12
 
Lajme Shqip Saturday, 28 September 2013 14:55

Prishtinë-Sindikata e Bashkësisë Islame ka reaguar ndaj shpalljes së zgjedhjeve në Bashkësinë Islame të Kosovë (BIK), duke i konsideruara zgjedhjet si të paligjshme. Sipas kësaj Sindikate, Naim Tërnava po shkel mbi çdo normë shoqërore, morale dhe njerëzore vetëm për ti ruajtur privilegjet e tij dhe të stafit të tij.Duke përdorur metodën makiaveliste, z. Tërnava shkeli dhe po shkel çdo normë njerëzore, morale dhe fetare, duke krijuar tollovi e përçarje, në mesin e punonjësve dhe të besimtarëve, vetëm e vetëm për të ruajtur privilegjet e tij dhe të stafit të tij të ngushtë, thuhet në kumtesën e Sindikates se BIK-;ut.

“Të ashtuquajturat shpallje të zgjedhjeve qendrore, të cilat po mbahen këto ditë në teren, kinse për të propozuar kandidatët për kryetar të BIK-së, nuk janë tjetër vetëm se vazhdimësi e parregullsive dhe kulminacioni i të së keqes në këtë institucion tonin dhe tuajin, kanë shtuar ata”.

Sipas Sindikatës, ndryshimi i kushtetutës së BIK-ut, vetëm një javë para shpalljes së zgjedhjeve, përmes formës imponuese puçiste, si dhe përshtatjes së saj sipas tekeve të dy aktorëve kryesor ; z. Tërnavës dhe të z. Resul Rexhepit, ndryshe ky i fundit i njohur edhe me lidhjet e tij të ngushta me Slobodan Bogujevskin nga Shkupi, janë raste të pa ndodhura më herët në institucionin tonë, por edhe dëshmi e ikjes nga transparenca, nga e drejta, sinqeriteti, nga kriteret morale e njerëzore dhe bunkerizimi e ruajtja e beneficioneve të klanit të ngushtë me çdo kusht.

“Pas leximit dhe analizës që kemi bërë ndryshimeve të disa neve të kushtetutës-statutit të BIK-së, ne nuk kemi vërejtur tjetër, përveç privilegjeve që stafi i ngushtë i punonjësve teknik të kryesisë së BIK-së i ka dhënë vetes, ndërsa nuk kemi gjetur asnjë ndryshim të rëndësishëm në dobi të interesit të përgjithshëm të punonjësve të BIK-së, të vendit dhe të fesë, thuhet më tej në komunikatë.

Sindikata ka bërë thirrje që të ndalen veprimet brenda BIK dhe të vendoset ligjshmëria.

“Apelojmë tek të gjithë punonjësve të BIK-së, që të mos bien në grackën e këtyre parregullsive të këtij stafi të ngushtë aktual të kryesisë së BIK-së, si dhe të mos vazhdojnë të nëpërkëmbin edhe më tutje institucionin tonë shpirtëror, vetëm për t`i plotësuar apetitet e këtij grupi të ngushtë të njerëzve jo vullnet mire”. /Express/ 

 
Lajme Shqip Thursday, 26 September 2013 23:41

Brenda një ditë dy hoxhallarë kanë denoncuar në Policinë e Kosovës kërcënime të marra nëpërnjet telefonatave anonime.

Emin Behrami, ish-profesor në Medrese dhe në Fakultetin e Studimeve Islame konfirmoi për Lajmeship.com se kërcënimi i ka ardhur nga i njëjti numër telefoni nëpërmjet të cilit ishte kërcënuar paradite edhe kolegu i tij Idriz Billalli.

Të dytë njihen si kundërshtues të myftiut Naim Tërrnava dhe janë pjesë e Shoqatës Sindikale të BIK-ut një organizim opozitar brenda këtij institucioni.

“Një përson i panjohur më tha se nëse nuk i ndali kritikat atëherë do të më rrëzikohet familja”, tha Behrami.

I njejti kërcënim i është bërë edhe Idriz Billait imam në xhaminë e qytetit në Podujevë.

  “Tërhiqu nga qëndrimet e tua në raport me Bashkësinë Islame, ose përndryshe do të shkoj familja”, ka qenë fjalët e telefonuesit anonim në drejtim të Imamit, Bilalli.

Ai tashmë e ka lajmëruar rastin në polici dhe policia po merret me këtë ndërsa sa i përket kërcënimeve ai ka thënë se këto janë shqetësuese.

“Unë nuk kam pasur asnjë problem me askënd më herët privatisht. Unë e kam një xhemat të madh në Podujevë dhe asnjëherë nuk kam pasur as problemin me të vogël me ndonjërin prej tyre pasi që kemi raporte shumë të mira.

