Lajme Shqip Wednesday, 16 October 2013 13:37

“Wikileaks” në Greqi, kapen 3700 email-e. Në inbox-in e Venizelos, kontrata e Berishës me Podestën, hetimet për financimin e UÇK-së nga Ukraina dhe Daut Kadriovski.

Zbulohen dokumentet sekrete të zëvendëskryeministrit njëherësh ministër i Jashtëm i Greqisë, Evangelos Veniselos. Dokumentet e dërguara në e-mail-in e kreut të diplomacisë së jashtme greke hedhin dritë mbi aktivitetet sekrete dhe prapaskenat e diplomacisë së vendit helen. Kështu informojnë aktivistët e rrjetit të hackers-ave “Anonymus” të cilët kanë mundur të nxjerrin në dritë këto materiale. Nëpërmjet këtyre dokumenteve, shumica prej të cilave të klasifikuara si sekrete, Venizellos është informuar në mënyrë të detajuar mbi të gjitha zhvillimet politike në rajon.

Dokumentet sekrete
Një dokument i veçantë informon Venizellos mbi marrëveshjen e nënshkruar mes ish-kryeministrit, Sali Berisha dhe kompanisë “Podesta”. Informacioni është dërguar nga agjencia amerikane FARA dhe jep përm bajtjen e plotë të marrëveshjes mes palëve dhe detyrimeve që lindin prej saj. Dokumenti daton më 24 shtator 2012.

Po kështu, Venizellos ka marrë nga Qendra e Parandalimit të Konflikteve, Sekretariati i OSBE-së në Vjenë, informacione edhe për fillimin e punës së qeverisë “Rama”, vendimin e parë të marrë prej saj për familjet rome apo dhe rrëzimin nga gjykata të vendimit për 21 janarin. Dokumenti i OSBE-së e informon diplomatin grek dhe për situatën e përgjithshme, por dhe aktivitetet ku merr pjesë Prezenca e OSBE-së në Shqipëri.

Vëmendja e diplomacisë greke është përqendruar në mënyrë të veçantë dhe për zhvillimet në Kosovë, lidhjet e Daut Kadriovskyt me UÇK-në apo takimet e zyrtarëve amerikanë me Presidenten e Kosovës, Atifete Jahjaga.
Një tjetër dokument i marrë nga inbox-i i kryediplomatit grek dhe që klasifikohet si sekret, flet mbi një marrëveshje mes Agjencisë Kombëtare të Inteligjencës Gjeo-hapësinore të Departamentit të Mbrojtjes të Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe Shtabit të Përgjithshëm të Mbrojtjes në Ministrinë e Mbrojtjes greke për dërgimin e të dhënave gjeohapësinore që përshijnë Bosnjë –Hercegovinën, Serbinë, Kosovën, Malin e Zi, Slloveninë, Maqedoninë dhe Qipron. 

Përmbajtja e email-eve (përkthyer nga origjinalet)
Qendra e Parandalimit të Konflikteve Sekretariati i OSBE, Vjenë Sekret. Fr/592/13 11 tetor 2013 E kufizuar Vetëm në anglisht për të gjitha delegacionet e OSBEsë në Vjenë OSBE, Organizata për sigurinë dhe Bashkëpunimin në Evropë Misioni në Kosovë 

Raport

Oficerët e EULEX konfirmojnë lidhjen e Daut Kadriovski me rrjetin e organizatën ukrainase të krimit të organizuar
Në orën 17:00, zyra speciale e Prokurorisë së Kosovës përmes Task-Forcës së Mitrovicës në një përpjekje për të goditur financimin e aktiviteteve të UÇKsë ka kryer një kërkim në 12 biznese dhe subjekte jofitimprurëse për të cilat kishte pretendime për lidhje midis familjes së krimit të organizuar të Daut Kadriovskit dhe karteleve meksikane të drogës Sinaloa dhe Los Zetas .

DPPPP / NJIF raporton lidhjet e supozuara që përfshijnë ish-ministrin e Transporteve të Ukrainës, Nikolay Rudkivsky, i cili u ka dhënë mbështetje të konsiderueshme anëtarëve të familjes së Daut Demaj mbi operacionet Kaalbye të Detit të Zi, duke përfshirë edhe doganat dhe zyrat kufitare të Ukrainës, shkruan Bota Sot.

