Lajme Shqip Monday, 28 November 2011 12:10

Të gjithë kinematë e Amerikës kanë bërë kërkesë për censurimin e filmit “Twilight”, në serinë e tij të parafundit “The Breaking Dawn – Part One”.

Sipas vëzhgimeve të bëra, ka patur disa raste ku shikues në sallë kanë pësuar dridhje epileptike gjatë skenës kur Bela lind fëmijën gjysëm-vampir nga vampiri i famshëm Edward Cullen.

Skena e shoqëruar me ndezje dhe fikje drite të herëpashershme, dritë të kuqe, të verdhë dhe të bardhë, sipas specialistit epileptik Michel G. Chez, këto skena mund të shkaktojnë dridhje të epilepsisë fotosensitive tek ata që janë të predispozuar. 

Janë pikërisht njerëzit të predispozuar gjenetikisht për t’u ngacmuar nga pulsimi i dritave të kuqe.

Një ngjarje e tillë ka ndodhur edhe në vitin 1990 gjatë një seriali të filmit Pokemon, i cili shkaktoi dridhje epileptike tek fëmijët.

 Sipas specialistit Chez, për të reduktuar rrezikun e ndikimit të këtyre personave nga këto efekte, duhet që të përdoren lente blu për të filtruar dritën e kuqe. (LajmeShqip.com)