Lajme Shqip Monday, 23 January 2012 04:55

Tiranë – Në adresën e postës elektronike publike të portalit LajmeShqip.com kanë mbërritur fillimisht një reagim nga Bashkimi Demokratik për Integrim, me titullin “sqarim rreth vizitës së z. Imami” dhe vetëm 18 minuta më vonë, ka mbërritur edhe ai nga “Ministria e Mbrojtjes e Republikes se Maqedonise” me subjektin “Njoftim për Opinion”.

Publikimin ekskluziv të videos dhe fotografisë për skandalin, BDI-ja e ka quajtur dezinformatë dhe të paverifikuar… Këto reagime kanë ardhur pas publikimit të videos dhe fotografisë ekskluzive të skandalit për mosprezencën e flamurit shqiptar gjatë takimit të dy Ministrave në Maqedoni, Ministrit të Jashtëm maqedonas Nikola Poposki dhe Ministrit shqiptarë të Mbrojtjes Arben Imami.

Portali LajmeShqip.com, date 21 janar 2012 në orën 14:10 ka publikuar ekskluzivisht videon gjatë takimit si dhe fotografinë. Lajmin e plotë mund ta lexoni këtu. Videon në Youtube mund ta gjeni këtu. Portali ka njoftuar qartë për dy takimet e ndara.

Në fund të këtij reagimi janë postuar dy reagimet origjinale zyrtare, të cilat mund t’i shkarkoni këtu atë të BDI-së dhe këtu atë të Ministrisë së Mbrojtjes së Maqedonisë.

Fotografia gjatë takimit Imami-Poposki, e mbajtur pa simbolet shtetërore:

Fotografia gjatë takimit Imami-Besimi, me simboliet shtetërore:

Video e takimit Imami-Poposki pa simbolet shtetërore:

Duhet të theksohet, se reagimet zyrtare injorojnë totalisht faktin e mosvendosjes së simboleve shqiptare, si dhe janë në mënyrë të qartë tendencioze për shpërqëndrim e vëmendjes dhe konfuzion në opinionin publik, derisa në të gjitha nivelet dhe format zyrtare takimi është vërtetuar të ketë qenë zyrtar dhe jo informal, ndryshe nga sa  kanë tentuar ta quajnë reagimet zyrtare nga të dyja palët.

Edhe më poshtërues është fakti se partia e Bashkimit Demokratik për Integrim (BDI) e quan takimin Imami-Poposki si “konfidencial”, ndërsa Qeveria e Maqedonisë dhe ajo e Shqipërisë e kanë quajtur takimin zyrtar, duke i publikuar njoftimet zyrtare pas përfundimit të takimeve.

Publikimet në faqet zyrtare të internetit: Të gjitha reagimet, njoftimet zyrtare të Qeverisë së Shqipërisë dhe asaj të Maqedonisë, nuk e mohojnë takimin zyrtar të Ministrit të Mbrojtjes së Shqipërisë, Arben Imami dhe atij të ministrit të Jashtëm të Maqedonisë, Nikola Poposki. Ata e vërtetojnë se takimi ishte zyrtar, derisa njoftimi për takim është bërë në dy faqet zyrtare të internetit;

– asaj të Shqipërisë (kliko këtu për njoftimin e përfundimit të takimit dhe këtu për reagimin pas publikimit të skandalit) *** Nëse në linkat e dhënë nuk janë njoftimet, atëherë kliko këtu për Njoftimin për takimin e Ministrisë së Mbrojtjes së Shqipërisë dhe këtu për Reagimin e Imamit pas publikimit të skandalit***

 dhe

– të asaj të Maqedonisë (kliko këtu për njoftimin zyrtar nga Qeveria e Maqedonisë në ANGLISHT dhe këtu MAQEDONISHT) *** Nëse në linkat e dhënë nuk janë njoftimet, atëherë kliko këtu për Njoftimin për takimin e Qeverisë së Maqedonisë në ANGLISHT dhe këtu për MAQEDONISHT***.

Për skandalin e publikuar kanë reaguar të gjitha mediat profesionale, mbarëshqiptare, përfshirë këtu me një zë të fuqishëm edhe Aleancën Kuq e Zi, si dhe shoqata të ndryshme që kanë kërkuar tërheqjen e Ambasadorit të Shqipërisë nga Shkupi deri në kërkesën për falje publike të Republikës së Maqedonisë për këtë akt që ka fyer simbolet e kombit, të turpshme, skandaloze dhe poshtërues.

