Lajme Shqip Thursday, 11 August 2011 10:24

Fier – “Apolonia është një qendër me pasuri të pashtershme dhe nëpërmjet saj mund të studiohet kultura ilire dhe greke, sepse janë të ndërthurura me njëra-tjetrën”, deklaroi Prof. Jean-Luc Lamboleu. 
Lamboleu, profesor në një nga universitetet e Francës, prej disa vitesh është “dashuruar” me qytetin antik të Apolonisë.  “Që nga momenti i vizitës sime të parë në Apoloni, unë nuk jam shkëputur më asnjë vit. Tashmë kalendari i pushimeve të mia gjatë sezonit të verës është përcaktuar. Së bashku me studentët e mij, specialistë  dhe ekspertë të arkeologjisë, vijmë në Apoloni. Madje, qëllimi im nuk është thjesht kalimi i pushimeve pranë këtij mjedisi të mrekullueshëm natyror, pranë rrënojave të një prej qyteteve më të zhvilluara të antikitetit, por, në krye të një ekspedite arkeologjike, së bashku me specialistë dhe arkeologë shqiptarë, punojmë ta ‘zhvarrosim’ nga nëntoka dhe ta nxjerim në dritë qytetin e madh e hijerëndë, siç e përkufizonte Ciceroni, Apoloninë”, tha Prof. Lamboley.
Sipas tij, Apolonia është një “minierë” vlerash kulturore, historike, arkeologjike, që do të duhen vite e shekuj për t’u eksploruar plotësisht. “Ajo simbolizon kulturën, qytetërimin dhe shkallën e zhvillimit ilir në antikitet, madje në të ka shumë fije që e lidhin dhe hedhin dritë edhe mbi qytetërimin grek”, tha ai. Ai vuri në dukje se Apolonia është identike me qytetin kolon të Marsejës në Francë, ndërtuar po nga kolonët grek, pasi arkitektura, planimetria dhe rregulli urban në Apoloni është një model në kufijtë e së përkryerës për kohën. “2 banesat romake, të shtruara aq mjeshtërisht me mozaik dhe që ruhen në gjëndje shumë të mirë, dëshmojnë për një nivel kulturor dhe standarde mjaft të larta për kohën”, tha ai. 
Sipas Prof. Lomboleyt, Apolonia është ajo që e ka miqësuar atë me shumë miq, kolegë dhe qytetarë shqiptarë. Ajo është bërë atdheu i dytë i tij dhe tashmë të gjithë kohën e lirë ai ia ka kushtuar Apolonisë, si qytetar, turist, studiues e intelektual. “Kam ndikuar dhe do të vazhdoj të influencoj në rrethet intelektuale të fushës së historisë e arkeologjisë, që të vizitojnë qytetin e Apolonisë”, tha ai.