Lajme Shqip Tuesday, 20 March 2012 18:00

Fier – Megjithë resurset turistike që ofron natyra, apo monumentet e kulturës dhe ato të natyrës, me plazhet e vegjël përgjatë Adriatikut, strukturat e pushtetit vendor në qarkun e Fierit, si dhe operatorët turistikë duket se do të vazhdojnë të bëjnë indiferentin përballë këtyre vlerave.

Drejtuesit vendor, si dhe të gjitha institucionet dhe aktorët që operojnë në fushën e turizmit nuk kanë mundur t’i shndërrojnë këto vlera në funksion të zhvillimit dhe përmirësimit të jetës social-ekonomike të komunitetit. Për rrjedhojë mrekullitë e sipërpërmendura, të cilat do të zgjonin kureshtje dhe interes në sytë e çdo vizitori, fatkeqësisht mbeten një minierë turistike e pa shfrytëzuar.

“Dhjetëra qëndra turistike, monumente të natyrës, objekte historike dhe kulti janë jashtë vëmendjes dhe syrit të vizitorëve për shkak të mungesës së investimeve dhe problemeve të infrastrukturës”,thotë arkeologu Lami Koçi.

Ai shprehet i pakënaqur me anën promocionale, standartet dhe shërbimet që ofrojnë njësitë vendore për eksplorimin e vlerave turistike.

“Është e pafalshme që objekte të tilla, të cilat mund të konsiderohen si provë materiale për të dëshmuar hershmërinë e qytetërimit ilir në këtë trevë të mbulohen nga pluhuri i harresës”-vijon Koçi.

Për arkeologun, turizmi veror në këtë zonë duhet të orientohet sipas një plani urban, ku t’i lihet vend krijimit të rrjetit të hotelerisë, ndërsa të gjitha qendrat arkeologjike, veprat e kultit dhe monumentet e natyrës,duhet të futen në listën  vlerave turistike të vizitueshme.

Edhe pse e kanë plazhin në prag të derës, për shkak të mungesës së kushteve dhe standarteve që ofrojnë  plazhet e Semanit, Darëzezës,  fierakët preferojnë të pushojnë në Vlorë, Himarë, apo Sarandë,megjithë vlerën kurative që ofron rëra e plazheve të Fierit.

Bregdeti, i veshur me pyje e shkurre është një tjetër mrekulli e ofruar nga natyra, por e injoruar nga faktori njeri”,shprehet A,Shqepa, banor i zonës, ndërsa tregon se megjithë problematikën dhe standartet e munguara, gjatë vitit të kaluar numri frekuentuesve ditor në këto plazhe arriti në rreth 35.000 mijë.

28 objekte në qarkun e fierit, të shpallura “Monumente natyre”, 8 qendra arkeologjike, 15 objekte kulti  ,një numër plazhesh të vegjël që shtrihen përgjatë vijës bregdetare të Adriatikut, në një gjatësi rreth 74 km, peizazhe natyror me një bukuri mahnitëse, janë pjesë e thesarit turistik që natyra dhe zhvillimet historike i kanë falur këtij rajoni.