Lajme Shqip Wednesday, 22 August 2012 18:31

Tiranë – Shtëpia historike në Korçë është shembur qëllimisht. Ky ka qënë qëndrimi zyrtar i ministrisë së Turizmit, Kulturës, Rinisë dhe Sporteve në të parën deklaratë pas ngjarjes së rëndë. Zv. ministri Abaz Hado ka theksuar se pas shembjes së saj fshihen qëllime të errëta. Sa i përket gjëndjes së rënduar që ajo ka qënë Hado u shpreh se MTKRS-ja ka qënë në dijeni pavarësisht mosndërhyrjes së saj. Ai ka theksuar se MTKRS do të ndihmojë bashkinë e Korçës për hartimin e projektit për rindërtimin e shtëpisë muze.

Shembja e shtëpisë muze, intelektualët në Korçë në tubim
Qytetarët dhe intelektualët e Korçës kanë dalë në një tubim paqësor për ringritjen e shtëpisë së flamurit. Pas degradimit që pësoi godina në vite dhe mungesës së kujdesit total të shtetit megjithëse ishte një monument kulture i kategorisë së parë, për më shumë se 40 vjet ndaj saj nuk u tregua asnjë lloj interesi sikur të mos ekzistonte. Kjo ka bërë që vit pas viti godina të pësojë dëmtime të shumta në të gjithë strukturën e saj, ndërsa prej disa ditësh ajo është shëmbur gati plotësisht.

Në 10 dhjetor të vitit 1916 patrioti i njohur Themistokli Gërmenji bashkë me 13 patriotë të tjerë të kësaj treve e shpallën Korçën krahinë autonome. “E dua historinë e Korçës” ka qënë deviza e këtij tubimi, ndërsa tubuesit kanë hedhur parulla të ndryshme duke kërkuar dhe zgjimin e korçarëve për vlerat në zhdukje të identitetit të tyre. Niko Kotherja një studiues i historisë ka theksuar se zhdukja e vlerave të hirstorisë janë veprime mjaft të rrezikshme, ndërsa ka pohuar se protestat e qyetarëve do të vijojnnë të jenë permanente deri në ringritjen e godinës.

Ata janë duke hartuar gjithashtu një letër për kryeministrin Sali Berisha me firma të familjeve më të njohura korçare, për ti kërkuar këtij të fundit ndërhyrjen emergjente për ringritjen e shtëpisë së flamurit deri më 28 nëntor. Pak ditë më parë ka qënë vetë kryebashkiaku i Korçës Niko Peleshi i cili proprozoi investimin deri në masën 100 për qind të kësja godine me vlera historike për Korçën dhe jo vetëm nëse merr miratimin nga Drejtoria e Trashëgimisë Kulturore. (LajmeShqip.com)