Lajme Shqip Friday, 17 February 2012 16:08

Sot, në Prishtinë, në Bibliotekën Kombëtare u promovua  “Historia e Kosovës” e Jusuf Buxhovit, vepër kjo e cila, si rrallë ndonjë vepër tjetër, zgjoi vemendjen e opinionit të Kosovës, por edhe atij të jashtëm, duke u kthyer në veprën më të kërkuara. Arsyet për këtë duhet kërkuar te çasja komplete e trajtimit të historisës  shqiptare, gamën e të cilët autori e bart te Pellazgët, ku Dardania fokusohet si qendër e antikitetit me të cilën lidhet qytetërimi i antikitetit.

Duke ndalur te kjo çasje, recenzenti i librit, Ramadan Musliu, “Kosovën” e Buxhovit e vlerën vepër kapitale. Ai tha se përqendrimi te Pellazgët, pastaj roli i dardano-ilirëve gjatë perandorisë së Romës dhe të asaj të Bizantit, nxjerr në pah një pamje tjetër të pasardhësve të tyre, shqiptarëve, të cilët shihen në qendër të këtyre zhvillimeve. Musliu  vlerësoi se “Kosova” e Buxhovit është një vepër  monumentale, ku për herë të parë paraqitet historia shoqërore dhe  shpirtërore e shqiptarëve jashtë kufizimeve ideologjike dhe atyre folklorike me të cilat historiografia shqiptare ka qenë e ngarukuar dhe për fat të keq, edhe më tutje vazhdon të jetë e ngarkuar.

Autori, Buxhoi, tha se nuk ka bërë tjetër pos që gjërat e njohura i ka vendosur në vend të vet, duke i rivlerëusuar dhe se shpreson se rruga që e ka nisur jo vetëm që do të pranohet, por edhe do të vazhdohet nga një çaseje gjithëpërfshirëse e historianëve. Me këtë rast Buxhovi theksoi se historiografia shqipare duhet të tejkalojë pengun e klisheve të historiografisë serbomadhe, ku edhe sot e gjithëditën barten disa nga tezat e saj rreth mitit mesjetar serb, mbi të cilin u ndërtuan planet hegjemonite serbe nga Kriza Lindore e deri te koha jonë. Ai theksoi se shteti i Kosovës duhet të krijojë kushte që historianët të krijojnë vepra shkencore të një vlere të qëndrueshme, me të cilat luftohen konceptet hegjemoniste të historiografisë serbomadhe, në vend se të kënaqet me kuazihistorianë, të cilët historinë e shtetit të Kosovës e shohihn të shkëputur nga kontinuiteti i saj mijëravjeçar duke e rrudhur në një dhjetëvjetësh me heronjë të shpifur!

Vlen të theksohet se interesimi për promovim ishte aq i madh, saqë një pjesë e madhe e të interesuarve mbetën jashtë. (LajmeShqip.com)