Lajme Shqip Monday, 09 September 2013 17:18

Shkup – Qeveria e Nikolla Gruevskit dhe Ali Ahmetit, sipas “Dnevnik”, është duke menduar që ta aplikojë regjimin e vizave për qytetarët e Republikës së Kosovës.
“Kjo rrjedh e ngjarjeve në “luftën tregtare” u bë e mundur pasi që Prishtina vendosi embargo mbi importin e të gjitha prodhimeve të Maqedonisë, gjë që ndikoi që nga kufiri të kthehen mbrapsht shumë maune me mallra të Maqedonisë që destinacion e kishin Kosovën, transmeton Almakos.
Komisioni Evropian, ndërkohë, u kërkoi palëve të përfshira në këtë konflikt, t’i përmbahen marrëveshjes së CEFTA – s.
Sot u raportua se Shkupi pritet që t`i ofrojë një propozim Prishtinës që të heq ndalesën për importin e miellit të Kosovës dhe heqjen e taksës për qytetarët e Kosovës nga data 15 shtator.
Zëvendëskryeministrja dhe ministrja e Tregtisë dhe Industrisë (MTI), Mimoza Kusari-Lila ka thënë se Qeveria e Maqedonisë është duke devijuar kontestin ekonomik me atë politikë.
“Për ne kjo çështje nuk ka qenë dashtë të devijojë prej kontestit ekonomik në ndalimin apo pengimin e lëvizjes së lirë të njerëzve. Ne insistojmë që kjo të jetë në kuadër të raporteve tregtare dhe si të tillë duhet të trajtohet. Mirëpo, prekja e drejtpërdrejtë e qytetarëve të Republikës së Kosovës për ne është e papranueshme dhe në kundërshtim të plotë me vlerat e fqinjësisë së mirë dhe vlerat evropiane”, ka thënë Kusari-Lila.
Ajo ka vlerësuar se ky problem duhet të trajtohet me shumë kujdes në një të ardhme dhe sipas saj, interesi i Maqedonisë ndaj Kosovës në aspektin ekonomik është shumë më i madh se sa ai i Kosovës ndaj Maqedonisë në raportet e tanishme tregtare. Kusari – Lila gjithashtu ka paralajmëruar se nuk do të lejojnë që asnjë vend të shkel një anshëm marrëveshjen e CEFTA-s. “Vendimet e tilla nuk i dëshirojmë, por nganjëherë janë të domosdoshme për shkak se ne nuk mund të jemi në vazhdimësi ata që duhet të mbajmë me korrektësi zbatimin e CEFTA-s dhe të tjerët ta shkelin në vazhdimësi”, ka thënë ajo.
Problemet u shfaqën pasi që Prishtina zyrtare dy ditë më parë aplikoi masën e ndalesës për një pjesë të prodhimeve të Maqedonisë, duke qenë si kundërpërgjigje ndaj ndalesës së palës maqedonase për importin e prodhimeve të miellit nga vendet fqinje, duke përfshirë edhe Kosovën. Autoritetet e Kosovës nuk hoqën embargon edhe pas kërkesave të palës së Shkupit, derisa këta të fundit prej dje nisën aplikimin e taksës hyrëse për të gjithë shtetasit e Kosovës, 2 euro për çdo udhëtarë, 5 euro për makinat dhe 20 euro për kamionët dhe autobusët.

 

 
Lajme Shqip Monday, 09 September 2013 11:15

Prishtinë- Nga mesnata ka filluar zbatimi i urdhërit të ministres së tregtisë dhe industrisë, Mimoza Kusari-Lila për mos lejimin e mallrave maqedonase të hyjnë në Kosovë.
Radio Evropa e Lirë ishte e pranishme në mesnatë në kufirin Kosovë-Maqedoni në Hanin e Elezit, ku doganierët kujdestar vunë në praktikë urdhërin për ndalimin e produkteve maqedonase.
Dy kamionë që transportonin gypa të prodhuar në një fabrikë në Gjevgjeli, ishin të parët që u përballën me praktikat e reja kufitare.
Ata u detyruan të ktheheshin prapa nga terminali doganor në Han të Elezit për në terminalin maqedonas në Bllacë, pasi kishin arritur pak minuta pas hyrjes në fuqi të urdhëresës administrative, transmeton rel.
Problemet mes Kosovës dhe Maqedonisë ndërkaq nisën pas një importi të kushtëzuar të miellit dhe grurit që Shkupi zyrtar ua vendosi prodhuesve kosovar.
Më pas, qeveria në Prishtinë miratoi kundër masa, të cilat kushtëzonin importin e disa produkteve të qumështit që prodhohen në Maqedoni.
24 orë më parë, pala maqedonase vendosi rregulla të reja për kosovarët, ku secili që hynë në këtë territor duhet të paguajë 2 euro për veten, dhe 5 euro për makinën.
Vendimi u pa si provokim nga Prishtina zyrtare, e cila nga e hëna bllokoi hyrjen e prodhimeve maqedone.