Lajme Shqip Sunday, 05 August 2012 10:30

Të moshuarit që vuajnë nga vetmia janë në rrezik për probleme shëndetësore, si sëmundje të zemrës, Alzheimer dhe vdekja e parakohshme.

Skema për inkurajimin e rrjeteve sociale dhe krijimit të qendrave sociale është një ide e mirë, por ka efektivitet të kufizuar. Tani shkencëtarët kanë zbuluar një mënyrë tjetër për të trajtuar njerëzit që vuajnë nga vetmia.

Hulumtuesit e Carnegie Mellon University kanë zbuluar se teknikë shumë e mirë për të luftuar pasojat e vetmisë është meditimi.

Meditimi është një teknikë që funksionon shumë mirë për reduktimin e ndjenjës së izolimit, ndërsa në të njëjtën kohë rrit aftësinë për të luftuar sëmundjet.

Udhëheqësi i studimit David Creswell thotë: “Ne gjithmonë i këshillojmë njerëzit që të lënë duhanin për arsye shëndetësore, por harrojmë që t’i këshillojmë të lënë edhe vetminë në të njëjtën mënyrë”.

Duke shtuar: “Në dimë se vetmia është një faktor i madh rreziku për probleme shëndetësore dhe vdekshmërinë e parakohshme sidomos tek të moshuarit. Meditimi është një trajtim premtues për të luftuar këtë”.