Lajme Shqip Monday, 11 November 2013 12:30

Shkup- Për të jetuar në planetin Marsjanë paraqitur mbi 200 mijë vullnetarë. Në mesin e aplikantëve, gjenden edhe dyshqiptarë.

Njëri prej tyre është njëshqiptar nga Maqedonia, me emrin Adrian 24 vjeç ndërsa tjetri është nga Shqipëria, me emrin Enkel 38 vjeç.

Projekti privat “Mars One”, zyrat e së cilit ndodhen në Holandë, parashikon që të mbledhë një grup prej 40 personash, të cilët do të jenë astronautë potencialë me qëllim që 4 prej tyre, në vitin 2022 të nisen në rrugën pa kthim drejt planetit të kuq.

Sipas vlerësimeve preliminare, misioni do të kushtojë rreth 6 miliardë dollarë amerikanë. Grupi i dytë me 4 persona në planetin Mars do të shkojë disa vite pasi të shkojë grupi i parë, por asnjëri prej tyre nuk do të kthehet në tokë. Para nisjes për në planetin Mars, kandidatët e përzgjedhur do të kalojnë trajnime, aftësi për mbijetesë dhe kontrolle mjekësore, raporton albeu.

Sipas BBC, kandidati më i vjetër që pret të shkojë në Mars është 83-vjeçar, kurse ai më i riu shkon në shkollë fillore.