Lajme Shqip Tuesday, 01 July 2014 18:00

Rreth 900 persona ka mashtruar një 29-vjeçar nga Fieri në 7 vitet fundit, me një skemë të veçantë mashtrimi si fajdexhi, pasi u merrte lekët që u jepte ai i denonconte më pas duke ngritur padi civile për të marrë lekët e tij, deri tani janë zbuluar 900 kontrata që varionin nga 9000-250.000 euro. 

Nga Drejtoria për Krimin Ekonomik e Financiar në  Policisë së Shtetit në bashkëpunim me Drejtorinë e Policisë së Qarkut Fier, sot u konkludua operacioni policor “Gravata e Zezë”, në kuadër të të cilit u bë ndalimi i Ledjan Muçarakut, 29 vjeç.

Pas një hetimi 5-mujor është zbuluar edhe skema e tij e mashtrimit, Muçaraku lekët që kishte dhënë hua përmes akteve noteriale ua merrte në dorë huamarrësve. Më pas me dokumentet që dispononte dhe me llogarinë e tij personale, ku provonte mos derdhjen e lekëve, denonconte huamarrësit se gjoja nuk i kishin paguar. 

Një pjesë të mirë të klientëve të tij arrinte t’i mashtronte sërish duke i bindur të shkonin para noterit e të deklaronin me vullnetin e tyre se ata i kishin marrë para në dorë nga Ledjani dhe ja kishin kthyer atij me bankë dhe se nga ky moment i paraqitjes para noterit nuk ka më asnjë detyrim ndërmjet palëve. Më pas shkonte në bankë dhe printonte gjendjen e llogarisë bankare.

Me akte të tilla ka hapur dhjetëra procedime fiktive dhe ka arritur të fitojë gjyqe civile për kthimin e shumave plus interesin, pavarësisht se realisht ai këto vlera parash nuk i kishte dhënë. 

Gjithashtu hartonte e dërgonte padi civile e penale në prokurori dhe gjykatë, duke falsifikuar dhe dokumentet e padive sikur ishin bërë nëpërmjet studiove ligjore, duke i akuzuar  viktimat padrejtësisht për mashtrim, kërcënim e fyerje dhe dëmtime me dashje.

Sipas policisë arrestimi i Muçarakut është realizuar pas vendimit Gjykatës së rrethit Gjyqësor Fier, e cila caktoi masën e sigurisë arrest në burg për 29-vjeçarin.

Hetimet e policisë

Drejtoria për Krimin Ekomomik e Financiar në Policinë e Shtetit kishte marrë informacion për një rast të dyshimtë të funksionimit të një skemë të pastrimit të produkteve të krimit dhe veprimtarisë kriminale, përmes lidhjes së kontratave të huadhënies me biznesmenë.

Pre e mashtrimit të tij kishin rënë biznesmenë dhe individë nga Fieri, Vlora, Berati, Lezha, Durrësi, Tirana, Kruja, Lezha, Laçi, Mamurrasi, Burreli, Kukësi, Kavaja, të cilat sipas policisë janë mbi 900 kontrata të tilla me vlera nga 9000 deri në 250.000 euro.

Nga hetimi i kryer u bë i mundur zbulimi dhe dokumentimi i veprimtarisë kriminale të autorit të dyshuar shtetasit Ledjan Muçaraku, i cili prej vitit 2007 e në vazhdim kishte krijuar një skemë mashtruese.

 

Skema e mashtrimit

Fillimin e skemës e kishte realizuar  me studentë, duke ju ofruar sasi të vogla parash nga 5000 – 10.000 lekë me interes nëpërmjet llogarive bankare, të cilat jua merrte sërish në dorë dhe më pas me kopje të deklaratës noteriale dhe nxjerrjes pranë bankës të gjendjes së llogarisë së tij bankare dokumentonte fiktivisht moskthimin e shumës nga personat.

Gjithashtu hartonte e dërgonte padi civile e penale në prokurori dhe gjykatë, duke falsifikuar dhe dokumentet e padive sikur ishin bërë nëpërmjet studiove ligjore, duke i akuzuar  viktimat padrejtësisht për mashtrim, kërcënim e fyerje dhe dëmtime me dashje. Po ashtu hapte dhe padi civile që t’i ktheheshin shumat e parave dhe interesat, pavarësisht se ato para realisht nuk ua kishte dhënë. Një pjesë të padive i pushonte me mosparaqitje ose me kërkesë për pushim, duke siguruar para të tjera nga viktimat për të pushuar procesin gjyqësor të hapur ndaj tyre.

Gradualisht  e zgjeroi skemën e tij të mashtrimit dhe aktivitetit të tij kriminal me biznesmenë të interesuar për të marrë para me interes, të cilëve ju sugjeronte të bëjnë depozitime  paraprake në llogarinë e tij me përshkrimin “shlyerje detyrimi” ndaj Ledjan Muçaraku, në vlerat nga 1000 lekë deri në 500 000 lekë.

