Lajme Shqip Tuesday, 08 October 2013 13:01

Familjet e viktimave shqiptarë të vrarë nga policia greke dhe nga neonazistët, ende nuk kanë marrë zyrtarisht një përgjigje nga Athina zyrtare, lidhur me hetimet për këto vrasje. Ata kërkojnë që qeveria greke dhe ajo shqiptare të fillojnë hetimin për këtë çështje, pasi numri i emigrantëve të vrarë në tokën greke është mjaft i madh, raporton “Shekulli”.

Shkatërrimi i “Agimit të Artë” është një rast i mirë për të zbardhur vrasjet që janë kryer ndaj emigrantëve shqiptarë dhe për të vënë para drejtësisë autorët. Nga të dhënat numërohen rreth 154 emigrantë shqiptarë të pafajshëm që janë vrarë në tokën greke. Ky nuk është një problem që duhet lënë në heshtje nga autoritetet greke, por pritet një nxitje dhe një bashkëpunim i dyanshëm edhe nga ana e Shqipërisë, për të dënuar dhe parandaluar aktet e mëtejshme. Problemi është shumë i qartë! A do ta ketë vullnetin politik qeveria greke për të nxjerrë para përgjegjësisë vrasësit?

 

Në periudhën nëntor 1992- mars 1997″>1997 janë vrarë 47 emigrantë, ku nga këta 45 ishin shqiptarë dhe 2 romë. Në këtë periudhë ka pasur rreth 141 sulme kundra emigrantëve, ku mekanizmi shtetëror (policia) ka kryer 86 sulme. Deri më sot llogariten rreth 154 vrasjeve makabre, transmeton Shekulli studimin e autorit Shpëtim Zinxhiria.

Disa emra të emigrantëve të vrarë në Greqi

 

S. Grina vrarë më 1992 N. Dremaj (20 vjeç ) vrarë më 18/12/ 1992; A. Kuka (18 vjeç) 25/02/1995; I. Frroku (26 vjeç) 15/03/ 1995; A. Trocka 27/03/1995; A.Isaku 1/05/1995; Q. Bikli Nëntor 1995; T. Kodra 2/12/1995; B. Xixa (28 vjeç) 26/12.1996; J. Moka Nëntor 1996 Erion. X (14 vjeç) 8/02/1996; G. Meko (17 vjeç) 6/04/1997″>1997; I. Meksi ( 26 vjeç) 3/08/1997″>1997; A. Domaniku (16 vjeç) 30/09/1997″>1997; B. Bregkoki ( 30 vjeç) 16/12/1997″>1997; H. Sefa (19 vjeç) 28/12/1997″>1997; A. Fotiu 8/05/1998″>1998; B. Bakollari (28 vjeç) 5/06/1998″>1998; M. Gjenci 15/06/1998″>1998; S. Butka (40 vjeç) 8/11/1998″>1998; A. Hoxholli Nëntor 1998″>1998; I. Subashi 2/08/1999″>1999; S. Qilari 14/02/1999″>1999; A. Vekshi Mars 1999″>1999; A. Vejziu 13/03/1999″>1999; L. Pepa (20 vjeç) 18/03/1999″>1999; F. Neta (45 vjeç) 7/04/1999″>1999; A. Sufo 16/07/1999″>1999; A. Xhafa (48 vjeç) Prill 2000; B. Qoshku (23 vjeç) 1/11/2000; Xh. Kacani (22 vjeç) 23/11/2000; G. Çelniku (20 vjeç) 21/11/2001; A. K. (32 vjeç) 2/11/2002; A. Beso (27 vjeç) 11/05/2003; G. Fati (23 vjeç) 23/08/2003; A. Vreto (25 vjeç); 23/08/2003 V. Bytyçi (18 vjeç); 23/09/2003 A. Lufo (20 vjeç) Korrik 2003; L. Bërdëllima (36 vjeç) 11/08/2004; J. Karo (30 vjeç) 16/09/2004; I. Frroku (26 vjeç) 15/03/2005; B. Praimi (39 vjeç) 8/09/2005; F. Lika (24 vjeç) 2/11/2005; E. Jahaj (18 vjeç) 1/01/2006; L. K. (20 vjeç) 15/03/2007; G. Lajoti Nëntor 2007; L. Kalca (18 vjeç) 15/04/2007; I. Late (45 vjeç) 8/11/2007; A. Zoto (20 vjeç) 1/03/2008; F. Lala (24 vjeç) 22/09/2008; E. Bakiu (22 vjeç) 22/09/2008; A. Gashi 20/04/2009; N. Todi (20 vjeç) 4/02/2010; A. Manko 1/06/2010.

