Lajme Shqip Sunday, 16 March 2014 16:53

Zhvillimet e fundit në Shqipëri dhe Kosovë, me theks të veçantë në forcimin e mëtejshem të bashkëpunimit ka qenë në fokus të diskutimeve, në takimin që Presidenti i Shqipërisë BujarNishani pati me zëvendëskryeministrja e Kosovës, Edita Tahiri

Tahiri ndodhej për një vizitë në Tiranë me ftesë të zonjës së parë të Shqipërisë, OdetaNishani, ku mori pjesë në pritjenzyrtare të organizuar me rastin e Ditës së Verës, ku në mesin e të ftuarave ishin ambasadoret, gratë e ambasadorëve dhe personalitete të shquara shqiptare.

 
Lajme Shqip Thursday, 13 March 2014 17:08

Në Prishtinë është mbajtur sot një takim i Komisionit qeveritar për personat e pagjetur dhe partnerëve ndërkombëtarë, në të cilin është diskutuar për përgatitjet dhe hapat e mëtejshëm në rastin e varrezës masive në Rashkë në Serbi.

Zëvendëskryeministrja e Kosovës, Edita Tahiri, që e kryesoi këtë takim, tha se autoritetet janë thellësisht të shqetësuara për çështjen e personave të pagjetur dhe mungesën e një zgjidhjeje të plotë për të.

Mëtutje, ajo ka theksuar se si rezultat i angazhimit të autoriteteve vendëse dhe ndërkombëtare, së fundit është konfirmuar ekzistimi i varrezës masive në rajonin e Rashkës në Serbi.

Edita Tahiri e ka akuzuar qeverinë e Serbisë për vonim të informacioneve dhe për ndërtimin e një ndërtese mbi varrezë, për t’i mbuluar gjurmët e gjenocidit të bërë ndaj popullit të Kosovës, njofton faqja në Internet e Qeverisë së Kosovës.

Ajo e ka vlerësuar pozitivisht rolin lehtësues të Kryqit të Kuq Ndërkombëtar, angazhimet e misionit EULEX dhe të partnerëve të tjerë ndërkombëtarë dhe ambasadave të jashtme në Kosovë.

Ambasadorja e Zvicrës, Krystyna Marty Lang, ka shprehur gatishmërinë për të mbështetur me donacione dhe ka theksuar se projekti i tillë duhet të jetë i dakorduar mes palëve, për të qenë e mundur përkrahja.

 
Lajme Shqip Tuesday, 13 August 2013 12:06

Prishtinë – Asetet shtetërore ekonomike me rëndësi strategjike, si janë Trepça dhe Hidrocentrali i Ujmanit, nuk do të jenë objekt diskutimi në tavolinën e bisedimeve që po zhvillohen me Serbinë me ndërmjetësimin e BE-së në Bruksel.

Kështu tha zëvendëskryeministrja, Edita Tahiri në një intervistë për RTK-në.

Ndërmarrja “Trepça” tani për tani është e ndarë në dy pjesë dhe menaxhohet nga dy grupe, nga pjesa veriore dhe ajo jugore.

Çështjet që janë nën sovranitetin e Kosovës nuk mund të jenë pjesë e bisedimeve. Në momentin që do të kemi njohje reciproke si dy shtete, çështjet mund të trajtohen me ligjet ndërkombëtare, ka thënë zëvendëskryeministrja Edita Tahiri, në një intervistë për RTK-në.

“Duhet të ndodh një proces sukcesioni mes Kosovës dhe Serbisë siç po ndodh procesi i sukcesionit me shtetet e reja që dolën nga ish Jugosllavia. Procesi i ri i sukcesionit për ne bëhet legjitim për t’u hapur në momentin e njohjes reciproke mes dy shteteve. Deri më tani, në dialogun teknik mes Kosovës dhe Serbisë janë arritur shtatë marrëveshje”, deklaroi ajo.

 
Lajme Shqip Thursday, 08 August 2013 13:37

Prishtinë – Zëvendëskryeministrja Edita Tahiri i ka hedhur poshtë mundësitë që të diskutohet me Serbinë në Bruksel çështja e Liqenit të Gazivodës dhe e Kombinatit Trepça.
Ajo ka thënë se me shtetin fqinj mund të bisedohet për këto dy asete të Kosovës, vetëm pasi Serbia të njeh shtetin kosovar.
“Çështje e Gazivodës – Ujëmanit ose e Trepçës – ato janë çështje në kuadër të sovranitetit të Kosovës. Për ato nuk do të mund të flitet në Bruksel”, ka thënë Tahiri, për Express, të mërkurën.
Sipas saj, me njohjen reciproke do të krijohen mundësitë që të zbatohen ligjet ndërkombëtare për zgjidhjen e kontesteve të pasurive që janë në të dy anët e kufirit.
“Për sa i takon pjesës së Liqenit që shtrihet edhe në pjesën e territorit të Serbisë, këto çështje rregullohen me ligjet ndërkombëtare. Mirëpo, për këto çështje, Serbia së pari duhet ta njoh pavarësinë e Kosovës në mënyrë që pastaj të zbatojmë ligjin ndërkombëtar”, ka thënë Tahiri, për Express.
Zëvendëskryeministrja Tahiri ka treguar se Serbia po insiston të kthehen disa investime që i kanë bërë në Liqenin e Gazivodës dhe në Trepçë.
“Zyrtarët serbë pretendojnë se kanë bërë investime dhe insistojnë në do far kompensimesh. Qëndrimi jonë ka qenë i qartë: Në momentin e njohjes formale të pavarësisë së Kosovës nga Serbia, atëherë në proces suksesioni siç ka ndodhur me ish-njësitë tjera federale mund të zhvillohen bisedime për suksesionit”, ka thënë Tahiri.
Ndryshe, Zëvendëskryeministrja ka folur edhe për bisedimet që janë duke u zhvilluar në Bruksel, duke thënë se deri më 1 tetor do të përfundojnë të gjitha çështjet e hapura teknike mes dy shteteve.
“Në qoftë se do të ketë një angazhim konstruktiv të palës serbe afatet janë të përcaktuara. Më një shtator duhet të përfundoj shuarja e të gjitha strukturave të gjyqësisë dhe prokurorisë dhe integrimi i individëve në sistemin e drejtësisë. Për çështjet e sigurisë duhet të përmbyllet më 30 shtator. Orientimisht mund të them se fundi i shtatorit do të duhej të ishte fundi i bisedimeve dhe fundi i strukturave ilegale serbe që kanë vepruar në Kosovë që nga paslufta”, ka paralajmëruar Tahiri.
Ndërkohë, ajo ka treguar se BE ka mbështetur Kosovën që kodi telefonik të jetë unik dhe se të gjitha kodet tjera duhet të largohen nga territori i Kosovës.
Për këtë temë pritet që sot të deklarohet edhe Serbia, e cila ka dhënë shenja se do të pranojë që Kosova të ketë kod të vetin telefonisë.
Kjo zyrtare e Qeverisë ka thënë se në Bruksel janë duke i definuar edhe disa çështje teknike sa i përket organizimit të zgjedhjeve në katër komunat serbe të Veriut, ku OSBE do të ketë rol monitorues.