Lajme Shqip Wednesday, 12 June 2013 13:54

Prishtinë – Drejtori ekzekutiv i KIPRED-it, Ilir Deda, ka thënë se për t’u zbatuar plani i marrëveshjes së arritur në Bruksel në mes të Kosovës dhe Serbisë do të ndryshohen më së paku 30 deri në 50 ligje.
“Të tre akterët po përpiqen të arrijnë me një shpejtësi të madhe çfarëdo marrëveshje, por pa një analizë të mirëfilltë për efektin e asaj për çfarë po merren vesh. Deri më 20 qershor Kosova duhet t’i ndërrojë 30 deri në 50 ligje. Duhet ta ratifikojë si marrëveshje ndërkombëtare planin, me çka ndryshon edhe Kushtetuta”, ka thënë Deda.
Ai në një intervistë për “Epokën e re”, ka vlerësuar se do të ishte shumë më mirë të ishte një marrëveshje bazë e cila do t’i definonte raportet Kosovë – Serbi, e jo një marrëveshje e tillë ku bisedohet me Serbinë se si do të duket Kosova.
Drejtori ekzekutiv i KIPRED-it, njohës i rrethanave politike në vend, Ilir Deda, ka thënë se për normalizimin e marrëdhënieve në mes të Kosovës dhe Serbisë duhet një marrëveshje bazë në letër, e cila parasheh qartë marrëdhëniet Kosovë – Serbi, se si Kosova të anëtarësohet si shtet i pavarur në të gjitha organizatat ndërkombëtare dhe të fillohet në mënyrë aktive në gjetjen e personave të pagjetur.
Ai ka thënë se me arritjen e marrëveshjes aktuale në Bruksel është legalizuar çështja e krijuar në terren. Gjithashtu, kjo marrëveshje, sipas tij, jep një ombrellë të ligjeve të Kosovës në veri, në të njëjtën kohë jep siguri kushtetuese dhe ligjore nga ana e Serbisë.
“Normalizimi i marrëdhënieve Kosovë – Serbi nuk mund të jetë diskutim për çështje të brendshme të Kosovës. Të tretë po përpiqen të vijnë me një shpejtësi të madhe deri te çfarëdo marrëveshje, por pa një analizë të mirëfilltë për efektin e asaj për çfarë po merren vesh. Deri më 20 qershor Kosova duhet t’i ndërrojë 30 deri në 50 ligje. Duhet ta ratifikojë si marrëveshje ndërkombëtare planin, me çka ndryshon edhe Kushtetuta”, ka thënë Deda.

 
Lajme Shqip Monday, 27 May 2013 14:44

 

Qeveria e Serbisë miratoi mbrëmë planin e zbatimit të marrëveshjës së arritur në Bruksel dhe një ditë më vonë serbët e veriut paralajmëronë themelimin e Kuvendit Krahinor në Kosovë. Kryetar i Bashkësisë së komunave serbe në Kosovë, Marko Jakshiq ka thënë se deri në fund të javës do të formohet Kuvendi i Krahinës autonome të Kosovës.
“Deri në fund të kësaj jave, do të formojmë Kuvendin e Krahinës autonome të Kosovës dhe në të do t’i bartim përgjegjësitë e shtetit te Serbisë. Kjo është e drejta jonë kushtetuese”, ka thënë Jakshiq, për mediat serbe, transmeton Kosovapress..
Ky veprim sipas tij bëhet pasi që serbët e veriut janë kundër marrëveshjës së arritur në Bruksel. “Kështu më nuk ka dhe për këtë, besojë që me këtë vlerësim pajtohen shumica e serbëve të Kosovës se marrëveshja e Brukselit është e papranueshme si dhe vendimi i mbrëmshëm i Qeverisë. Midis nesh nuk do të mund të gjejnë serbë të cilët do të pranojnë marrëveshjen dhe planin e zbatimit të saj”, ka thënë Jakshiq.