Lajme Shqip Tuesday, 22 March 2011 08:07

Kalendari historik, ngjarje që ndodhën më 22 mars

– Dita botërore e ujit

– Dita e Nevruzit

1822 – Lindi Rosa Bonheur, piktore franceze.

1868 – Lindi Alfred Fowler, astronom britanez.

1875 – Lindir Hans Grimm, shkrimtar dhe publicist gjerman.

1878 – Lindi Jean Strauwen, komponizitor dhe dirigjent belg.

1887 – Lindi Chico Marx, aktor dhe humorist amerikan.

1909 – Lindi Nathan Rosen, fizikan amerikano-izraelit.

1912 – Lindi Agnes Martin, artiste amerikane.

1912 – Karl Malden, aktor amerikan.

1920 – Lindi Ludvík Kundera, shkrimtar çek.

1921 – Lindi Nino Manfredi, aktor italian.

1931 – Lindi Burton Richter, fizikan amerikan si dhe fitues i Çmimit Nobel.

1931 – Lindi William Shatner, aktor dhe autor kanadez.

1937 – Lindi Angelo Badalamenti, kompozitor italian.

1941 – Lindi Bruno Ganz, aktor zvicran.

1948 – Lindi Andrew Lloyd Webber, muzikant dhe kompozitor britanez.

1949 – Lindi Fanny Ardant, aktore franceze.

1976 – Lindi Reese Witherspoon, aktore amerikane, fituese e Çmimit Oskar.

1832 – Vdiq Johann Wolfgang von Goethe, shkrimtar gjerman (lindi më 1749).

1935 – Aleksander Moisiu, aktor ndërroi jetë.

1983 – Haim Hercog është zgjedhur për president të Izraelit.

1992 – Për herë të parë pas shembjes së regjimit komunist një parti tjetër (Partia Demokratike) fiton zgjedhjet elektorale në Shqipëri.

1996 – Akademia e Shkencave dhe Arteve e Maqedonisë (ASHAM) është pranuar si anëtare në Asociacionin e akademive evropiane.

2004 – Vdiq Ahmed Jassin – udhëheqës i Palestinës.

2004 – Kryeministri i Maqedonisë Branko Cërvenkovski në Dublin e dorëzoi aplikacionin për anëtarësimin e Republikës së Maqedonisë në Bashkimin Evropian.

2007 – Filluan përleshje të armatosura në Kinshasa në Kongo, në të cilat pësuan qindra njerëz gjatë luftimeve shumëdiroew midis forcave të regjimit dhe ithtarët e kandidatit të mposhtur presidencial Zhan-Pjer Bembe, për shkak se forcat e tij refuzuan urdhër qeveritar për çarmatim.