Ata janë prapa meje. Mirëpo këto kërcënime normalisht janë shqetësuese dhe i qesin hije të keqe edhe fesë po edhe vet shtetit të Kosovës”, ka thënë Bilalli për Zërin.

Bilalli ka thënë se nuk e di saktësisht se nga kush e ka marr këtë telefonatë mirëpo e ka një ide rreth saj.

“Mendoj që ky kërcënim vjen nga njerëzit të cilët nuk pajtohen me qëndrimet tona kundër Bashkësis Islame dhe zgjedhjeve brenda BIK-ut”, ka shtuar ai.

Imami i Podujevës dhe grupi i tij janë të njohur për qëndrimin disa javorë të tyre kundër udhëheqësis së tanishme të BIK-ut. Bilalli ka thënë se Naim Tërrnava nuk duhet të fitoj asnjë mandat tjetër për të qenë në krye të Bashkësis Islame.

“Ai pretendon që të rizgjidhet për të tretën herë myfti dhe të vazhdoj të gëzoj privilegjet. Ne kemi kundërshtuar disa herë dhe mendoj që ky qëndrim i yni e ka shtyrë të dikë ta bëjë këtë telefonatë kërcënuese. Mirëpo të cenohet feja përmes fes kjo nuk i qetë aspak hije të mirë besimit tonë”, ka thënë Imami nga Podujeva.

Sidoqoftë ai ka shtuar se nuk e ka ndërmend që të tërhiqet nga qëndrimet e tij vetëm e vetëm pse ka marr një telefonatë kërcënuese, mirëpo në të njëjtën kohë i ka bërë thirrje autoriteteve që të zbulojnë sa më parë këtë rast.

“Nuk e kam ndërmend të zmbrapsem. Unë do ta vazhdoj rrugën të cilën e kam nisur deri në fund”, ka përfunduar Idriz Bilalli, të cilit sot në emër të fesë iu kërcënua familja.

 
Lajme Shqip Thursday, 05 September 2013 12:33

Prishtinë- Rrjeti transnacional i dijetarëve, i quajtur Qendra e Pluralizmit Islam (CIP), me seli në Washington, pohon se ka zbuluar që myftiu i Kosovës, Naim Tërnava, ka vjedhur pronën intelektuale të tjetërkujt.

Në web-faqen e CIP, pjesë e cilës janë shumë ligjërues, shkrimtarë, gazetarë, dijetarë sofistë, etj., thuhet se, punimi i magjistraturës i kryeimamit të Bashkësisë Islame të Kosovës (BIK) “ka disa pasuese plotësisht identike me disertacionin e doktoraturës së Abdullahu’t, por pa e cituar” punën e këtij të fundit, shkruan sot ‘Koha Ditore’.

“Tërnava përfshinë materiale si të ishte autor i tyre, bashkë me fusnotat të cilat iu referohen autorëve të hershëm, edhe pse ato janë përmendur edhe nga Abdullah”, thuhet në kumtesën e CIP.

“Duke u bazuar në një analizë të plotë dhe në një gjykim të paanshëm, Qenda e Pluralizmit Islam deklaron që këto zbulime tregojnë se Naim Tërnava definitivisht ka bërë një shkelje serioze të plagjiaturës akademike”, thuhet tutje në njoftimin e CIP.

Ndryshe, sipas CIP, i pari aktual i BIK, Naim Tërnava, tezën e tij të magjistraturës e ka kopjuar nga disertacioni i doktoraturës i predikuesit islam, Zia Abdullah, me titull “Efekti i Akides Myslimane në Udhëzimet sesi Duhet Sjellë”, dhe është miratuar më 1997-1998, nga Universiteti i Zaytuna’s, në Tunis.

Njoftimi i CIP për kopjimin e një pjese të mirë të tezës së magjistraturës nga ana e Tërnavës publikohet në kohën kur këtij të fundit po i skadon mandati i tij i dytë në krye të BIK-ut, dhe pasi që myftiu aktual i Kosovës ka shfaqur apetite që rikandidohet për këtë post. Madje, për këtë qëllim supozohet se muajin e kaluar është ndryshuar edhe Kushtetuta e BIK-ut dhe është zëvendësuar kryetari i Kuvendit të këtij institucioni fetar, Xhabir Hamiti. Paraprakisht Hamiti kishte bërë publik synimin e tij për të kandiduar për myfti të ri të Kosovës. /koha/

