Lajme Shqip Saturday, 26 October 2013 14:29

Beograd- Presidenti i Serbisë, Tomislav Nikolic ka ngrirë pjesëmarrjen në takimet trelaterale ndërmjet Serbisë, Bonjës dhe Hercegovinës dhe Turqisë dhe pret kërkim falje nga Turqia për fjalimin e kryeministrit turk Rexhep Taip Erdogan në Prizren, të cilin, presidenca serbe, e quan skandal.

“Me të marr funksionin e presidentit, trashëgova marrëdhënie të mira me Turqinë, të cilat i kishte vendosur paraardhësi, ishpresidenti i Serbisë. U angazhova që marrëdhëniet të shndërrohen në miqësi të sinqertë të dy popujve. Gjatë gjithë i kohës kam tërhequr vërejtjen presidentit të Turqisë se nuk është në rregull që zyrtarët turq kërkojnë nga shtetet tjera që ta njohin pavarësinë e Kosovës”, thuhet në një komunikatë të presidencës serbe.

Presidenti serb pretendon që kryeministri i Turqisë me fjalimin e tij në Prizren, në mënyrë të ashpër, ka shembur marrëdhëniet e mira miqësore, të ndërtuar deri më tani, pasi ai nuk ka respektuar sovranitetin e Serbisë, duke i bërë një revidim historisë, transmeton RTK.

“Pres që në Turqi të fitojë arsyeja dhe që Turqia t’i kërkojë falje Serbisë për shkak të agresionit pa armë. Deri atëherë, si president i Serbisë, ngrijë pjesëmarrjen time në takimet trelaterale të Serbisë, Bosnjës dhe Hercegovinës dhe Turqisë, pasi ai nuk është takim i vendeve luftënxitëse, por shteteve demokratike, në të cilat arsyeja shtetërore udhëheq kah paqja në Ballkan”, ka përfunduar presidenti serb.

 
Lajme Shqip Tuesday, 02 July 2013 10:00

Zagreb – Kryetari i Serbisë Tomislav Nikoliq ka deklaruar se ekzistojnë kushte të rënda të Bundestagut gjerman për Serbinë që ajo të hyjë bë Bashkimin Evropian. Këto kushtet është shumë vështirë të përmbushen marrë pra sysh se Serbia nuk e ka njohur dhe nuk mund ta njohë Kosovën.

Nikoliq në intervistën për Radio televizionin e Kroacisë ka thënë se kushtet gjermane janë të motivuar nga fakti se Berlini e ka njohur Kosovën dhe dëshiron që marrëdhëniet ndërmjet dy vendeve që i ka njohur të zhvillohen mirë.

“Megjithëkëtë Serbia nuk e ka, njohur nuk mundet dhe ekzistojnë kushte që nuk mund të përmbushen po qe se vërtet nuk ndodh diçka që do të mundësojë që Serbia dhe i ashtuquajturi shtet i Kosovës një ditë të bëhet shtet. Në kushte të tashme dhe në raporte të tashme të forcave kjo është e pamundshme”, ka thënë Nikoliq.