Lajme Shqip Wednesday, 22 May 2013 13:13

Millan Baçeviq, ministër për Xehëtari e Planifikim Hapësinor ka deklaruar për mediat serbe se marrëveshja për Trepçën do të mbetet e pandryshueshme përkundër kundërshtimit të Ambasadës amerikane në Prishtinë.

“E gjithë xehja në “Trepçë” nxirret jashtë kufijve administrativë të Kosovës. Dhe këtu s’ka ndryshime”, citojnë mediat serbe ministrin Baçeviq.

Qeveria e serbisë nënshkroi kontratë për investime në Kombinatin Xehetar “Trepça”, me konsorciumin amerikan New Generation Power (NGP).

Ministri serb ka deklaruar se kontratën nuk mund ta ndryshojë Qeveria e Kosovës dhe as reagimi i ambasadës amerikane në Prishtinë.

Në Kosovë është kundërshtuar veprimi i Qeverisë serbe.

Agjencia Kosovare e Privatizimit ka reaguar duke vlerësuar se kontrata me konsorciumin amerikan është e paligjshme dhe e pazbatueshme.

 
Lajme Shqip Monday, 20 May 2013 15:53

Kryeparlamentari i vendit, Jakup Krasniqi, ka thënë se nuk ka asnjë infromacion për ndonjë marrëveshje të arritur në mes të Serbisë dhe ndonjë kompanie amerikane për shitjen e Trepçës, përpos asaj që është thënë në media. Krasniqi këto komente i bëri të hënën pas mbledhjes së Kryesisë së Kuvendit, ai poashtu shtoi që për këtë qështje duhet pyetur Qeveria.

“Neve nuk kemi informacione për këtë çështje, kemi informacione të marra nga mediat që për mua, për të dhënë mendimin nga pozita të cilën e kam nuk mjafton. Këto pyetje duhet t’i drejtohen qeverisë si përgjegjësja kryesore edhe me kushtetutë për ekzekutimin dhe mbrojtjen e pasurisë se qytetarëve dhe Kosovës në përgjithësi”, tha ai.

Sipas Krasniqit, Serbia përderisa e ka bërë këtë marrëveshje me kompaninë amerikane për shitjen e Trepçës, është thirr sipas tij, në marrëveshje e arritur në Bruksel mes Prishtinës dhe Beogradit, për të cilin ai shprehet se nuk është në dijeni se çka përfshin.

Ndryshe, ditë më parë konsorciumi amerikan “New Generation Power” nga shteti Ilinois, raportohet se ka nënshkruar një kontratë me Ministrinë e Minierave dhe Resurseve Natyrore të Serbisë për bashkëpunim biznesi dhe teknik në kombinatin e Trepçës në veri të Mitrovicës.