Mosha mesatare e emigrantëve të vrarë është 26 vjeç. Mosha më e madhe e të vrarëve është 48 vjeç, ndërsa mosha më e re është 13 vjeç.

 

Disa emra të policëve grekë që kanë vrarë emigrantët e pafajshëm:

 

I. Sejtaridhis * 9/11/1992; Dh. Janopoulos 27/12/1992; A. Dellas 12/09/1993; A. Mesinis 20/02/1994; N. Kunapakis 9/03/1994; L. Karajanis Nëntor 1994; I. Rigas nëntor 1994; I. Sejtaridhis * 9/11/1992; Dh. Janopoulos 27/12/1992; A. Dellas 12/09/1993; A. Mesinis 20/02/1994; N. Kunapakis 9/03/1994; L. Karajanis nëntor 1994; I. Rigas Nëntor 1994. S. Papadopulos 25/02/1995; A. Fotopulos Nëntor 1995; D. Karakajdas 20/01/1996; D. Spiropulu 11/11/1996; D. Trimis 10/11/1996; M. Andreopulos 8/02/1997″>1997; S. Tagaras 15/04/1997″>1997; D. Tsagrakos 3/08/1997″>1997; G. Spanidis 16/12/1997″>1997; G. Atmaxidis 6/03/1998″>1998; S. Demetriu 8/05/1998″>1998; P. Tcoleridis 8/11.1998″>1998; K. Zaharopulos Shkurt1999″>1999; And. Kanavas Mars 1999″>1999; Ath. Kanavas 13 mars1999″>1999; J. Rizopulos 21/11/2001. /albeu.com/

 
Lajme Shqip Tuesday, 16 July 2013 16:00

Vjenë – Kushdo që hyn ilegalisht në Austri mund të gjobitet deri me 7500 euro dhe do t’i ndalohet hyrja në zonën shengen për së paku 18 muaj, edhe nëse herën e dytë tentohet të udhëtohet legalisht.

Kështu ju ka thënë gazetarëve ambasadori austriak në Prishtinë, Johan Brieger, pas takimit me Ministren për Integrime Evropiane, Vlora Çitaku.

“Procedurat për azil do të trajtohen brenda një jave dhe dhe vendimet do të jenë negative, që do të thotë se kthimi mbrapa do të jetë i menjëhershëm dhe refuzimi për një udhëtim të ri në mënyrë të rregullt do të vlejë për 18 muaj por edhe mund të shqipothen edhe masa më afatgjate të ndalimit të hyrjes për tërë zonën e shengenit, por edhe do të pasoj gjoba monetare që kapë vlerën deri në 7.500 euro”.

Ndërkaq ministrja Çitaku ka njoftuar se i ka kërkuar edhe EULEX-it që të bëhet bashkë me policinë dhe prokurorinë kosovare për të luftuar rrjetet kriminale që po mundësojnë dërgimin ilegal të kosovarëve në perëndim.

Ministrja Çitaku e ka pranuar se numri i azilkërkuesve është shtuar për shkak të gjendjës së rëndë të shumë qytetarëve të Kosovës. Një tjetër arsye pse numri i azil kërkuesve në vendet e perëndimit është rritur sipas Vlora Çitakut është edhe arritja e marrëveshjes për lëvizje të lirë në mes të Kosovës dhe Serbisë.

Migrim ilegal në rritje pritet të ndikojë edhe në statistikat e EUROSTAT-it, pasi ky i fundit kohë më parë kishte raportuar rënie të numrit të azil kërkuesve kosovar në vendet e BE-së.

Para pak ditësh janë ri-atdhesuar 18 kosovarë nga Austria, ndërsa në ditët në vijim pritet të kthehen edhe azil kërkues të tjerë.