Lajme Shqip Saturday, 01 March 2014 18:33

Ministria e Punëve të Brendshme njofton të gjithë shtetasit shqiptarë që kanë aplikuar përdokumente identiteti në vitin2011″>2011 dhe 2012″>2012, por që ende nuk i kanë tërhequr këto dokumente, se afati i fundit për ti tërhequr ato është muaji muaji shtator, në të kundërt këtodokumente do të asgjesohen.

MB sqaron se në zbatim të kontratës konçesionare për prodhimin dhe shpërndarjen e Kartave të Identitetit dhe të Pasaportave Elektronike një dokument i patërhequr brenda një viti bëhet i pavlefshëm.

“Dokumentat e prodhuara nga viti 2011″>2011 dhe 2012″>2012 dhe të patërhequra nga përfaqësitë konsullore të Shqipërisë në Greqi (Athinë dhe Selanik), Itali (Romë dhe Milano) dhe SHBA(Nju Jork) do të asgjesohen . Dokumentat e lëshuara në vitin vitin 2011″>2011 do të nxirren jashtë përdorimit në fund të muajit Qershor 2014, në qendrën e Personalizimit në kompaninë Aleat sh.p.k., ndërsa ato të lëshuara në vitin 2012″>2012 do të nxirren jashtë përdorimit në fund të muajit Shtator 2014.” thuhet në njoftimin e MPB-së.

Numri i Pasaportave Biometrike të patërhequra nga shtetasit përgjatë viteve2011″>2011, 2012″>2012 dhe 2013 është 2477 copë, ndërsa i kartave ID është 3271 copë.

 
Lajme Shqip Monday, 05 August 2013 16:33

Prishtinë – Kompania “Infineon” e cila merret me prodhimin e pasaportave elektronike ka informuar se nga viti 2014 për Kosovën do prodhohen pasaportat më të sigurta në botë. 
Sipas informatës së lëshuar nga vetë INFINEON, pasaportat e deritanishme ishin të pajisura me sistemin BAC ( Basic System Control), ndërsa tani pasaportat e Kosovës do pajisen me chipat SAC ( Supplemental Acces Control). 
Systemi SAC është i njëjti sikur edhe vetë BAC, mirëpo SAC deshifron të dhënat në Chip me një alogaritëm i cili nuk mund të thyhet në asnjë mënyrë, njofton agjencia e lajmeve INA. 
Sipas INFINEON, mundësia për të manipuluar këte chip apo për të bërë një duplikat është e pamundur. 
Ky sistem i ri i programimit i takon familjes e produkteve “Integrity Guard” zhvilluar nga vete INIFINEON dhe te porositur nga kompania “Giesecke & Devrient” e cila ka marre kontratën për shtypjen e pasaportave kosovare.

 
Lajme Shqip Thursday, 30 May 2013 15:23

Ministri Rexhepi duke iu përgjgjur pyetjeve parlamentare deklaroi se në fund të hetimeve për skandalin e pasaportave do të merret vesh se ai nuk ka të bëjë me këtë çështje.

Deputeti i Vetëvendosjes Afrim Hoti e pyeti Rexhepin se çfarë ka ndodhur me 1.4 milionet e zhdukura dhe i kërkoi që të jape dorëhehqje.

Shtetasja gjermane Natalie Velija e cila ishte nënkontraktuese në mes të kompanisë austriake OESD që kishte fituar tenderin për prodhimin e pasaportave dhe MPB-së eshte e dyshuara kryesore ne kete rast. Të dyshuar tjerë janë edhe vëllezërit Fisnik dhe Betim Blakaj nga Istogu.