Lajme Shqip Lajme Shqip Saturday, 24 September 2011 18:55

Prishtinë – E përditshmja prishtinase, Koha Ditore, përcjellë sot një një shkrim të publicistit Halil Matoshi, në të cilin autori jep të dhëna dhe fakte për mangësitë dhe shtrembërimet rreth monografisë Kosova, të botuar nga Akademia e Shkencave dhe Arteve e Kosovës (ASHAK), për historinë e Kosovës.

Sipas Matoshit, Monografia Kosova e ASHAK-së, sidomos në pjesët e saj që janë fushë e interesimeve të tij, si historiografia, letërsia dhe informimi‚ është një libër i përpiluar me zor, me qasje turbofolklorike, me plot pasaktësi dhe mangësi, me plagjiat të çuditshëm edhe për çështjet më të thjeshta, si dhe me shkrime gazetareske.

Në një libër të tillë, botimi i të cilit është i paguar nga taksapaguesit kosovarë, shkruan Matoshi, lexuesi kosovar e, sidomos, një i huaj i interesuar nuk do t’i gjejë informacionet themelore rreth dardanëve dhe arbërve e, sidomos, jo për emërtimin Kosovë-Kosovo, që si emërtim sllav është etabluar edhe sot në shumicën e gjuhëve të huaja, tek i referohen shtetit kosovar, pra emrit zyrtar të shtetit të ri, të cilit edhe i dedikohet monografia.

Matoshi, në këtë reagim përdorë argumente për mungesën dhe të dhënat e duhura në këtë monografi. Në një fragment nga shkrimi i tij, thuhet se: “Duke bërë fjalë për Manastirin e Banjskës, autorja shkruan: “Manastiri Banjska me kishën e Shën Stefanit u ndërtua midis viteve 1312-1316 godine.” Pra, godine d.m.th.“viteve”! (Fq. 486;), Klikoni këtu: http:/www.anacomp.net/srbija?mesto=srbija_manastir%20banjska; dhe do ta gjeni fjalë për fjalë këtë fjali: Manastir Banjska sa crvkom posvecenom Svetom Stefanu sagragjen je izmedju 1313. I 1317, godine. (…).

Për hir të këtij kredibiliteti shkencor, të ndershmërisë autoriale dhe për shkak të të shkruarit keq, ky botim duhet të tërhiqet nga publiku, me një kërkim-fajle për fyerjen e inteligjencës-mesatare të secilit lexues. Në këtë pandershmëri, tërheqja e botimit do të ishte e vetmja gjë e ndershme, shkruan publicisti Halil Matoshi.