Lajme Shqip Monday, 20 February 2012 14:54

Tiranë-Kreu i Partisë Socialiste Edi Rama, në tryezën për autominë vendore që u zhvillua sot, vlerësoi se politikat e ndjekura deri tani nga qeveria kanë synuar ngushtimin e kompetencave të pushtetit vendor.

Rama akuzoi qeverisjen demokratike se ka abuzur me menaxhimin e fondeve dhe kjo sipas tij shihet në shpërndarjen e padrejtë të fondeve për komunat dhe bashkitë e vendit.

“Sjellja e qeverisë është nënvlerësim dhe abuzim me pushtetin vendor, që shihet qartë në shpërndarjen e fondeve në qeverinë vendore, qoftë në goditjet absurde ndaj tyre duke gjobitur personalisht qytetarët e bashkive dhe komunave për shkaqet që nuk kanë lidhje me rolin e tyre ligjor dhe institucional. Politizimi i tejskajshëm i marrëdhënieve të qeverisjes vendore është karakteristikë e qeverisjes së këtyre viteve të qeverisjes demokratike, dhe varfërimi i tyre është karakteristikë e qeverisjes demokratike”- theksoi Rama.

Kreu i opozitës vlerësoi se kriza e shkaktuar nga tërbimi i motit vërtetoi se kryetarët e komunave dhe bashkive e gjetën vetën të braktisur nga shteti.

“Në këtë krizë u pa qartë se shteti nuk funksionin, se strukturat shtetërore të paguara nga tasksat e qytetarëve për të bërë parashikimimet e nevojshme nuk ekzistojnë. Strukturat e paguara nga taksat, janë kthyer në xhepa fallco të shtetit që mbushen vetëm për nevojat e pushtetit me rrogëtarë, që vijnë drejtpërdretjë nga partitë e qeverisë. Kriza nënvizoi qartësisht degradimin e pushtetit vendor si një hallkë e pazëvendësueshme e shtetit demoktratik që është dobësuar me ligje dhe politika degraduese”,- nënvizoi Rama.

Rama duke theksuar së në 7 vjet qeverisja demokratike ka dëshmuar paaftësinë dhe pandjeshmërinë e saj në rigjenerimin ekonomik dhe social të bashkive dhe komunave në vend, nënvizon se vetëm programi i Partisë Socialiste do e çlirojë qeverisjen vendore nga kthetrat e pushtetit. (BW)