Lajme Shqip Thursday, 24 October 2013 14:54


Tiranë- Kryetari i Komunitetit Myslimantë Shqipërisë Haxhi Selim Muça, priti sot në një takim miqësor, Ambasadorin në largim të Shteteve të Bashkuara të Amerikës z. Aleksandër Arvizu.

Z. Muça e falënderoi ambasadorin Arvizu për mbështetjen e madhe që i ka dhënë Shipërisë dhe sidomosKomunitetit Mysliman. Ndërsa ambasadori Arvizu, nga ana e tij, falënderoi kryetarin e KMSH për mikpritjen e ngrohtë dhe u shpreh se feja dhe komunitetetfetare janë shumë të rëndësishme për shqiptarët, në krye të cilave qëndron Komuniteti Mysliman.

“Ndërsa largohem, shumë gjëra më kanë bërë përshtypje në Shqipëri, ndër të cilat është edhe kualiteti dhe puna e komuniteteve fetare, sidomos ajo eKomunitetit Mysliman. Feja është pjesë e identitetit të shqiptarëve, është e gdhendur në të. Sa herë që mendoj për Shqipërinë, mendoj për tokën, vendin gjuhën dhe padyshim fenë, këto janë të shtrenjta për shqiptarët. Ju, udhëheqësit fetarë, jeni pjesë e shoqërisë shqiptare, e ndërsa ju, KomunitetiMysliman, si më i madhi komunitet fetar në vend, jeni më jetikët për këtë shoqëri. Udhëheqja juaj, mënyra se si ju e menaxhoni situatën, arsimi juaj (medresetë) janë shumë të rëndësishme.” u shpreh Arvizu.

Më tej Ambasadori Arvizu nuk la pa përmendur edhe ndikimin e komunizmit në vendin tonë.

“Ju jeni ata që do ta çlironi brezin e ri nga mentaliteti komunist, për ta bërë Shqipërinë një vend të vërtetë evropian, një vend ku feja dhe besimi praktikohet lirisht.” vijoi ai.

Kreu i Komunitetit Mysliman e falënderoi z. Arvizu, për bashkëpunimin gjatë mandatit të tij si ambasadori, i uroi për udhëtim të mbarë pranë familjarëve të tij dhe suksese të mëtejshme në karrierën e tij diplomatike. /albeu/

 
Lajme Shqip Saturday, 12 October 2013 11:21

Tiranë- Edhe pse u tha se ndërtimi i kësaj xhamie do të kushtonte 30 milionë euro, nga të cilat 10 milionë euro do të financoheshin nga qeveria turke dhe ajo kuvajtiane, duket se vetë Komuniteti Mysliman Shqiptar nuk ka pasur para mjaftueshëm për finalizimin e projektit.

Në këtë situatë, për të siguruar pjesën tjetër të parave, Komuniteti Mysliman i Shqipërisë ka hapur një fushatë, me anë të së cilës kërkon të mblidhen donacione nga besimtarët për ndërtimin e këtij objekti kulti të myslimanëve.

“Komuniteti Mysliman i Shqipërisë hap fushatën e mbledhjes së donacioneve nga e gjithë Shqipëria e më gjerë për ndërtimin e Xhamisë së Madhe të Tiranës. Ftojmë të gjithë besimtarët dhe të interesuarit që të bëhen pjesë në këtë projekt historik për besimtarët myslimanë shqiptarë.

Ndërtimi i xhamisë ka nisur me fillimin e gërmimeve dhe ndihma e besimtarëve është shumë e rëndësishme për vazhdimin e punimeve. Emrat e kontribuuesve me shumat përkatëse, sipas dëshirës, do të shpallen në www.kmsh.al dhe www.tiranagrandmosque.com. Kontribuuesit me 10.000 Euro e më shumë do të kenë emrin në pllakadën e donatorëve të Xhamisë së Madhe të Namazgjasë”, thuhet në njoftimin e KMSH-së.

Por ndërkohë në rrjetin social Facebook, ku është hapur edhe një faqe dedikuar Xhamisë së Namazgjasë, kanë filluar të vijnë edhe donacionet e para.

Kështu ka pasur edhe nga ata që kanë siguruar tashmë që emri do t’u shkruhet në pllakadën e donatorëve, pasi kanë dhuruar 10 mijë euro, ndërsa shumica janë donatorë modestë me 1000 dollarë.

Xhamia e re e myslimanëve do të ndërtohet në të njëjtin vend, tek lulishtja e Namazgjasë.

Nuk do të zbatohet i njëjti projekt, i cili kishte marrë edhe lejen për ndërtim, por myslimanët tashmë duhet t’i futen punës dhe të bëjnë gati një projekt të ri për xhaminë e tyre.

Që sigurisht duhet t’i përshtatet edhe sipërfaqes së truallit që ata kanë në dispozicion, prej 5500 metrash katrorë, pasi familja Kruja, me rënien e projektit të godinës së saj, e tërheq edhe truallin prej 2050 metrash katrorë që i kishte lënë KMSH-së, për ndërtimin e xhamisë më të madhe të myslimanëve të Shqipërisë.

 
Lajme Shqip Friday, 23 August 2013 09:44

Tiranë – Futja e lëndëve fetare në kurrikulat arsimore, raporti i të rinjve me fenë, fondamentalizmi islamik dhe polemikat mbi Xhaminë e Madhe janë disa nga çështjet mbi të cilat jep opinionin e tij kryetari i Komunitetit Mysliman, Selim Muça.

Në një intervistë për gazetën Panorama ai pohon se në shumë reagime vihet re një tendencë islamofobie që nuk lë aspak shije të mirë.

“Islami është fe e paqes, sigurisë dhe mirëqenies. Islami ka deklaruar gjithmonë se njerëzit gëzojnë respekt pa iu nënshtruar diskriminimit socialpolitik, materialo-shpirtëror, kulturoro-racial dhe të çfarëdo lloji tjetër, dhe i ka nderuar ata me një status të tillë mbi të gjitha krijesat. Kuranideklaron:
“Dhe sigurisht ne i kemi nderuar bijtë e Ademit”. (Isra, 76)
E drejta për të jetuar, liria e praktikimit të fesë, gjuhës, ligjit, kulturës, veshjeve dhe tolerancës, e treguar ndaj jomyslimanëve, buron natyrshëm nga Islami. Kjo është ajo që përfaqëson feja islame. Nëse dikush ka prirje jashtë kësaj kornize dhe madje pretendon se me këtë veprim përfaqëson Islamin, kjo është për shkak të paditurisë ose interesave personale, që mund të jenë çfarëdolloj. Kurani është i qartë, Tradita Profetike është e qartë dhe të gjithë njerëzit sot kanë mundësi të informohen rreth tyre…” shprehet kreu i KMSH-se.