Për ta është dyshuar për financimin e terrorizmit dhe trafikut të drogës, duke themeluar organizatën e tyre jofitimprurëse në Shtetet e Bashkuara dhe Australi që u ka dërguar fonde organizatave terroriste, AKSH-së dhe UÇK-së. Ndërkaq, Rudkivsky ka përdorur IBCs të kontrolluar nga anëtarët e Sinaloa në Amerikën e Jugut për të lehtësuar transaksionet financiare për individë të lidhur me organizatën e Daut Kadriovskit. Shefi i Misionit të EULEX, Berndt Borchardt në një takim të mbajtur në fshehtësi, me president-

Marrëveshja e angazhimit
Kjo Marrëveshje Angazhimi ( në vijim do referohet si Marrëveshja) ka hyrë në fuqi në Prill , 2012 midis — Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë (në vijim do referohet si CoM) që ka zyrat e saj kryesore në Bulevardin Dëshmorët e Kombit nr.1 Tiranë dhe grupit Podesta (në vijim referuar si Ofruesi) që ka zyrat e tij kryesore të biznesit në 1001 G Street NW, Washington, DC 20001 Duke pasur parasysh dëshirën e CoM për të pasur shërbimet e Ofruesit si më poshtë dhe duke pasur parasysh dëshirën e Ofruesit të ofrojë shërbimet e tij si pasojë palët në këtë mënyrë bien dakord si më poshtë:

Baza ligjore: Kjo marrëveshje bazohet në nenit 6 të ligjit nr. 9643, datë 20.11.2006, “Të prokurimeve publike”.
Qëllimi i punës: Ofruesi do të ofrojë shërbimet e tij në çështjet e revokimit që do të shërbejnë në forcimin e lidhjeve mes Republikës së Shqipërisë dhe institucioneve të Shteteve të Bashkuara. Ofruesi do të asistojë për mbledhjen e fondeve nga SHBA dhe agjencitë ndërkombëtare si dhe shërbime të tjera që mund të bien dakord nga palët me shkrim. (në vijim referohet si qëllimi i punës)

Termat
Ofruesi do të ofrojë shërbimet e tij gjatë periudhës që fillon nga 1 prill 2012 dhe vazhdon deri në 31 mars 2013, ose në çdo periudhë tjetër që mund të bien dakord palët me shkrim. Këshilli i Ministrave do të shqyrtojë këtë marrëveshje çdo 6 muaj pasi ajo të jetë nënshkruar. Pagesa Këshilli i Ministrave do të paguaj Ofruesin një shumë prej 60 000 $ amerikanë çdo 6 muaj plus shpenzimet. Këshilli i Ministrave do të paguaj Ofruesin në fillim të çdo periudhe 3-mujore duke përfshirë fillimin….
Informacionet nga SHBA për vëzhgimet ajrore të rajonit
APPENDIX I Për Zbatim aneksi A Produktet topografike, të dhëna, publikime dhe materiale të lidhjeve të inteligjencës gjeo-hapësinore.

Agjencia Kombëtare e Inteligjencës Gjeo-hapësinore ( NGA) do të sigurojë falas të dhënat e mëposhtme të NGA, produktet topografike, të dhëna, publikime dhe materialet që lidhem me informacionet gjeohapësinore të Shërbimin Gjeografi Ushtarak grek ( HMGS ) , Shtabin e Përgjithshëm grek të Mbrojtjes Kombëtare ( HNDGS ) të Ministrisë së Mbrojtjes.

Botimet aktuale do të ofrohen fillimisht, nëse kërkohet. Pas kësaj, botimet e reja ose amendimet e zbatueshme do të ofrohen në sasi. Produktet e prodhuara dhe mbajtura nga Republika greke ose vende të botës së tretë, nuk janë të përfshira.

Versionet e digjitalizuara (p.sh. CADRG ) të këtyre produkteve duhet të jepet në bazë të kërkesës nëse janë vënë në dispozicion. 1.1 . Produkte Topografike : Sasinë e caktuar të çdo edicioni aktual dhe të ardhshëm të disponueshme / të lëshuara të produkteve topografike të identifikuara më poshtë , automatikisht : 1.1.1. Seria M709 – shkallë 1:50,000, dhjetë (10) kopje secila prej vendeve të mëposhtme: Bosnia & Herzegovina- të gjitha fletët e nxjerra Serbia – të gjitha fletët e nxjerra Kosovë – të gjitha fletët e nxjerra Mali i Zi – të gjitha fletët e nxjerra Sllovenia – të gjitha fletët e nxjerra FYROM – të gjitha fletët e nxjerra Cvprus – të gjitha fletët e nxjerra 1.1.4 .

Operacionet e përbashkëta grafike – shkallë 1:250,000 , dhjetë ( 10) kopje secila. Seria 1501 – G (Ground ) hartat topografike do të ofrohen ( seria ajrore 1501 do të jetë kusht për fletët ku 1501 – G nuk janë në dispozicion ). /Bota Sot/