Lajme Shqip Thursday, 11 July 2013 09:43

Prishtinë – (E plotësuar) Deputetët e Kuvendit të Republikës Kosovës sot, me leximin dytë të Ligjit për amnisti dhe pas refuzimit të amandamenteve të propozuara nga deputetja Alma Lama, miratoi Ligjin për Amnisti. Për këtë Ligj votuan 90 deputetë, kundër ishin 17, ndërsa njëri abstenoi. 

 

Miratohet në lexim të parë Ligji për Amnistinë 

 

Kuvendi i Kosoves ka miratuar ne parim Ligjin per Amnistine.

91 deputete kane votuar “per”, kurse 17 kane qene “kunder”.

Seanca vazhdon ne ora 15:00 ku Ligji per Amnistine do te votohet edhe ne leximin e dyte.

 

PDK, LDK, AKR dhe AAK pro Amnistisë, VV kundër

 

Në seancën plenare të Kuvendit të Kosovës, po vazhdon debati i deputetëve për Projektligjin për Amnistinë. Deputetët e grupeve të ndryshme parlamentare kanë dhënë mendimet të ndara rreth ligjit.

Deputeti i VV’së, Glauk Konjufca ka numëruar disa nga të metat që sipas tij ka projektligji i propozuar nga Qeveria e Hashim Thaçit.

Ai tha se Ligji për Amnistinë është një kontratë që e vendos me një pjesë të qytetarëve të vet, e që ndodh nga kalimi i një gjendje politike në një tjetër me që rast në shoqëri lindin konflikte të thella apo konflikte të armatosura.

“E në Kosovë nuk është ky rast prandaj kur analizohet Ligji për Amnisti duhet të vendoset në kuadrin e plotë juridik për të cilin ai është propozuar e pastaj të sillet në Kuvend për miratim”, tha ai.

“Shtrohet pyetja cili është konteksti politik i këtij Ligji. Së pari nuk është kontratë mes shtetit të Kosovës dhe një pjesë e qytetarëve të vet, në këtë ligj nuk e kemi si palë të vetmuara shtetin dhe qytetarët e amnistuar por është kontratë e qeverisë së Kosovës dhe asaj të Beogradit që doli nga bisedimet mes tyre në Bruksel”, vazhdoi Konjufca. Sipas tij bisedimet me Serbinë janë thelbi i Ligjit derisa përmes tij, tha se qeveria e Kosovës po i bënë të paprekur kriminelët e veriut

“Tash ata të cilët e krijuar rajonin e spastruat të Veriut të Kosovës me dhunën e armëve dhe barrikadave amnistohen nga Qeveria jonë kurse Beogradi i vendos ata në pozita udhëheqëseve të Autonomisë së Veriut”, tha ai.

Problem tjetër sipas tij është se Amnistia nuk po bëhet për shkak të qytetareve të thjeshtë të Kosovës të cilët kanë gabuar ndonjëherë duke shkelur ligjin.

“Këtu amnistia po ndodh për njerëzit të cilët deri sot kanë zhvilluar aktivitet ilegale dhe tash me këtë ligj do të kenë mundësi ë kthehen e të konkurrojnë për postë publike në institucionet e Kosovës”, tha deputeti i VV’së.

Menjëherë pas deputetit të VV’së, fjalënnga mazhoranca e mori deputeti i PDK’së, berat Buzhala.

Ai tha se të gjithë ata të cilët po kundërshtojnë Ligjin po thirren në emër të moralizimit të cësthjes për t’i ikur esencës së problemit.

“Në politikë sikurse në jetën e përditshme nuk asgjë më të pavlerë dhe të kotë se moralizimi megjithatë disa njerëze shohin endekëtë gjë sikur diçka atraktive sepse i shpëtojnë detyrës për t’u thelluar në esencën e problemit.

Lev Davidovich Bronshtein i njohur si Leon Trotsky shkruan në veprën e tij “Korrespodenca nga luftërat ballkanike”.

“Ju dhe ne jemi lodhur me moralizimin rreth çështje, i madh e i vogël të shumtënpa e lexuar Ligjin e të tillë e konsiderojë edhe atë që e lexon por nuk e kupton apo atë që e lexon e kupton por e transmeton qëllimshëm gabimisht”, shtoi Buzhala.

Sipas tij krejt moralizimi po ndodh vetëm se në Krye të Ligjit nuk shkruan që vlen vetëm për pjesën veriore të territorit të Kosovës apo vetëm për serbët e asaj pjese apo pjesës tjetër. “Sepse ky ligj do të quhej në rregull sipas këtyre moralizuesve po që se në krye të atij shkruan se nga dënimet nuk do të liroheshin punëtorët e sigurimit shtetëror, rojet e urave etj”.

“Të parin, atë që e përmenda më lartë kryesisht e përdorin revolucionarët e vetmuar të këtij shekulli derisa të dytin e përdorin të gjithë ata që dëshirojnë ta okupojnë hapësirën mediale prapa demagogjisë populliste por edhe më tutje shpresojnë të mos i këpusin fijet e fundit të donacioneve të cilat i lidhen me miq ndërkombëtarë.

Për këtë kategori thesari popullor ka rezervuar një thënie të bukur “Kryt te nana e pjesën tjetër të trupit te burri”, tha Buzhala.

Sipas deputetit Buzhala me amnistinë falen deri në një përqindje kriminelët të cilët cenuan shtetësinë e Kosovës duke hyrë kështu në rendin kushtetues të Kosovës e që dëshmon se Kosova është shtet i pavarur dhe sovran.

“Të nderuar qytetarë kur ka ndodhur që Kryeministri i Serbisë të mbajë kryet kah puna që ne po bëjmë.

Ne po falim komunitetin serbë se[se ka cenuar integritetin e shtetit të Kosovës, pra nëse ua falim atyre çka kanë bërë deri në qershor atëherë ata edhe Daçiç që po besoj po na përcjellë do të hyjë në rendin kushtetues të Kosovës e kjo konfirmon se Kosova është shtet i pavarur”, tha Buzhala. /Express/Lajmeshqip/

 

Projektligji i amnistisë sot prapë në Kuvend

 

Prishtinë – Deputetët e Kuvendit të Kosovës do të kenë sot para vetes sërish projektligjin për amnistinë, por në një formë që thuhet të jetë më ndryshe nga drafti i parë.

Në leximin e parë, ky projektligj nuk arriti që të kaloj, pasi nuk mblodhi dy të tretat e votave të nevojshme, që kërkohen për ndryshime të tilla.

Për të kundërshtuar miratimin e këtij projekt-ligji, mbi 6,000 qytetarë janë nënshkruar në një peticion të shoqërisë civile i cili pritet të dërgohet në kuvend.

Në kohën kur në parlament do të debatohet për projekt-ligjin e amnistisë, jashtë ndërtesës është paralajmëruar një protestë e cila është thirrur për në orën 11.

Tash e gjashtë ditë, përballë kuvendit proteston një grup i qytetarëve dhe aktivistë të Vetëvendosjes, në shenjë kundërshtimit të projekt-ligjit për amnistinë.