Lajme Shqip Sunday, 30 August 2015 14:46

Dhe ja tash ku kanë zbarkuar dy pasardhës të ish emigrantëve shqiptarë të Sirisë në Gjevgjeli, në kufirin Greqi-Maqedoni ku presin për të bërë vazhdimin e rrugës, një kthim në Evropë”.

Në një fotoreportazh të shkruar nga kufiri në mes Greqisë e Maqedonisë, gazeta austriake “Der Standard” ua sjell lexuesve të vet atmosferën e zymtë që po mbretëron atje në mesin e refugjatëve sirianë të ngujuar, në rrugën e tyre për në Evropë.

Teksti interesant i gazetares Adelheid Wölfl fillon me një sekuencë që është interesante sidomos për lexuesit shqiptarë. Është një rrëfim i bukur dhe prekës për rrugën e shqiptarëve të Sirisë drejt Evropës – kësaj radhe me turmat e refugjatëve – ose kthimin e tyre në Evropë, prej nga para 100 vitesh ishin larguar stërgjyshërit e tyre, duke u shpërngulur në Damask të Sirisë.

Albinfo.ch përcjell fragmente nga ky artikull.

“Mbrapa rrotave me tela me gjemba, në anën greke të kufirit qëndrojnë dy të rinj bjondë që bien në sy me gropëzat e faqeve shumë të ngjashme. Janë vëllezër. Njëri prej tyre mban në duar një kapele të thurur, të bardhë, me një lule ngjyrë rozë në mes.

E kush jeni ju?

“Ne jemi shqiptarë”, thotë ai. A keni pasaporta shqiptare?, është pyetja e gazetares. “Po të kishim pasaportat shqiptare ne nuk do të rrinim këtu mbrapa telave me gjemba por do të kalonim kufirin për në Shqipëri. Ne kemi pasaporta siriane”, sqaron vëllai tjetër. “Fajin e ka stërgjyshi ynë i cili kishte 100 vjet më parë lënë Shqipërinë Dhe ishte shpërngulur në Siri, duke menduar se është një vend më i mirë. Por, tash ne nuk jemi dhe aq të sigurt nëse ai kishte pasur të drejtë ose jo”, vazhdon ai.

Gropëzat në faqet e të dyve bëhen më të mëdha. Qeshin edhe sirianët tjerë që ndodhen aty.

Që në shekullin e nëntëmbëdhjetë shqiptarët udhëtonin në botën e jashtme, në radhë të parë për të kërkuar punë. Para njëqind viteve në Turqi jetonin rreth 250 mijë deri 300 mijë shqiptarë në Turqi. Një numër kishin shkuar mandej në Siri. Shumë prej tyre në Damask. Dhe ja tash ku kanë zbarkuar dy pasardhës të këtyre emigrantëve në Gjevgjeli, në kufirin Greqi-Maqedoni ku presin për të bërë vazhdimin e rrugës, një kthim në Evropë”, shkruan “Det Standard” dhe transmeton albinfo.ch.

– See more at: http://www.albinfo.ch/shqiptaret-e-sirise-ne-rrugen-e-kthimit-per-evrope/#sthash.MAmvTLcL.dpuf