 
Lajme Shqip Saturday, 31 August 2013 11:41

Prishtinë- Kryetari i LISBA’së, Fuad Ramiqi ka treguar se është marrë në pyetje nga policia e Kosovës si i dyshuar për kërcënimet publike që i janë bërë Xhabir Hamitit, ish-Kryetar i Kuvendit të Bashkësisë Islame.
“Po, e vërtetë është se unë jam marrë në pyetje në hetuesi në cilësinë e të dyshuarit”, ka thënë Ramiqi, për Gazetën Express.
“Nuk kanë pasur kurrfarë arsye të më marrin në pyetje policia”, ka shtuar ai.
Ramiqi ka thënë se asnjëherë se ka kërcënuar Hamitin dhe askënd tjetër.
“Unë nuk e kam kërcënuar askënd në jetën time, e Xhabir Hamitin më së paku. Lëvizja ka lëshuar deklaratë edhe u kanë një qasje abnormale e Hamitit ndaj meje. Unë në emër tim asgjë s’kam folur”, ka treguar Ramiqi.
Në cilësinë e të dëmtuarit, Xhabir Hamiti ka treguar në polici se prapa kërcënimeve publike të LISBA’së qëndron kryetari i saj Fuad Ramiqi.
Sidoqoftë, Ramiqi thotë se s’ka pas të drejtë Hamiti të drejtoj gishtin drejt tij.
“Unë nuk di çka qyshon z. Hamiti, por s’ka pasur të drejtë me ngrit ndaj meje dyshime të tillë. Është çështje personale e tij. Ai ka dashur të dezorientoj opinionin kah unë”, ka thënë ai.
Përplasjet mes Xhabir Hamiti dhe Fuad Ramiqit kanë nisur prej se janë shpallur kandidaturat për Kryetar të Bashkësisë Islame të Kosovës.
Partia e Ramiqit ka dal publikisht pro Naim Tërnavës për Myfti të Kosovës, ndërsa për Xhabir Hamitin kanë thënë se është anti- islamist dhe anti-kombëtarë.
Në komunikatën e LISBA’së është thënë se ata do të angazhohen me të gjitha mjetet, që ta pengojnë ardhjen e Xhabir Hamitit në krye të BIK’ut.

 

 
Lajme Shqip Friday, 30 August 2013 11:33

Prishtinë-Haris Tërnava, djali i myftiut të Kosovës Naim Tërnava, u ka bërë thirrje shqiptarëve që të shkojnë në Siri për të luftuar.

Ai, në rrjetin social “Facebook” ka shkruar se, çdo ditë e më shumë po i shtohet vullneti për t’iu bashkangjitur bashkatdhetarëve të tij në luftimet e Sirisë.

Ai, po ashtu shkruan se, është i gatshëm që për hir të Allahut edhe të vdes.

Çdo ditë e më shumë po më shtohet vullneti me shku në Shaaaamm për hir të Allaht. A jeni edhe ju me mu vllazni të vdesim për Allahun”, shkruan Harisi në “Facebook”.

 
Lajme Shqip Wednesday, 28 August 2013 16:18

Prishtinë – Kandidati i vetëm për postin e Myftiut të Kosovës, Naim Tërnava, i cili deri vonë kishte për kundërkandidat tashmë të shkarkuarin nga posti i Kryetarit të Kuvendit të Bashkësisë Islame, Xhabir Hamiti, ditë më parë ka marrë pjesë në përurimin e një xhamie në fshatin Makovc, Komuna e Prishtinës.

Tërnava ishte në mesin e Kryeimamit të Këshillit të Prishtinës, Burhan Hashani, kryetarit të Lëvizjes Islamike “Bashkohu” (LISBA), Arsim Krasniqi, Imamit të Xhamisë së Madhe në Prishtinë, Shefqet Krasniqi, Kryetarit të BIK-ut në Gjilan, Sylejman Osmani e figurave tjera të larta fetare, nga Kosova e më gjerë.

Ndërkaq, ka qenë pikërisht kjo xhami që është përfolur të jetë një prej qendrave të rekrutimit të qytetarëve shqiptarë për të luftuar në anën e kryengritësve në Siri.

Sipas një raporti të organeve të sigurisë së Kosovës, të siguruar nga Klan Kosova, thuhet se kjo xhami është ndërtuar nga salafi, dhe frekuentohet nga persona të cilët mund të jenë rekrutë të ardhshëm në luftën e Sirisë.

Këtë gjë e pati mohuar Arsim Krasniqi, kryetar i Lëvizjes Bashkohu, i cili edhe e ka dhënë tokën për ndërtimin e xhamisë në Makofc.

