Lajme Shqip Monday, 04 March 2013 20:15

TIRANË– Gjate seances se sotme plenare ne Kuvend, opozita kundërshtoi dhënien e licencës për Lotarinë Kombëtare kompanisë, ‘Austrian Lotteries’ duke akuzuar qeverinë se ajo ishte vendosur të shpallej fituese, para se të zhvillohej tenderi. 
Nga foltorja e Kuvendit deputeti Taulant Balla në emër të opozitës akuzoi qeverinë për afera korruptive, teksa tha se tenderi shqiptar nuk ka qenë në të njëjtat standarde me ato austriaket. Kundërpërgjigjet Bode: Kontrata transparente.

RAMA: DO KTHEJMË TË DREJTËN E PRONËSISË MBI KËTË LOJË
Ora 17:10
-Lidhur me debatet në seancën plenare mbi Lotarinë Kombëtare reagoi Kryetari i Partisë Socialiste, Edi Rama në rrjetin social, Facebook dhe Twitter. Sipas Ramës, argumentet e qeverisë janë vetëdisktretituese, ndërsa premton se PS do i kthejë publikut të drejtën e pronësisë mbi këtë lojë.

“Argumentat e qeverisë për Lotarinë Kombëtare krejt vetëdiskredituese! Ne do t’ia kthejmë publikut të drejtën e pronësisë mbi këtë lojë”, shkruan Rama në Twitter e Facebook.

BODE: LICENCA PO I JEPET NJË KOMPANIA QË DO INVESTOJË NË SHQIPËRI
Ora 15:40-Ministri Ridvan Bode duke theksuar se procesi mbi Lotarinë Kombëtare ka qenë një proces i hapur, transparent dhe i ligjshëm deklaroi gjithashtu se kompania së cilës iu dha licenca do të investojë në Shqipëri.
Më tej Bode vuri në dukje se “janë 28 kompani që posedojnë certifikatat e kërkuara, 50% të xhiros e merr lojtari, taksa do jetë 10% e xhiros”.

BRACE: MONOPOL SI KY I LOTARISË, QEVERIA KALOI CDO KUFI
Ora 15:00-Sipas deputetit Erion Brace, qeveria ka kryer privatizime të pasuksesshme si me CEZ, ALBPETROL, minierat e kromit dhe bakrit. Por Lotaria Kimbëtare, sipas Braces kalon cdo kufi.
“Ky i Llotarisë Kombëtare është më i rëndi! Edhe në këtë privatizim ka ndodhur gjithçka:

Së pari: “Privatizimi i personalizuar”-lloi i ri privatizimit, i paligjshëm, i sajuar nga Sali Berisha dhe këta, për të shitur me çdo kusht dhe vetëm tek klienti juaj; Së dyti: “Kalim monopol”-I zakonshëm vitet e fundit, madje i shoqëruar me garanci të forta per te ruajtur monopolin gjate gjithë periudhës nën kontrate.
Se treti: “Privatizim pa para”-unik në këtë rast, me qëllim favorizimin me çdo kusht te klientit tuaj;

Së katerti: “Privatizimi me garante të forta për blerësin”-rasti i dytë ky, për të vulosur marrëveshjen e pafavorshme e të paligjshme te bere, e per ta mbrojtur ate nga cdo proces i drejtë që kërkon te riktheje e mbroje interesin publik ne rastin me te pare.

Te gjitha te kryera nga Qeveria e Sali Berishes, ai personalisht.
Po Kuvendi?
Kuvendi eshte vene sot para zgjedhjes: mere ose lëre!!
Pa ditur gje mbi procedurat-as raporti i vlerësimit nuk i vihet ne dispozicin.

Thjesht i kërkohet të votojë, të cveshë shtetin nga nje e drejte ekskluzive për ta lëshuar si monopol dhe te mbrojtur, tek kompania shtetërore e një shteti tjetër.

E kuptoni cpo beni? Cdomethene “te ngjashme” dhe kush e percakton? Monopol si ky nuk ka patur kurre ne kete vend.