Ministria e Jashtme e Maqedonisë e ka quajtur takimin zyrtar, kurse ministria e Mbrojtjes së Shqipërisë e ka quajtur takimin informal, duke publikuar njëherë Njoftimin për shtyp të mbylljes së takimit të suksesshëm në Maqedoni dhe pastaj me një reagim zyrtar duke e injoruar totalisht faktin e mosvendosjes së simboleve shqiptare.

Portali ka raportuar për mosprezencën e flamurit shqiptar gjatë takimit të zhvilluar mes ministrit të jashtëm të Maqedonisë, Nikola Poposki dhe atij të mbrojtjes së Shqipërisë, Arben Imami, ndërsa lidhur me takimin e dy homologëve, Imami – Besimi, portali LajmeShqip.com, ka raportuar, duke e hijëzuar dhe theksuar mbititullin (citat i paragrafit, bashkë me mbititullin e paragrafit; “Takimi Imami-Besimi me flamujtë e të dy vendeve… Në të njëjtën ditë, ministri Arben Imami është takuar edhe me homologun e tij në qeverinë e Maqedonisë Fatmir Besimi dhe siç tregon foto, në këtë takim ministri shqiptarë i Maqedonisë e respekton pikë për pikë protokollin zyrtarë ku në tryezën e vogël shihen mjaft qartë dy flamunj të vegjël ai kuqezi dhe ai maqedonas”).

Injoranca e reagimeve zyrtare
Asnjëri nga reagimet që kanë mbërritur në adresën zyrtare të Portalit nuk i ka përmendur asnjërin nga këto tre momente skandaloze, poshtërime dhe ofendime që i janë bërë shtetit shqiptar.

Për takimin Imami-Poposki, portali LajmeShqip.com i ka quajtur poshtëruese dhe ofenduese për shtetin dhe popullin shqiptar, për të cilat kanë reaguar edhe mediat më të fuqishme dhe serioze kombëtare, tre momente;

1) Mungesa e simboleve shqiptare; Portali e ka quajtur poshtërues faktin se në sallën e takimit nuk ka ekzistuar asnjë simbol i Shqipërisë,  as në vendin e flamujve ku qëndronin ai i Maqedonisë dhe ai i Evropës dhe as flamuri i vogël në tryezën e takimit. Asnjë simbol i shtetit.

2) Momentin e pritjes që i ka bërë Imami Poposkit, duke e pritur disa minuta në këmbë ministrin e punëve të Jashtme të Maqedonisë; Portali ka raportuar se edhe vetë takimi është zhvilluar në kushte thuajse poshtëruese për delegacionin shqiptar, për arsye se ministri Arben Imami e ka pritur në këmbë ministrin e Jashtëm të Maqedonisë, në vend që të ishte e kundërta, kur kujtojmë që takimi është kërkuar nga vetë shefi i diplomacisë së Maqedonisë. Pamjet se si ministri Imami e pret ministrin Poposki mund ti shinni këtu në videon ekskluzive.

3) Mënyrën e uljes së delegacioneve në tavolinën e ministrave Poposki dhe Imami; Portali gjithashtu e ka quajtur poshtërim shtesë mënyrën se si Imami është ulur krahas ministrit Poposki, sikur delegacioni shqiptar të ishte vartës i ministrit Poposki, i cili qartazi është ulur në krye të tryezës dhe jo përballë delegacionit shqiptar.

Ky reagim i portalit LajmeShqip.com vjen pas reagimit të Maqedonisë zyrtare në postën publike elektronike dhe si rezultat i përdhosjes të jashtëzakonshme të simboleve kombëtare, injorancës dhe tendencave të shfaqura gjatë ditës së dielë nga pala maqedonase dhe ajo shqiptare për të minimizuar skandalin dhe ofendimin bashkë me injorancën injoruar në tërësi skandalin dhe poshtërimin.

Në momentet e këtij reagimi, ka disa informata jozyrtare që thonë se Qeveria e Maqedonisë e ka përgënjeshtruar lajmin e Ministrisë së Mbrojtjes së Shqipërisë, duke e quajtur takimin zyrtar dhe jo informal.

Gjatë ditës Portali do të sjellë të gjitha reagimet relevante të palëve, bashkë me një përmbledhje kryesore të publikimeve nga ana e mediave profesionale dhe mbarëkombëtare mbi këtë skandal. (LajmeShqip.com)