Lajme Shqip Wednesday, 21 November 2012 10:40

Prishtinë – Robby Zocher, është polic gjerman që rrezikon jetën përditë në luftën kundër krimeve të rënda në veri të Kosovës. 

Me një qershor ai ishte në mesin e ushtarëve të Kforit kur nga ana tjetër e barrikadës, serbët shtëne me armë kundër tyre. Vendi ku ai vepron është qyteti kosovar i Mitrovicës, i ndarë në mes nga lumi Ibër. Qytet ky ku ndahen shqiptarët dhe serbët e ku fjala nuk është mjeti i duhur për zgjidhjen e problemeve, por arma. Veriu i Mitrovicës, shkruan Tyringer Allgemajne është vendi i punë së policit Zocher.

Kë më shumë se një vit e gjysmë që ai ndjek kriminelët në këtë pjesë të Kosovës në kuadër të misionit evropian  Euleks. Që nga maji i vitit të kaluar, kur ka marrë detyrën në veri të Kosovës, polici Zoher tregon se ka hetuar 62 raste të krimit. Ai thotë se vjedhja dhe mashtrimi nuk bien në fushëveprimin e tij – objekt i hetimeve për të janë sulmet me armë e granata. Vetëm në javën e fundit ka pasur katër sulme me granata e armë, thotë ai për gazetën gjermane. Nga këto sulme nuk kursehen as makinat e policisë së Kosovës, por as ato të Euleksit. Në shumicën e rasteve, polici Zoher hetimet i kryen në mënyrë interne, vetëm me policë të Euleksit dhe pa pjesëmarrjen e hetuesve vendorë. Ndonëse ka përvojë shuam të gjatë në zbulimin krimeve, kjo nuk arrihet me aq sukses në veri të Kosovës. Ai shprehet e i dëshpëruar sidomos për raste kur krimi zbulohet, identifikohen kryesit e krimit, por ata nuk arrestohen.

Ai nënvizon rastin e vrasjes së policit të Kosovës me 25 korrik të vitit 2011. “Serbët kishin sulmuar konvojin e policisë së Kosovës dhe kishin vrarë një polic të njësisë speciale. Ne kemi shpallur gjashtë fletë – arrestime ndërkombëtare, e përkundër kësaj ende nuk është arrestuar asnjëri nga kriminelët e kërkuar. Personalisht thotë se nuk ka pasur frikë për jetën e  tij. Ai  tregon se ka përvojë pasi ka qenë me misione të ngjashme edhe në Bosnjë e Afganistan dhe se më shumë se gjysmën e viteve të punës i ka kaluar në misione jashtë vendit.(LajmeShqip.com)