I hiqni shtetit te drejten e Llotarise Kombetare per 10 vjet dhe ja jepni nje kompanie, te ciles, i jepni te drejte edhe te nenkontraktoje!!! Nje gje eshte e vertete, qe e gjithe kjo histori nisi nga nenkontraktoret, ata e gjeten kompanine ne Viene, pas nje jave do i keni publik!!

Ne ane tjeter, ka mbi 5 vjet qe shoqata e te Verberve te Shqiperise ju kerkon vetem nje element te kesaj llotarie, vetem nje, ta administroje, te punesoje dhe te perdore te ardhurat per anetaret e saj si dhe te tjera kategori qe mbledhin persona me aftesi te kufizuara sic para e tetraplegjike.

Pse i rrefuzoni? Pse nuk o perfshini? Per me teper, pse I ndaloni ata qe ne te ardhmen te kene nje mundesi te tille?
Per me nevojtaret e njerezve ne nevoje ne kete vend!!
Vetem ju doni te merrni e fitoni!

Ju ne fund te mandatit tuaj po vendosni per 10 vitet qe vijne:
Keq, në mënyre të pa drejte, të pandershme, klienteliste, korruptive dhe me një dem kolosal në dhjetra milione euro për Buxhetin e Shtetit!!

Po i hiqni shqiptareve nga paratë e tyre dhjetra milione euro dhe po ja jepni këto para një kompanie, vetëm një”, tha Brace.

AHMETAJ: BERISHA GARANTOI MONOPOL PËR 10 VJET KOMPNISË
Ora 14:30 Deputeti socialist Arben Ahmetaj akuzoi qeverinë se i ka siguruar kompanisë fituese të Lotarisë Kombëtare, monopol për 10 vjet, për t’i lidhur duart opozitës kur të vijë në pushtet.

“Kontrata ka vetëm një qëllim, është shitur me çmimin më të ulët, dicka që nuk duhet të shitej dhe duhet ta mbante shteti. Ne e dimë përplasjet që kanë pasur palët për tenderit, qëllimi i saj është se kur të vijë opozita e sotme ta gjejë lotarinë monopol. Arsyeja është qe ti garantoi një operatori monopolin. Pse nesër të mos kemi 1, 2 ,3 Lotari Kombëtare. Qeveria i ka lidhur duart vetes dhe cdo qeverie në 10 vitet që vijnë një monopol dhe paprekshmëri. Lotaria Kombëtare do anulohet dhe nuk ka rëndësi sa klauzola keni venë për ti lidhur duart Republikës së Shqipërisë, por po ju themi asnjë nuk mund t’ia lidhë”, tha Ahmetaj.

MALAJ: KOMPANIA AUSTRIAKE JU KA IMPONUAR NJË KONTRATË PËRCMUESE
14:30- Deputeti i Partisë Socialiste, Arben Malaj deklaroi nga foltorja e Kuvendit se kontrata për Lotarinë Kombëtare nuk i jep asnjë ndihmë biznesit. Ndër të tjera, Malaj theksoi se ajo është përcmuese ndaj autoriteteve tona.

‘Kompania austriake ju ka imponuar një kontratë përcmuese. Në disa pika të saj thuhet se autoritetet shqiptare nuk mund të revokojnë, ndryshojnë dhe pezullojnë pjesërisht apo plotësisht pjesë të kësaj kontrate. Nëse ministria mendon të vendosë gjobë duhet të njoftojë paraprakisht kompaninë. Cdo të thotë kjo? Kjo kompani e paska nënshtruar ministrinë”, shtoi Malaj.

BODE: NË SHQIPËRI, KOMPANIA 2,3% TAKSA MË SHUMË SE NË AUSTRI
14:10- Ministri i Financave Ridvan Bode gjatë diskutimit për Lotarinë Kombëtare ka deklaruar se në Shqipëri lecenca është me pronësi 100% private, ndërsa në Austri janë të përfshira edhe autoritetet shtetërore, krahas atyre private. Bode ka kundërshtuar pretendimet e opozitës së ne Austri licenca është tërësisht shtetërore.

