Lajme Shqip Wednesday, 09 January 2013 17:04

ELBASAN – Vjedhja dhe dëmtimi mjaft i rëndë dy herë rradhazi i afreskeve të pikturuara nga Onufri në Kishën e Shën e Premtes pranë fshatit Valësh në Elbasan ka sjellë reagimin e Lëvizjes për Mbrojtjen e Vlerave të Trashëgimisë Kulturore.

Emrat të njohur të kësaj lëvizjeje si Auron Tare dhe Artan Shkreli, por edhe mjaft të tjerë kanë shprehur keqardhjen për këtë lloj barabarizemi sipas tyre të ushtruar së fundi ndaj afreskeve të pikturuara në këtë kishë nga Onufri, ndërsa kanë kërkuar dorëheqjen e ministrit të Kulturës.

Nga hetimet paraprake ka rezultuar se ndërhyrja e parë në afresket në kishën Shën e Premte ka ndodhur në datën 30 dhjetor. Ndërkaq, autorët ende të paidentifikuar duke mos qenë profesionistë të çmontimeve të afreskeve i kanë dëmtuar me mjete primitive ato. Ndërsa, grabitjes nuk i ka shpëtuar as shenjtorja e kishës, Shën e Premten, ikona e të cilës nuk ekziston më.

Sipas specialistëve objekt i kësaj grabitje është bërë edhe pjesa e mbishkrimit në zonën e sipërme të ikonostasit prej guri, e cila ishte jo vetëm pjesë e artit të kësaj kishe, por edhe burim informacioni për të gjithë specialistët.(LajmeShqip.com)