Raporti tregon se shqiptarët shkojnë në Siri në grupe të vogla, ndërsa, sipas tij, janë dy pika ku bëhet grumbullimi i atyre që shkojnë tu ndihmojnë ‘vëllezërve’ sirianë – njëra në Prishtinë dhe tjetra në Mitrovicë.

Ndërkaq, Osman Musliu nga Sindikata e Bashkësisë Islame të Kosovës, tha për “Zërin” se për këtë çështje nuk është i interesuar të flas.

“Le të marrin pjesë jo vetëm në një xhami, por edhe në dhjetë xhami tjera”, ka thënë Osmani.

Eksperti i çështjeve të sigurisë, Avni Islami, i pyetur nga “Zëri” për pjesëmarrjen e Myftiut Tërnava në përurimin e xhamisë së dyshimtë në Makovc, tha se kjo vizitë është thikë me dy teha.

“Në njërën anë, ai tenton që para opinionit të paraqitet se kinse unë jam që t’i fus nën juridiksionin e BIK-ut të gjitha rrymat fetare dhe në anën tjetër, kryetari i BIK-ut Naim Tërnava, është duke e thelluar bashkëpunimin me grupe të caktuara ideologjike të cilat në një mënyrë e kanë në dorë Naim Tërnaven dhe në çdo kohë munden ta shantazhojnë”, ka thënë Islami./Zëri/ 

 
Lajme Shqip Monday, 26 August 2013 16:44

Prishtinë – Bashkësia Islame e Kosovës ka reaguar ndaj deklarimeve të Këshillit për Mbrojtjen dhe Lirive të Drejtave të Njeriut (KMLDNJ) dhe Lëvizjes Bashkohu të cilat kanë kritikuar zhvillimet e fundit në këtë institucion fetar.

Në Kuvendin, që u mbajtë javën e kaluar, BIK ka shkarkuar Kryetarin e Kuvendit Xhabir Hamitin, i cili kishte sfiduar Myftiun Naim Tërrnava duke paralajmëruar kandidaturën e tij për pozitën e Myftiut.
“Deklarimi i Lëvizjes “Bashkohu”, përkitazi me zgjedhjen e Myftiut, është i papranueshëm për Bashkësinë Islame, institucionet dhe besimtarët islam të Kosovës. Asnjë Lëvizje a subjekt politik a jo politik nuk ka të drejt të përzihet në proceset brenda BIK, e më së paku në procesin zgjedhor. Zgjedhjet në BIK, si gjithherë do të mbahen në përputhshmëri të plotë me Kushtetutën dhe aktet normative që janë në fuqi, larg çdo interferimi të ndonjë subjekti kush do qoftë ai” thuhet në reagimin e BIK.
“Po ashtu, për ne është befasues edhe qëndrimi i KLMDNJ-së për mbledhjen e fundit të Kuvendit të BIK. Me qëndrimin e shfaqur KMLDNJ është vënë vet në lajthitje, por në të njëjtën kohë ka vënë në lajthite edhe opinion publik, mese vë në dyshim kredibilitetin dhe seriozitetin e një institucioni të respektuar” thesohet në deklaratë.
Sipas BIK, KLMDNJ ka spekuluar dhe ka pasur për qëllim ta njollosë këtë institucion kur ka deklaruar se shkarkimi i Hamitit ka qenë veprim arbitrar dhe i kundërligjshëm si dhe përpjekje për të ngulfatur lirinë e shprehjes brenda BIK-ut.
” I kujtojmë KMLDNJ, dhe në të njëjtën kohë sqarojmë opinion e gjerë se Kuvendi i Bashkësisë Islame ditën e martë ka marrë vendim kundër bllokimit të institucioneve, kundër shantazheve, kundër fyerjeve e spekulimeve me të cilat është përballuar BIK dhe përfaqësuesit e saj, tash e sa kohë. Me gjithë vullnetin e mirë që të tejkalojmë situatën bllokuese kjo gjë ishte e pamundur, andaj kuvendarët me shumicën absolute kanë marrë vendim që tashmë është i njohur për opinionin” theksohet në komunikatë.
Sipas deklaratës së BIK’ut tashmë ka filluar një fushatë kundër këtij institucioni.
” Andaj, apelojmë te të gjithë që mos të bien pre e fushatës denigruese që është marrë kundër BIK, ngase BIK është institucion i konsoliduar e stabël, tashmë i dëshmuar që ka përballuar stuhinë e kuqe moniste dhe okupimin dhe do tejkalojmë edhe këtë “stuhi” të ngritur në gotë uji”./Express/

 

