Lajme Shqip Friday, 12 July 2013 14:42

Prishtinë- Avokatët e Natalie Velija po presin vetëm nënshkrimin e Presidentes Jahjaga të Ligjit të Amnistisë për të kërkuar mëshirën e shtetit për veprat të cilat dyshohet se i ka kryer klientja e tyre. Avokati Nuhi Paçarrizi paralajmëron nisjen e procedurave për këtë ndërsa Prokuroria e EULEX’it, e bindur në fajësinë e shtetases gjermane ka kërkuar vazhdim të paraburgimit edhe për dy muaj.

Avokatët e të dyshuarës kryesore për zhdukjen e 1.4 milionë eurove të “Skandalit të Pasaportave”, presin që pas miratimit të Ligjit për Amnisti, klientes së tyre t’i falen veprat për të cilat dyshohet.

Nuhi Paçarizi, mbrojtësi i Natalie Velija, tha për Express se po presin vetëm që Presidentja Jahjaga ta nënshkruaj Ligjin, për të nisur procedurat për kërkimin e amnistisë.

Mundësinë për këtë, sipas tij, ia jep Ligji ngase aty përfshihen edhe veprat përtë cilat shtetasja gjermane dyshohet, e të cilat janë: mashtrim, vjedhje e rëndë, shpërdorim, keqpërdorim të besimit dhefalsifikim të dokumenteve.

“Disa nga këto vepra inkorporohen në vjedhjen e rëndë dhe shpëlarjen parash andaj edhe po presim që pas hyrjes në fuqi të Ligjit qysh në momentin kur Presidentja të japë nënshkrimin e saj, të nisim procedurat për rikualifikim të veprave për të cilat dyshohet”, tha Paçarizi për Express.

“Besoj që pas kësaj, nuk i mbetet më shumë se një vepër dhe as nuk do të ketë arsye që ajo të qëndrojë më në paraburgim”, shtoi avokati.

Ai madje tha se me hyrjen në fuqi të ligjit, Prokurori i EULEX’it Andrew Hudges obligohet që ex-officio të bëjë rikualifikim të veprave penale.

“Po nëse ai nuk e bënë ne kemi bazë të mjaftueshme ligjore për ta kërkuar atë sepse me Ligjin për Amnisti vetë shteti na e jep atë të drejtë dhe ne padyshim që e shfrytëzojmë çdo të drejtë ligjore që na jepet”, tha avokati.

E derisa mbrojtja paralajmëron se do të kërkojë amnisti për Natalinë, Prokuroria tashmë ka deponuar në Gjykatë edhe një kërkesë për vazhdimin e paraburgimit dhe arrestit shtëpiak për shtetasen gjermane dhe vëllezërit Betim dhe Fisnik Blakaj edhe për dy muaj të tjerë.

Kjo me arsyetimin e njëjtë se Prokuroria është e bindur në fajësinë e tyre.

“Arsyetimi është i njëjtë sikurse herën e kaluar pra janë duke vazhduar hetimet dhe po shihet e arsyeshme vazhdimi i mbajtjes së të dyshuarve nën masat e sigurisë”, bëri të ditur Paçarizi.

Në Ligjin për Amnisti, thuhet se të gjithë kryesve të veprave penale të listuara në nenin 3 , e të cilat janë kryer para 20 qershorit të këtij viti, u jepet lirim i plotë nga ndjekja penale apo nga ekzekutimi i dënimit.

Ndërsa disa nga veprat penale të cilat janë përfshirë në nenin tre janë:

“Shmangia nga tatimi; Keqpërdorimi i autorizimeve ekonomike; Falsifikimi i dokumenteve; Pjesëmarrja në grup që kryen vepër penale, përveç në rastet kur kryerja e kësaj vepre penale ka rezultuar me lëndim të rëndë trupor ose vdekje;Keqpërdorimi i autorizimeve në ekonomi; Falsifikimi i dokumentit zyrtar”.

 
Lajme Shqip Thursday, 13 June 2013 10:12

Prishtinë – Më 4 qershor 2013, prokurorja e EULEX-it, Nina Grande, ka vendosur t’i zgjerojë hetimet për të përfshirë akuza të reja kundër Natalie Veliajt, Fisnik dhe Betim Blakajt, si dhe për të përfshirë shtatë të pandehur të rinj. Këtë propozim prokurorja e EULEX-it e ka dërguar në Gjykatën Themelore të Prishtinës, ku dje është mbajtur edhe një seancë dëgjimore.

