Lajme Shqip Sunday, 02 June 2013 12:37

Prishtinë-Sot në kazermën “Adem Jashari” në Prishtinë është mbajtur ceremonia e dislokimit të pjesëtarëve të Forcës së Sigurisë së Kosovës në ushtrimin “Gjoint Riakshion” në Republikën e Shqipërisë dhe në ushtrimin “Shared Risajllënc” në Republikën e Maqedonisë.Komandanti i Forcës së Sigurisë së Kosovës, gjenerallejtënant Kadri Kastrati tha se FSK-ja, ka paraqitur kërkesë që vitin ardhshëm të merr pjesë në misione humanitare dhe paqeruajtëse në kuadër të NATO-s. Dy kontingjente të Forcës së Sigurisë së Kosovës janë nisur sot për të qenë pjesë e ushtrimeve të ushtrive rajonale që po mbahen në Shqipëri dhe në Maqedoni. Komandanti i FSK-së, gjenerallejtënant, Kadri Kastrati që e bëri përcjelljen e këtyre dy kontingjenteve të FSK-së për zbarkime jashtë vendit, tha se FSK-ja është e interesuar që të jetë anëtare e NATO-s dhe të marrë pjesë në misione paqeruajtëse në kudër të forcës Veri- Atlantike. 

“Si objektiv kryesorë i jonë është anëtarësimi në NATO, por edhe pjesëmarrja në misione paqeruajtëse.Ne kemi bërë kërkesat tona edhe në NATO edhe tek SHBA-ja që synim i jonë është që vitin tjetër të marrim pjesë krah për krah me ushtritë tjera në misione humanitare, në misione paqeruajtëse, të udhëhequra nga NATO, BE apo OKB-ja”, tha Kastrati, transmeton RTK.
Gjeneralljetënant Kastrait është shprehur i bindur se trupat e FSK-së, gjatë këtyre ushtrimeve të përbashkëta me ushtritë e rajonit në Shqipëri dhe Maqedoni do të tregojnë performanca profesionale.
“Në kuadër të konceptit të NATO-s, Smart Defence, për herë të parë edhe në shtabet e përbashkëta që është formuar për këtë ushtrim që është formuar në Shqipëri, do të marrim pjesë edhe me oficerë shtaborë por edhe me juve si njësit ku ka qenë prioritet i joni që ta ngrisim kërkim shpëtimin regjional. Gjithashtu unë ju dëshiroj grupit tjetër që sot merr pjesë n ë Maqedoni, ku ju do të jeni përkrah me ushtritë e rajonit“ , tha Kastrati.
Në ushtrimin “Joint Reaction 13” që do të zgjas nga 2-7 qershor, FSK do të marr pjesë më 25 pjesëtarë, kurse në ushtrimin “Shared Resilience 13 ”, që do të zgjasë deri me 7 qershor, FSK do të marr pjesë me 11 pjesëtarë, ushtrime këto të përbashkëta të FSK-së me ushtritë e vendeve të rajonit.