Lajme Shqip Wednesday, 30 January 2013 16:02

Tiranë – Shqiperia dhe statusi i saj ne BE jane shkak i vizites se Komisionerit për Zgjerimin Stefan Fule, i cili ne fillim te javes se ardshme pritet te ndalet ne Tirane.

Ai do të takohet me kryeministrin Berisha dhe kryetarin socialist Rama në përpjekje për të mundësuar një zgjedhje për miratimin e tre ligjeve të kërkuara nga Brukseli

Komisioneri europian për Zgjerimin Stefan Fule pritet të vizitojë Tiranën në fillim të javës së ardhshme në një përpjekje të fundit për të mundësuar një rrugëzgjidhje për miratimin në parlament të tre reformave të përcaktuara nga Brukseli si kusht që vendi të marrë statusin kandidat.

Dje në Bruksel duke folur në një konferencë për Ballkanin të organizuar nga e djathta europian, komisioneri Fule u shpreh se do të ishte  mëkat nëse kjo cështje nuk do të tejkalohej.

Shqipëria ka një shans për ta marrë statusin në qershor, por brenda pranverës ajo duhet të miratojë tre reformat në mënyrë që komisioni t’i paraqesë rekomandimin e tij vendeve anëtare.

Komisioneri Stefan Fyle do të bëjë një përpjekje personale për të cuar drejt kompromisit shumicën dhe opozitën në Shqipëri, në mënyrë që vendi të ketë një shans për të marrë statusin kandidat qershorin e ardhshem.

Vizita e tij këtë herë ka vetëm një objektiv, të mund të zgjidhë ngërcin që ka mbajtur të bllokuar avancimin e Shqipërisë në rrugën e integrimit europian. Tetorin e kaluar, komisioni i rekomandoi vendeve anëtare dhënien e statusit Shqipërisë me kusht që të miratohej reforma parlamentare, ndryshimet në ligjin për Gjykatën e Lartë dhe në atë të nëpunësit civil.

Opozita e kushtëzoi një kompromis të mundshëm me zgjidhjen e cështjes së qarkut të Fierit ku ajo pretendon se shumica ka uzurpuar drejtimin e tij. Sipas opozitës një seri vendimesh të të gjitha shkallëve të gjyqësorit shqiptar i kanë dhënë të drejtë asaj. Por e djathta në pushtet pretendon të kundërtën duke shpjeguar se cështjet gjyqësore nuk kanë përfunduar ende.

Ndonëse i gjendur nën presionin e kritikave për përdorimin e një kauze me interes më të vogël përballë atij për integrimit europian, kryetari socialist i ka mëshuar faktit se në këtë rast bëhet fjalë për një cështje parimore, ku nuk ka kuptim të kërkohet miratimi i reformave në drejtësi kur vendimet e gjykatave sipas tij shkelen dhe nuk njihen nga qeveria.

Për shkak të kësaj përplasjeje në dhjetor vendet anëtare të BE nuk morën dot një vendim për Shqipërinë duke lënë të hapur mundësinë që të shqyrtojnë kërkesën e saj për anëtarësim sapo të ketë përmbushur detyrimet e përcaktuara nga komisioni.

 

Mekat nese nuk votohen tre ligjet

“Nëse forcat politike shqiptare do të jenë në gjendje të kapërcejnë problemet e fundit ende të pazgjidhura me Brukselin, atëherë  do të ketë edhe një raport për Shqipërinë”- është shprehur Komisioneri për Zgjerimin, Stefan Fyle.

Gjatë një seancë për Ballkanin Perëndimor në Parlamentin Evropian, sipas agjencisë së lajmeve ANSAmed, Fule e ka cilesuar si nje turp, nëse tre ligjet e mbetura pa miratuar, të kërkuara nga Komisioni i BE-së, nuk do të adresohen apo nuk do të merrnin zgjidhje.

“Nëse Tirana nuk ia del të bëjë përparimin e nevojshëm, do të jetë një tjetër mundësi e humbur”- ka theksuar më tej Fule.

Komisioni Evropian do të paraqesë raporte vlerësimi mbi përparimin drejt anëtarësimit në BE në muajin prill, për Serbinë, Maqedoninë si dhe Kosovën.(P.O/LajmeShqip.com)