Lajme Shqip Wednesday, 15 June 2011 17:08

Fier – Natyra magjepëse, trashëgimia e pasur kulturore, turizmi arkeologjiko-historik, ka qënë surpriza më e këndëshme për një grup turistësh bullgarë, të kryesuar nga kryetari i bashkisë së Plovdivit, Ivan Chomakov, (një ndër bashkitë më të mëdha në Bullgari). Nga qyteti antik i Apolonisë, qytet që siç shprehet ai, ngjason si dy pika uji me qytetin që ai drejton, Chomakov shprehet i befasuar për madhështinë e vlerave historike që mbart ky qytet, por edhe për bukuritë natyrore, për mrekullitë turistike dhe vlerat e pasura të trashëgimisë kulturore që kanë hasur gjatë tre ditëve të vizitës së tyre të parë në Shqipëri.

“Ne vimë nga një qytet shumë i lashtë, i cili, ashtu si Apolonia ku jemi sot, ka tradita të vjetra që nga antikiteti”, tha Chomakov për ATSH-në.

“Jemi të mrekulluar me çkemi parë në këto tre ditë “, i tha ai ATSH-së.

Chomakov pranon faktin se ka patur pak informacion për Shqipërinë, kjo për shkak të izolimit dhe mbylljes së Shqipërisë nga regjimi komunist.

“Fatkeqësisht nuk kishim shumë informacion për Shqipërinë dhe ato pak gjëra që dinim janë informacione nga koha e Enver Hoxhës. Sepse në atë kohë edhe ne ishim një vënd komunist, ashtu si edhe ju. Edhe në atë kohë, jo se dinim ndonjë gjë të madhe, se ishit një vënd i mbyllur, i izoluar, ndërsa sot po zbulojmë se është një vënd krejt ndryshe”, thotë Chomakov.

Në koshiencën e tij është fokusuar ideja se mes vëndit të tij dhe Shqipërisë ka shumë pikëtakime të përbashkëta, ndaj interesi i vizitorëve bullgarë për të vizituar Shqipërinë do të rritet ndjeshëm.

“Ne konstatojmë se shqiptarët si etnos dhe si bashkësi fetare ngjasojnë shumë me bullgarët, madje edhe me qytetin ku unë jam kryetar bashkie. Të jeni të sigurtë se të tjerë turistë bullgarë do të vinë së shpejti në Apolloni”, siguron Chomakov. Ai thotë se në Plovdiv ka shumë shqiptarë, që punojnë e jetojnë me të gjitha të drejtat, si qytetarët bullgarë.