 
Lajme Shqip Wednesday, 21 August 2013 17:32

Prishtinë – Deputeti nga radhët e Lidhjes Demokratike të Kosovës Arben Gashi, ka komentuar zhvillimet e fundit në Bashkësinë Islame të Kosovës në profilin e tij në Facebook.
” Një dreq i madh ka hy në Bashkësinë Islame të Kosovës, zoti i ndihmoftë. Ligj urgjent për organizimin dhe funksionin e bashkësive fetare” ka shkruar deputeti Gashi, transmeton Express.
Anëtarët e Kuvendit të BIK me shumicë votash kishin shkarkuar kryetarin e deritanishëm të Kuvendit të BIK Xhabir Hamiti, i cili kishte deklaruar publikisht se do të kandidojë për postin e Myftiut të BIK’ut. Ky shkarkim është parë si një zhvillim i influencuar nga Myftiu aktual Naim Tërrnava, i cili po ashtu ka shfaqur ambicie për të mbetur edhe më tej në krye të institucionit të lartpërmendur.

 
Lajme Shqip Tuesday, 20 August 2013 19:57

Anëtarët e Kuvendit të BIK kanë vendosur me shumicë votash për ta shkarkuar kryetarin e deritanishëm të Kuvendit të BIK Xhabir Hamiti.
Sekretari organizativ i BIK, Resul Rexhepi në një konferencë për gazetarë ka thënë se shkarkimi i Xhabirit është bërë për shkak se ai e ka lëshuar mbledhjen në mënyrë arbitrare duke mos përfillur kërkesat e anëtarëve të Kuvendit.
“Në bazë të nenit 73 të Kushtetutës së Kuvendit të BIK anëtarët kanë të drejtë ta shkarkojnë dhe ta emërojnë kryetarin e vet. Bashkë me Hamitit mbledhjen e kanë lëshuar edhe 4-5 persona dhe ne me 23 vota për dhe një abstenim kemi vendosur për shkarkimin e tij”, ka thënë Rexhepi.
Sipas Rexhepit pritet që me datën 29 gusht të mbahet edhe një mbledhje e radhës ku do të diskutohet ndryshimi i këtij ligji por ai ka thënë se kjo nuk do të thotë që Hamiti nuk ka të drejtë të konkurrojë për myfti të Republikës së Kosovës.
“Çdo person që propozohet nga nga subjektet islame, fakultetit të Studimeve Islame ka të drejtë që të konkurroj për myfti të Kosovës”.
Rexhepi ka mohuar zërat se ka pasur tensione në mbledhje dhe ka thënë se gjithçka ka shkuar shumë mirë dhe se e sheh të paarsyeshme thirrjen e Policisë së Kosovës nga ana e Hamitit para zyrave të BIK./Express/

 
Lajme Shqip Friday, 16 August 2013 10:05

Prishtinë – Xhabir Hamiti, kryetar i Kuvendit të Bashkësisë Islame të Kosovës, është kandidati i parë i cili ka shfaqur pretendimet për udhëheqjen e BIK-ut, të cilin institucion vazhdon ta udhëheqë myftiu Naim Tërrnava. As ky i fundit nuk i ka fshehur ambiciet edhe për një mandate të ri në krye të Bashkësisë Islame, pavarësisht se Kushtetuta e kësaj të fundit nuk ia lejon një gjë të tillë.

Jozyrtarisht mësohet se për drejtimin e këtij institucioni ekziston një garë e fortë mes klerikëve islamë në vend. Kryesia e Bashkësisë Islame është kritikuar së fundi nga anëtarësia e saj për keqmënaxhim dhe lejimin e radikalizmit islam në Kosovë, raporton Zëri.

Kandidati për ta marr “timonin” e BIK-ut, Xhabir Hamiti, e ka vlerësuar si të domosdoshme, që siç ka thënë ai, gjërat në BIK-së të vendosen në binar të duhur, pasi, sipas tij, kanë devijuar skjashmërisht së fundi, në mungesë të një riorganizimi të brendshëm administrativ, si dhe të një vizioni dhe vije të qartë karshi besimtarëve dhe opinionit në përgjithësi.

Ai ka thënë se reformimi në BIK mund të bëhet me ndihmën e të gjithëve, me vullnet të mirë dhe të sinqertë, duke paralajmëruar udhëheqësin aktuale se e ka përballë atë (Hamitin) në zgjedhjet e këtij viti.

”Kërkesat e shumë punonjësve të BIK-së dhe të besimtarëve të vendit në përgjithësi, çdo ditë e më shumë po rriten që unë të marr në dorë udhëheqjen e BIK-së gjatë mandatit të ardhshëm…”. Ai ka theksuar se feja islame nuk lejon që brenda saj të ketë grupe radikale apo ekstremiste, por lejon vetëm islamin që në themel ka paqen.

12