“Ekziston dëshmia që tregon se Natalie Veliaj ishte në posedim të afro 1.5 milionë eurove. Llogaritë e saj bankare tregojnë se ajo tërhoqi 648 000 euro para të gatshme dhe pjesën tjetër të parave e transferoi në disa llogari të tjera bankare të kompanive dhe të të dyshuarve të fundit, Nazmi Thaçi, Adriatik Thaçi, Ergyn Dogani, Jakup Blakori, Hashim Shala, Imer Fazlia dhe Sefedin Shala. Velijaj gjithashtu ka transferuar të holla për kompaninë “FIMEX”, kompani me të cilën ajo dhe Fisnik Blakaj janë të lidhur me Betim Blakajn, shkruan “Kosova Sot”.
Prokuroria është ende duke hetuar se çfarë ka ndodhur me paratë, pasi u transferuan te personat e përmendur nga Natalie Veliaj.
Pavarësisht kërkesës së prokurores, gjyqtarja Allten Murseli ka vendosur të shtojë paraburgimin me një muaj për Natalie Veliajn dhe t’i lërë në masën e arrestit shtëpiak vëllezërit Blakaj.

 
Lajme Shqip Tuesday, 04 June 2013 14:42

Prishtinë – Gjatë të hënës Natali Velijaj kishte kërkuar me ngulm disa herë që gardianët t’a lirojnë nga qelia për të shkuar në toalet.Por, insistimi i saj i shpeshtë ngriti dyshimet tek një oficere kujdestare e sigurisë, e cila kontrolloi të dyshuarën kryesore për zhdukjen e 1.4 milionë eurove të pasaportave biometrike të kosovarëve.Pas këtij kontrolli jorutinor, oficerja ka hasur në një telefon mobil në xhepin e trenerkave të shtetases gjermane.

Burime të Express thonë se me të njëjtin mjet Velijaj dyshohet t’i ketë kryer tri telefonata gjatë asaj dite.

“Ende nuk po dihet se si i është futur telefoni brenda. Ai është konfiskuar dhe është dërguar si material për t’u hetuar meqë kemi vërejtur se ka pasur tri komunikime me të”, ka bërë të ditur burimi i gazetës.

Konfiskimin e telefonit të Natalisë e ka konfirmuar për Express edhe njëri nga mbrojtësit e shtetases gjermane, avokati Nuhi Paçarizi.

“Po jam i njoftuar por nuk di se si ka arritur ajo deri te telefoni”, tha Paçarizi shkurt.

Ai mohon të jetë në dijeni se më kë ka mundur të bisedojë Velijaj.

Kontrabandimi i çfarëdo lloj mjeti të komunikimit, armëve apo lëndëve narkotike brenda institucioneve korrektuese është e vepër ligjërisht e dënueshme.

Monitorimi dhe mbikëqyrja e punës së shërbimeve korrektuese në Kosovë sipas ligjeve në fuqi bie në kompetencën e Ministrisë së Drejtësisë.

Ndërkohë që administrata e burgjeve në Kosovë vazhdon të kritikohet për keqmenaxhim, meqë, rasti Velijaj nuk është i pari kur një të dyshuari për vepra të rënda kriminale i gjenden mjete të ndaluara brenda qelisë.

Ndryshe më 12 qershor të këtij viti Natali Velijaj i përfundon paraburgimi prej gjashtë muajsh.

Në rast se deri në atë datë Prokuroria e EULEX’it, e cila udhëheq hetimet në rastin e njohur si “Skandali i pasaportave”, nuk ngrit aktakuzë, ajo do të duhej të lirohej nga kjo masë e sigurisë deri në një vendim tjetër të Gjykatës.

 

 
Lajme Shqip Thursday, 30 May 2013 15:23

Ministri Rexhepi duke iu përgjgjur pyetjeve parlamentare deklaroi se në fund të hetimeve për skandalin e pasaportave do të merret vesh se ai nuk ka të bëjë me këtë çështje.

Deputeti i Vetëvendosjes Afrim Hoti e pyeti Rexhepin se çfarë ka ndodhur me 1.4 milionet e zhdukura dhe i kërkoi që të jape dorëhehqje.

Shtetasja gjermane Natalie Velija e cila ishte nënkontraktuese në mes të kompanisë austriake OESD që kishte fituar tenderin për prodhimin e pasaportave dhe MPB-së eshte e dyshuara kryesore ne kete rast. Të dyshuar tjerë janë edhe vëllezërit Fisnik dhe Betim Blakaj nga Istogu.