Ai deklaroi më tej se në vendin tonë, “2,2% e xhiros do të shkojë për të mbështetur individë me sëmundje specifike, sportin e shumë kategori të tjera”.

Bode tha më tej se procesi për dhënien e licencës ndaj kompanisë austriake në vendin tonë ka qënë transparent. “Kompania është e madhe dhe e besueshme”, tha ai.

“5% e xhiros do paguhet nga lojtarët, në Austri nuk bëhet. Në Shqipëri do paguhet edhe tarifë mbikëqyrje. Tatim mbi xhiron, ose TVSH në lotarinë tonë, në Austri nuk ka ne kemi, tarifën e licencës ne e kemi shumë të vogël”, tha Bode ndërsa shtoi se “Kemi taksuar me 2.3% më shumë se Austria kompaninë”. 

BALLA: PROCESI KORRUPTIV
14:00-
Nga foltorja e Kuvendit deputeti i PS, Taulant Balla akuzoi qeverinë për afera korruptive, teksa tha se tenderi shqiptar nuk ka qenë në të njëjtat standarde me ato austriaket.

“Kjo qeveri po sillet si ushtri pushtuese. Kjo seancë parlamentare është klienteliste dhe e korruptuar, si thirret në një ditë si për të privatizuar si për të dhënë licenca. Berisha po bën aktin e turpit të vet, po ikën Berisha, po ikën si hajdut. Ne nuk jemi kundër privatizimeve, por këto prona po falen me cmime nën vlerën e tyre reale, nuk ka qeveri në botë që tre muaj para zgjedhjeve të shesë pronat e shqiptarëve, sot Berisha po mbyll edhe pazarin e fundit, pazarin e Lotarisë Kombëtare. Lotaria Kombëtare nuk mund të shitet në kushtet e Shqipërisë tonë, pasi ai është element për financimin e programeve të sportit. Ka vetëm një mundësi që të rilindë sporti, vetëm nëse do mbështetet në aspektin financiar. Eksperienca a evropian thekson se shkëlqimi i sportit ka në bazë financimin nga lotaria Kombëtare. Pas 23 qershorit do e vendosin Lotarinë e Kombetare të shërbim të sportit”, deklaroi Balla.

Duke renditur argumentet Balla tha e procesi është dëmtues për buxhetin e shtetit si dhe një akt korruptiv duke paralajmëruar se me ardhjen në pushtet do e anulojnë. Balla shtoi se ka vend edhe për hetim si dhe vënien para përgjegjësive të përgjegjësive.

“Është kurruptive, pasi është Pazar i mbyllur shumë kohë më parë që të zhvillohet tenderi. Kriteret që Berisha përdori në tenderin e dhënies së kësaj licence ishtin përjashtuese. Qeveria vendosi si kriter disponimin e dy certifikata për blerësin. Këto certifika lëshohen nga shoqata botërore kombëtare, ndaj u përjashtuan lotarinë me famë botërore. Qeveria nuk vendosi cmimin, por e caktoi çmimin e fiksuar, vetëm këta mund të bëjnë një gjë të tillë, që të fiksohet çmimi 3.5 mln euro. Shqipëria ka vendosur cmim më të ulët në botë për shitjen e licencës. Pretendimet e kësaj qeveria të korruptuar sec cmini e ulët do e kompensojë më taksa të larta ndaj kompanisë fituese janë mashtrime. Qeveria thotë se përvec taksave të zakonshme do të pagojë një tatim shtesë mbi10%. Është dëmtuese për buxhetin e shteti dhe akt korruptiv, në këtë kontratë ka shkelje të mjaftueshme për ta anuluar pas 23 qersorit, dhe ka vend për hetim të plotë dhe vënien para përgjegjësive të të kësaj adminsitrate te korruptuar”, paralajmëroi Balla.(LajmeShqip.com)