Lajme Shqip Friday, 05 October 2012 12:15

Prishtinë – “Kosova dhe rajoni kanë shumë për të ofruar, prandaj Samiti do të shërbejë si një mundësi unike për ta shndërruar Evropën Juglindore në një qendër të zhvillimeve pozitive.

Në ditën e dytë  të Samitit Ndërkombëtar të Grave “Partneriteti për Ndryshim: Fuqizimi i Grave”,  presidentja Atifete Jahjaga  ka folur për fuqizimin  e pozitës së gruas në Kosovë, rajon por edhe ne nivel global. Ajo tha se duhet bërë më shumë për avancimin e femrave në pozita vendimmarrëse.  “Kosova dhe rajoni kanë shumë për të ofruar, prandaj Samiti do të shërbejë si një mundësi unike për ta shndërruar Evropën Juglindore në një qendër të zhvillimeve pozitive, por gjithashtu për t’ju hapur një mundësi grave të pranishme në Samit që të përfitojnë nga perspektivat globale dhe rajonale përmes një shkëmbimi përvojash që unë shpresoj do të prodhojnë rezultate të prekshme dhe partneritete të reja. Kosovës dhe rajonit i është dhënë një mundësi për t’u bërë nismëtarë të nismave të reja që garantojnë avancimin e mëtejmë të gruas si faktor kyç për zhvillim.”

Ministrja e punëve të jashtme dhe çështjeve evropiane të Kroacisë Vesna Pusiç, përshëndeti nismwn  pwr kwtw samit, duke vlerësua se fuqizimi i pozitës së gruas ndihmon të gjithë në krijimin e një të ardhme më të mirë.  Ajo tha se nga mënyra e trajtimit të grave në një shoqëri, është treguesi më i mirë i orientimit politik të atij vendi. 

Gjatë ditës së sotme në Samit, panelistet nga mbarë bota  do të  kenë rastin të diskutojnë për fuqizimin ekonomik, të drejtat pronësore dhe barrierat që shoqërojnë femrat në pjesëmarrjen politike. Ndryshe samiti ndërkombëtarë i gruas do të vazhdojnë punimet edhe nesër ku pritet të bëhet  miratimi i formal i dokumentit të samitit. (LajmeShqip.com)