Lajme Shqip Sunday, 20 March 2011 09:31

 

Ngjarje historike që ndodhën në datën e sotme, 20 mars, në vite të ndryshme:

1413. – Henry V bëhet mbret i Anglisë.

1602. – Krijohet Kompania Hollandeze – Indiano Lindore.

1800. – Armata e Napoleonit i fitoi turqit në Heliopolis dhe u nis drejt Kajros.

1811. – Lindi Napoleon II, bir i Napoleonit Bonaparte.

1920. – Lindi Qemal Stafa, shkrimtar shqiptar.

1925. – Vdiq George Curzon, politikan britanik.

1933. – Përfundon ndërtimi i kampit të parë të përqëndrimit në Gjermaninë Naziste, kamp i vendosur në Dachau.

1941. – Aviacioni gjerman e bombardoi qytetin anglez Plimut.

1956. – Dita e pavarsisë së Tunizisë.

1969. – U themelua Kosovafilmi, organizatë për prodhimin, distribuimin dhe shfaqjen e filmave.

1987. – Ilaçi antiretroviral AZT aprovohet për përdorim kundër HIV dhe SIDA.

1992. – Në Shkup është formuar Komiteti olimpik i Maqedonisë. Për kryetar është zgjedhur Vasil Turpurkovski.

1994. – Tunuzia e fitoi kuvendin e parë shumëpartiak.

1995. – Sekti Aum Shinrikyo kryen një sulm me gaz sarin në metro-në e Tokjos duke vrarë 12 veta dhe plagosur më se 6000.

1996. – Në Shkup është themeluar Seksioni për miqësi Maqedoni-Amerikë.

2005. – Ekuinoksi Vernal dhe Dita Ndërkombëtare e Tokës

2005. – SHBA e miratuan strategjinë për goditje parandaluese kundër shteteve të cilat paraqesin kanosje.