Lajme Shqip Thursday, 08 August 2013 13:37

Prishtinë – Zëvendëskryeministrja Edita Tahiri i ka hedhur poshtë mundësitë që të diskutohet me Serbinë në Bruksel çështja e Liqenit të Gazivodës dhe e Kombinatit Trepça.
Ajo ka thënë se me shtetin fqinj mund të bisedohet për këto dy asete të Kosovës, vetëm pasi Serbia të njeh shtetin kosovar.
“Çështje e Gazivodës – Ujëmanit ose e Trepçës – ato janë çështje në kuadër të sovranitetit të Kosovës. Për ato nuk do të mund të flitet në Bruksel”, ka thënë Tahiri, për Express, të mërkurën.
Sipas saj, me njohjen reciproke do të krijohen mundësitë që të zbatohen ligjet ndërkombëtare për zgjidhjen e kontesteve të pasurive që janë në të dy anët e kufirit.
“Për sa i takon pjesës së Liqenit që shtrihet edhe në pjesën e territorit të Serbisë, këto çështje rregullohen me ligjet ndërkombëtare. Mirëpo, për këto çështje, Serbia së pari duhet ta njoh pavarësinë e Kosovës në mënyrë që pastaj të zbatojmë ligjin ndërkombëtar”, ka thënë Tahiri, për Express.
Zëvendëskryeministrja Tahiri ka treguar se Serbia po insiston të kthehen disa investime që i kanë bërë në Liqenin e Gazivodës dhe në Trepçë.
“Zyrtarët serbë pretendojnë se kanë bërë investime dhe insistojnë në do far kompensimesh. Qëndrimi jonë ka qenë i qartë: Në momentin e njohjes formale të pavarësisë së Kosovës nga Serbia, atëherë në proces suksesioni siç ka ndodhur me ish-njësitë tjera federale mund të zhvillohen bisedime për suksesionit”, ka thënë Tahiri.
Ndryshe, Zëvendëskryeministrja ka folur edhe për bisedimet që janë duke u zhvilluar në Bruksel, duke thënë se deri më 1 tetor do të përfundojnë të gjitha çështjet e hapura teknike mes dy shteteve.
“Në qoftë se do të ketë një angazhim konstruktiv të palës serbe afatet janë të përcaktuara. Më një shtator duhet të përfundoj shuarja e të gjitha strukturave të gjyqësisë dhe prokurorisë dhe integrimi i individëve në sistemin e drejtësisë. Për çështjet e sigurisë duhet të përmbyllet më 30 shtator. Orientimisht mund të them se fundi i shtatorit do të duhej të ishte fundi i bisedimeve dhe fundi i strukturave ilegale serbe që kanë vepruar në Kosovë që nga paslufta”, ka paralajmëruar Tahiri.
Ndërkohë, ajo ka treguar se BE ka mbështetur Kosovën që kodi telefonik të jetë unik dhe se të gjitha kodet tjera duhet të largohen nga territori i Kosovës.
Për këtë temë pritet që sot të deklarohet edhe Serbia, e cila ka dhënë shenja se do të pranojë që Kosova të ketë kod të vetin telefonisë.
Kjo zyrtare e Qeverisë ka thënë se në Bruksel janë duke i definuar edhe disa çështje teknike sa i përket organizimit të zgjedhjeve në katër komunat serbe të Veriut, ku OSBE do të ketë rol monitorues.