Lajme Shqip Thursday, 18 October 2012 01:43

Kosovë – Një studim i gazetarëve të B92 për përdorimin e mjeteve të shtetit serb në Kosovë, nxjerr në pah shumë gjera interesante. Si vijnë mjetet nga Serbia, si blihen shtëpitë e shqiptarëve në veri dhe shumë e shumë gjera tjera.

Sipas studimeve, miliona euro përdoren nga Serbia në Kosovë, të cilat në emër të ndihmës për serbët pa strehë, keqpërdoren nga politikanët lokalë, transmeton B92. Emisioni ”Insajder” B92 i shpalos të gjitha, që nga Nebojsha Çoviqi, ish-kryetar i Këshillit Koordinues për Kosovën në Qeverinë e Serbisë, e deri te shqiptari Idriz Shijaku, i cili ishte i përfshirë si ndërmjetësues për të bind shqiptarët të shesin shtëpitë në pjesën veriore të Kosovës.

Idriz Shijaku, ndër të tjera për gazetarët e B92 thotë: Myslimanët (boshnjakët) i kam bindur më lehtë për t’i shitur shtëpitë e tyre, ndërsa me shqiptarët kam pasur problem. Unë është dashur që të shes edhe shtëpinë time në mënyrë që t’i bind shqiptarët e tjerë si të veprojnë”. Idriz Shijaku, i cili ishte ndërmejtësues mes shqiptarëve shitës dhe shtetit serb si blerës, merrte 3% të çmimit si komision.

Në lidhje me këtë skandal, priten arrestime në Serbi. Ish-koordinatori për Kosovën dhe nënkryetari i Qeverisë së Serbisë, Nebojsha Çoviq, pritet të arrestohet për shpërdorim të fondeve, raportojnë mediat e Beogradit. Këto paralajmërime ai i konsideron kërcënime, pas të cilave fshihen ata që kanë vjedhur para në Kosovë.Siç shkruan “Kurir” i Beogradit, Çoviq që para një viti hetohej për shpërdorim të 459 milionë dinarëve të dedikuar për ndërtimin e shtëpive të serbëve në Mitrovicë.

Portali LajmeShqip.com ka publikuar disa materiale ekskluzive mbi investimet e Qeverisë së Serbisë për blerjen e trojeve dhe banesave të shqiptarëve në veri të Mitrovicës.

1) Në datën 20 Dhjetor 2011, LajmeShqip.com publikoi skandalin në të cilin, shqiptaro-turko-boshnjaku Idriz Shijaku në bashkëpunim me ish-kreun e  Serbisë për Kosovën Nebojsha Çoviç, u kanë premtuar shqiptarëve, ku ai ( Idriz Shijaku) punonte  në ish gjykatën e Zubin Potokut që njëkohësishtë ka qënë gjykatë paralele e Serbisë dhe UNMIK-ut dhe gjatë nënshkrimit të kontratave të blerjes i thoshte shqiptarëve që “nënshkruani që i keni marrë paratë e më pas, Qeveria e Serbisë do t’iu paguajë”. Shumë qytetarë  i kanë nënshkruar kontratat se gjoja i kanë marr paratë dhe sot e asaj dite, shtëpitë e tyre shfrytëzohen nga serbet, por paratë nuk erdhën kurrë. Publikimin e plotë të lajmit mund ta lexoni këtu.

2) Në 24 dhjetor 2011, LajmeShqip.com publikoi ekskluzivisht, dokumenta konfidenciale të Natos mbi përfshirjen e politikanin serb Nebojsha Çoviç në bashkëpunim me liderin e ‘demokratëve’ të Voisllav Koshtunicës për Kosovën, si dhe një nga udhëheqësit më radikal të serbëve të veriut Marko Jakshiç, gjithashtu në bashkpunim me kapo-bandën, të të ashtuquajturin lider i serbëve të veriut, Milan Ivanoviç, kanë keqpërdorur fondin mbi 6 milion euro nga investimet e Qeverisë së Serbisë për blerjen e trojeve, shtëpive dhe banesave të shqiptarëve në veri të Mitrovicës. Publikimin e plotë mund ta lexoni këtu.

3)Në 8 nëntor 2011, LajmeShqip.com publikoi ekskluzivisht, dokumenta konfidenciale të Natos mbi kriminelin që kontrollon veriun e Kosovës, Milan Ivanoviç. Në materialin konfidencial të NATO-s, përkrah postit publik quhet “kryetar i Komitetit të Mbrojtjes së Kosovës Veriore dhe Kryetar i Këshillit Nacional Serb”. Publikimin e plotë të lajmit mund ta lexoni këtu. (LajmeShqip.com)