Lajme Shqip Wednesday, 21 August 2013 23:35

 

Sipas hulumtimeve të Gallup, një institut me bazë në Ëashington, Ballkani është në mesin e vendeve të botës me një përqindje të ulët të “emotionalistëve”.

Në të gjitha vendet e Ballkanit më shumë se gjysma e popullsisë thonë se ata nuk përgjigjen emocionalisht, në veprime të caktuara shoqërore dhe situatat që u ndodhin atyre.

Midis vendeve të rajonit të Ballkanit, studimi i Gallup-it raporton portali “Presheva jonë” tregoi se shqiptarët janë kombi më emocional ku 46 përqind e kërkesave të popullsisë  janë të natyrës emocionale.

Ndërsa në Bosnje dhe Hercegovinë njerëz  me përvojë emocionale kanë dalur  44 për qind e të anketuarve.

E njëjta përqindje u shënua në Serbi dhe Maqedoni.

Nga ana tjetër, njerëzit më pak emocionale në Ballkan janë në  Kroaci e Kosovë, ku diku 43 ose 42 për qind e njerëzve të anketuar janë të shtyrë nga emocionet.

Nga vendet në rajon më të gjerë të Ballkanit, Bullgaria është 41 për qind e njerëzve emocionale, Turqia 45, Sllovenia 46 dhe Hungaria 48 përqind.

Ekspertët e Gallup na kujtojnë po ashtu se emocionet janë një faktor shumë i rëndësishëm në jetën e njerëzve të zakonshëm, por gjithë kombin dhe shtetin, siç përcaktohet nga sjellja e njerëzve dhe marrjen e vendimeve të rëndësishme, transmeton “Presheva jonë”.

Rezultatet e studimit janë mbledhur nga pyetja nëse njerëzit në vende të botës kanë përjetuar fundit dhjetë ditët e emocioneve të caktuara, nga të cilat pesë pozitive dhe negative pesë. Rezultatet tregojnë përqindjen e njerëzve në çdo vend, të cilët kanë përjetuar të gjitha emocionet e kaluara dhjetë ditë.