Lajme Shqip Sunday, 26 June 2011 08:51

Fier – Puna për restaurimin e muzeut të Parkut Arkeologjik Kombëtar të Apolonisë ka nisur dhe brenda muajit shtator do të ekspozohen në të monumente të trashëgimisë kulturore shqiptare.

Sipas drejtorit të parkut, Marin Haxhimihali, afatet kohore për rikonstruksionin e muzeut janë shtyrë disa herë për arsye proceduriale mes donatorëve të huaj dhe Institutit të Monumenteve të Kulturës.

“Më në fund, pas disa zvarritjeve burokratike që kishin të bënin me donatorët e huaj, të cilët janë edhe financuesit e këtij projekti, u bë e mundur faza e punimeve restauruese”, tha Haxhimihali.

Momentalisht punimet janë përqëndruar në katin e dytë, ku po punohet për instalimin e rrjetit të ri elektrik, për montimin e sistemit të alarmit, për instalimin e kamerave elektrike, të cilat vendosen për herë të parë dhe që do të vëzhgojnë ambientet e muzeut.

“Deri në montimin e vitrinave, ku do të ekspozohen të gjitha monumentet e zbuluara në Apoloni, ende ka shumë punë, por ne jemi të bindur se firma që ka fituar të drejtën e procesit të rikonstruksionit do t’i mbyllë punimet brënda afatit”, tha Marin Haxhimihali.

Për të, Parku Arkeologjik i Apolonisë është i pa konceptueshëm pa muzeun e vet arkeologjik. Ai është vitrina, është dëshmia e vlerave kulturoro-historike që mbart ky park, është “vula” e qytetërimit dhe zhvillimit të Apolonisë në antikitet.

Projekti i rikonstruksionit të këtij muzeu, i cili hapet pas një periudhe kohore gati 20 vjeçare, u financua nga qeveria spanjolle në kuadër të fondit spanjoll për mijëvjeçarin, në bashkëpunim me Zyrën e UNESKO dhe PNUD.