Lajme Shqip Wednesday, 13 November 2013 12:28

Beograd- Këshilltari i kryetarit të Serbisë Marko Gjuriq ka paralajmëruar se një ligj i veçantë kushtetues me të cilin do të rregullohet çështja e statusit të Kosovës do të nxirret pas bisedimeve me Prishtinën.  “Me kushtetutë të Serbisë është e paraparë që rregullimi i çështjes së autonomisë të Kosovës do të nxirret një ligj i posaçëm kushtetues, prandaj është e logjikshme që të zhvillohen bisedimet politike që do të krijonin parakushte për nxjerrjen e këtij ligji e që do të reflektonte marrëveshjet e arritura”, ka thënë Gjuriq për gazetën “Danas”.

I pyetur pse Bashkësia e komunave serbe nuk është krijuar para zgjedhjeve në mënyrë që qytetarët të dinin për kë të votonin, Gjuriq është përgjigjur se së pari ishte paraparë përfundimi i procesit zgjedhor e pastaj ekipi udhëheqës, pas konsultimeve me përfaqësuesit e zgjedhur, të hartojë projektstatutin e Bashkësisë së komunave serbe.  

Duke folur për këtë, Gjuriq ka shtuar e Bashkësia… është “kuadër institucional me të cilin serbët do të realizojnë formën më të drejtpërdrejtë të qeverisjes”. 

Lidhur me regjistrat zgjedhorë, Gjuriq është ankuar se Serbia është vënë para aktit të kryer, pasi, sipas tij, regjistrat ishin bërë ashtu që t’iu mundësohet votimi shqiptarëve në bazë të vendbanimit në vitin 1999 dhe se në vend të 300.000 serbëve, që sipas tij kanë përmbushur kushtet, në regjistra janë gjetur vetëm 13.000 sish./koha/

 
Lajme Shqip Wednesday, 21 August 2013 17:51

Beograd – Zbulimet e CIA-s se Josip Broz Tito nuk ishte me origjinë jugosllave, kanë bërë që Serbia të reagojë.
Historianë e gjuhëtarë serbë, thonë se nuk ka prova për të mbështetur pohimin e shërbimit amerikan CIA, se Josip Broz Tito nuk ishte me origjinë jugosllave.
Historianët thonë se nuk do të merren me analizën gjuhësore e as historike, por, siç thonë ata, kjo mund të shpjegohet nga qëndrimi i gjatë në vende të ndryshme dhe të mësuarit e gjuhëve të ndryshme, dhe kjo bënë që CIA mund të mendojë se Tito nuk ka qenë kroat, e as me prejardhje jugosllave.
Ata thonë se Tito kishte dialekt kroat, e cila gjuhë më shumë i ngjanë gjuhës sllovene, dhe se nëna e tij ishte sllovene, raporton Zëri.
Historianët thonë se Tito ka jetuar gjatë jashtë vendit, dhe ndoshta periudha më e rëndësishme e formimit të dialektit të tij ishte pikërisht periudha e Luftës së Parë Botërore dhe në periudhën midis dy luftërave, duke shtuar se Tito kurrë nuk e ka përfunduar plotësisht shkollimin e tij, dhe këtu mund të ketë keqkuptime.