Po ashtu hartonte thuajse çdo ditë nga 1-2-3 akte noteriale me vlera marramendëse parash të dhënë me interes, me peng pasuri të paluajtshme shtëpi, troje, lokale etj. Gjatë gjithë kësaj  kohe ju kërkonte para si shpërblim për këtë punë dhe për aktet noteriale në vlera që shkonin nga 15.000  mijë lekë deri në 500.000 pesëqind mijë lekë për kontratë. 

Për t’ju siguruar këto para i dyshuari Ledjan Muçaraku, përveç se u kërkonte t’i depozitonin para në llogaritë e tij bankare, u kërkonte edhe para në dorë dhe shpërblime të tjera gjatë gjithë kohës të të ashtuquajturës përpjekje për tu kaluar shumat në bankë, gjë e cila nuk ndodhte kurrë veç ndonjë vlerë të pa përfillshme, sa për të mbajtur në këmbë skemën e mashtrimit.

Një pjesë të mirë të klientëve të tij arrinte t’i mashtronte sërish duke i bindur të shkonin para noterit e të deklaronin me vullnetin e tyre se ata i kishin marrë para në dorë nga Ledjani dhe ja kishin kthyer atij me bankë dhe se nga ky moment i paraqitjes para noterit nuk ka më asnjë detyrim ndërmjet palëve. Më pas shkonte në bankë dhe printonte gjendjen e llogarisë bankare. Me akte të tilla ka hapur dhjetëra procedime fiktive dhe ka arritur të fitojë gjyqe civile për kthimin e shumave plus interesin, pavarësisht se realisht ai këto vlera parash nuk i kishte dhënë.

 

Hetimet e policisë: Deklarata noteriale deri në 230 mijë euro

Policia e Shtetit dhe Prokuroria vazhdojnë hetimet, ku deri aktualisht janë siguruar dhjetëra deklarata noteriale me vlera nga 6000 euro deri në 230 000 euro, dhjetra procedime penale e civile të hapura fiktivisht nga Ledjan Muçaraku.

Ndërkohë në ambientet e banesës në rrugën “Myslym Shyri” në Tiranë, të marrë me qera ju gjetën 51 kontrata noteriale, 28 vendime gjykate, 18 kërkesë padi, 226 fatura bankare, certifikata pronësie, fletëthirrje gjykate, certifikata personale etj.

Vetëm nga hetimet e dy muajve të fundit është dokumentuar se janë mashtruar mbi 30 biznesmenë e shtetas të tjerë, si dhe ka informacione e po hetohet për rreth 900 persona të mashtruar në këtë mënyrë nga kjo skemë sipas policisë është ngritur nga një person i veshur me kostum gri dhe gravatë të hollë të zezë i quajtur Ledjan Muçaraku. 

Personat të tjerë të mashtruar prej tij janë të lutur të denoncojnë ose të njoftojnë pranë Sektorit për Krimin Ekonomik e Financiar në Drejtorinë e Përgjithshme të Policisë dhe në Prokurorinë pranë Gjykatës shkallës së Parë Fier.

 

Akuzat që rendojnë mbi Muçarakun 

Deri tani Sektori për krimin ekonomik e Finaciar në Drejtorinë e Përgjithshme të Policisë së Shtetit dhe Prokuroria e rrethit Gjyqësor Fier është vërtetuar se  Ledjan Muçaraku është autori i dyshuar i veprat penale të kryera në dëm të shumë personave, si: 

Ngritja e funksionimi i një skeme mashtruese me qëllim fitimi material, vepër penale e parashikuar nga neni 143/a “Skemat mashtruese dhe piramidale”, e cila dënohet me burgim nga tre gjer në dhjetë vjet,

Kallëzimit të rremë, parashikuar nga neni 305 i Kodit Penal.

Deklaratat e rremë përpara oficerit të policisë gjyqësore, neni 305 /a  i Kodit  Penal.

Deklarimi i rremë para prokurorit , neni 305/b i Kodit  Penal.

Dëshmisë së rremë para gjykatës, dhe 306 i Kodit Penal.

Njoftimi i rremë në organet e rendit, parashikuar nga neni 272 i Kodit Penal.

Falsifikimit kompjuterik të dokumenteve parashikuar nga neni 186/a, i Kodit Penal.

“Pastrimit të produkteve të veprës penale ose veprimtarisë kriminale”, të përfituara nëpërmjet veprës penale bazë të mashtrimit, parashikuar nga neni 287 i Kodit Penal, pika “dh” paragrafi i parë dhe pika “c” paragrafi i fundit, thirrje ndihme për pastrim parash dhe vetëpastrim parash.