Lajme Shqip Sunday, 14 July 2013 14:35

Prishtinë – Partitë politike nga Serbia nuk do të mund të marrin pjesë nëzgjedhjet lokale në Kosovë me emrin e tyre pasi që nuk janë të regjistruara në Kosovë.

Sipas të përditshmes serbe “Blic”, kjo pengesë administrative mund te tejkalohet në atë mënyrë që partitë politike para akronimit të shtojnë edhe “grupi i qytetarëve” ose “iniciativaqytetare”, me mbledhjen e 200 nënshkrimeve.

Të gjitha partitë që dëshirojnë të marrin pjesë në zgjedhjet lokale të 3 nëntorit duhet që deri më 4 shtator të dorëzojnë dokumentacionin në Komisionin Qendror Zgjedhor të Kosovës në Prishtinë, është konfirmuar nga KQZ-ja.

Këtë nuk do ta bëjnë drejtpërdrejt, por përmes OSBE-së. Duke ditur se procesi i regjistrimit të partive zgjatë shumë, partitë politikë nga Serbia duhet të regjistrohen si shoqërim, grupim qytetar, iniciativa qytetare, lëvizje, transmeton Orainfo.

Partitë, përveç DSS-it të Vojisllav Koshtunicës, vendimin për pjesëmarrje nëzgjedhje do ta marrin pasi që Qeveria e Serbisë të njoftojë për detajet dhe kushtet me të cilat do të zhvillohet ky proces.

Kryetari i komisionit parlamentar për Kosovën dhe anëtari i SNS-së, Milovan Drecun ka thënë për “Blic” se partitë politike serbe duhet të dalin në zgjedhjenë kuadër të një liste të bashkuar, që mos të ndodh që në vendet në të cilat serbët i bojkotojnë zgjedhjet të fitojnë “disa parti serbe që janë themeluar nën patronatin e Prishtinës”.