Lajme Shqip Tuesday, 24 June 2014 13:19

Komisioneri për Zgjerim, Stefan Fule ka konfirmuar vendimin e Këshillit të BE-së për t’i dhënë statusin kandidat Shqipërisë.

“Urime për statusin e kandidatit, miratuar nga Ministrat, njohje e përpjekjeve për reforma, nxitje për më shumë”, shkruan ai në Twitter.

Pas urimit të Fules, kryeministri Edi Rama ka biseduar me komisionarin. 

“Sapo fola me Stefan Fulen, e jam krenar qe ia dolëm të gjithë bashkë e sigurisht#PS-LSI:-)Flm e mirënjohje për gjithë JU”, shprehet Rama.

Lidhur me ketë lajm ka reaguar dhe ministri i Jashtëm, Ditmir Bushati. “Po ne mundemi! Status kandidat për Shqipërinë, perspektiva bëhet e qartë”, shkruan ai në Twitter.

Këshilli i ministrave të Jashtëm të BE-së u mblodh sot në Luksemburg për të diskutuar dhënien e statusit për Shqipërinë. Vendimi pozitiv vjen pasi 5 vende të BE-së në muajin dhjetor të vitit të kaluar kërkuar shtyrjen e këtij vendimi për të kërkuar rezultate të qëndrueshme nga Shqipëria.

Hapi i ardhshëm i Shqipërisë në procesin e integrimit në BE është hapja e negociatave për anëtarësim.

 
Lajme Shqip Friday, 04 April 2014 13:54

Komisioneri për Zgjerim, Stefan Fyle, ka kritikuar politikën shqiptare, duke thënë se mosmarrëveshjet mes mazhorancës dhe opozitës po minojnë arritjet e deritanishme të Shqipërisë, për sa i përket integrimit. Në një analizë të botuar në ‘European Union in Albania’ ai theksoi se, Shqipëria duhet të ruajë dhe të shtojë tempin e reformave dhe të trajtojë sfidat që ka përpara në fushat, ku duhen përqendruar më shumë përpjekje dhe energji.

“Mesazhet e mia kryesore pas këtij dialogu i drejtohen si qeverisë, ashtu dhe opozitës. Klima aktuale politike konfrontuese i minon arritjet e Shqipërisë. Ju, qeveria dhe opozita bashkë, duhet të siguroni që procesi të mos dalë nga udha. Qeveria duhet të krijojë hapësirë për pjesëmarrjen e opozitës. Gjithashtu, duhet të japë një shembull të mirë duke respektuar rregullat.

Çdo perceptim apo dyshim se qeveria nuk i respekton plotësisht rregullat e Kushtetutës e dëmton vendin. Nuk mund të ketë justifikim për shkarkimin e ekspertëve në agjencitë ekzekutive bazuar në përkatësitë e tyre politike. Sigurisht, të gjitha administratat janë të detyruara të sigurojnë se të gjithë punonjësit e tyre u përmbahen standardeve më të larta profesionale dhe etike. Edhe opozita ka një përgjegjësi të qartë. Ajo duhet të ruajë një përqasje konstruktive. Duke punuar së bashku, përpjekjet tuaja do të forcohen. Statusi i vendit kandidat, pasi të jepet, do të jetë një vlerësim i punës së të gjitha palëve”, u shpreh Fyle.

Ai thotë se, “kryeministri Rama në fillim të marsit në Tiranë, më bindi se vendi e ka kapacitetin për të përballuar me vendosmëri sfidat e integrimit në BE”. Sipas tij, Shqipëria duhet të përqendrohet te shteti ligjor dhe të prodhojë rezultate konkrete në luftën kundër korrupsionit, krimit të organizuar dhe përparimit të reformës së gjyqësorit dhe reformës administrative.

“Integrimi i komunitetit rom, antidiskriminimi dhe qartësia mbi të drejtën e pronës janë gjithashtu reforma të rëndësishme. Por tipari më i rëndësishëm i takimit të Dialogut të Nivelit të Lartë ka qenë pjesëmarrja e qeverisë dhe opozitës dhe mbajtja e një dialogu të qytetëruar mes tyre”.

“Ekziston një konsensus i gjerë kombëtar në Shqipëri mbi aspiratat e saj për në BE. Të gjitha energjitë vitale të vendit, përfshirë ato të shoqërisë civile dhe botës akademike, duhen përdorur për arritjen e synimit të anëtarësimit në BE.

Unë e përshëndes vendimin e qeverisë për ngritjen e një mekanizmi të posaçëm për mbledhjen dhe përdorimin e këtyre burimeve, si për shembull, “Këshilli Kombëtar për Integrimin në BE”, me pjesëmarrjen e gjithë palëve kryesore të interesuara. Por koha për veprim është tani. Nuk ka kohë për të humbur. Çdo shtyrje nuk do të ishte në interesin e Shqipërisë.

Ndarja e kësaj ndjesie nguti duke demonstruar një kapacitet të qëndrueshëm për të dhënë rezultate është thelbësore. Rezultatet në reforma dhe garantimi i funksionimit të qetë të institucioneve të vendit është ajo çka ka rëndësi për statusin e vendit kandidat”, theksoi Fyle.

Komsioneri i BE-së theksoi se, procesi i integrimit të Shqipërisë në BE ka ndikim përtej kufijve të vendit. Rëndësia e tij për të gjithë rajonin nuk mund të theksohet sa duhet. “Shqipëria ka përgjegjësi jo vetëm kundrejt qytetarëve të saj, por edhe kundrejt të tjerëve që e shohin si burim frymëzimi.  Duke ecur me vendosmëri përpara në udhën drejt BE-së, Shqipëria do t’i dërgojë një mesazh të fuqishëm të gjitha vendeve fqinjë dhe qytetarëve të tyre; mesazhin se vlerat evropiane janë të forta dhe udhëheqin njerëzit që dëshirojnë ta marrin në duart e tyre të ardhmen e vet evropiane”.