shumicë votash ky projektligj. Kryeministri i vendit, Hashim Thaçi ka thënë se pas nënshkrimit të planit të zbatimit nga të dyja palët, është paraparë që marrëveshja të ratifikohet nga të dyja shtetet.

 “Ne jemi pajtuar që ditën e enjte kur e kemi nënshkruar planin e zbatimit të marrëveshjes, por që diçka të ratifikohet duhet të jetë e pajtueshme për të dyja palët dhe tani Serbia e ka dhënë pajtimin. Ne sot kemi menduar që ta kalojmë edhe në Qeveri këtë çështje dhe ta procedojmë menjëherë në Kuvendin e Kosovës”, ka thënë kryeministri Thaçi.

Ndërsa zëvendëskryeministri, Hajredin Kuçi ka dhënë më shumë detaje rreth këtij projektligji.

Ai ka thënë se ky projektligj ratifikon marrëveshjen e parë ndërkombëtare për normalizimin e marrëdhënieve mes Kosovës dhe Serbisë.

Sipas tij, kjo marrëveshje është miratuar nga Kuvendi më 22 prill 2013 përmes rezolutës dhe plani i zbatimit që është përafruar nga dy kryeministrat dhe ky plan i zbatimit është miratuar nga Qeveria.

“Theksoj se edhe marrëveshja e parë janë pajtuar dhe miratuar nga pala tjetër. Marrëveshja e parë ndërkombëtare do ta keni në shtojcën e parë dhe planin e zbatimit që është në marrëveshje. Këto të dyja do të jenë pjesë përbërëse të këtij ligji. Ky ligj i obligon dy republikat ta zbatojnë. Jam i bindur që me miratimin e këtij dhe ratifikimin e tij hapet mënyra e qartë e zbatimit të marrëveshjes të nënshkruar më parë”, ka theksuar Kuçi.

Ndërkohë në rend të ditës ka qenë edhe Projektligjit për ndryshimin dhe plotësimin e ligjit për kufijtë administrativ të komunave, ku edhe ky projektligj me shumicë votash është miratuar.

Ministri i Administrimit të Pushtetit Lokal, Sllobodan Petroviq ka thënë se MAPL në bazë të mandatit propozon ndryshimin e projektligjit për kufijtë administrativë, për dy komunat e reja që do të formohen

Formimi i dy komunave të Hasit, normalisht që parasheh edhe implikime buxhetore.

 

 
Lajme Shqip Sunday, 26 May 2013 14:51

Për anëtarët e komisionit parlamentar për mbikqyrjen e FSK-së, është shumë i rëndësishëm sqarimi i e-mailave të shkëmbyer ndërmjet zëvendëskryeministrit të FSK-së, Slavisa Filipovic dhe disa zyrtarëve të supozuar në Begorad. Kështu, ditë më parë, anëtarët e Komisionit parlamentar kanë miratuar një kërkesë drejtuar kryeministrit Hashim Thaçi dhe ministrit të FSK-së, Agim Çeku, për të sqaruar përfundimisht rastin e përfolur të shkëmbimit të e-mailave. Ata theksuan se është e nevojshme që të sqarohet nëse informacionet në këto e-maila kanë prekur interest e vendit.

Zëvendës kryeministri Filipovic, gjatë komentimit të thirrjes së Komisionit parlamentar për ndërmarrjen e masave në këtë rast, ka thënë se ministri Çeku ka qenë në rrjedhë të kësaj çështje.

“Ministri e di se unë nuk i kam shkruar e-mailat e përfolur. Ai e ka vlerësuar çështje që nuk ka të bëjë me informacion të klasifikuar. Raportet tona kolegiale dhe të punës janë shumë korrekte”, ka thënë Filipovic, për Telegrafin.

Zv/ministri Filipovic ka deklaruar se nuk ka informacion nëse ministri Çeku e ka informuar kryeministrin Hashim Thaçi për këto çështje.

Zëvendësministri i FSK-së, Slavisa Filipovic, ka mohuar edhe një herë se ka bërë ndonjë vepër jo të ligjshme.

“Deklaroj me përgjegjësi të plotë se nuk i kam shkruar askujt e-mail që flet për informacionin e dhënë për FSK-në. Si zëvendësministër, unë jam i vetëdijshëm se sa do të dëmtonte kredibilitetin tim, për më tepër një gjë të tillë nuk do ta bëja në asnjë mënyrë që të dëmtojë institucionin ku punoj”, ka thënë Filipovic.