Lajme Shqip Thursday, 03 October 2013 12:43

Tiranë- “Nëpunësi Civil” është bërë shkak që opozita të braktisë punimet e seancës së sotme plenare, duke mos u bërë pjesë e rendit të ditës. PD konsideroi se zbatimi i ligjit per “Nepunesin Civil” u shty me vendim qeverie me qëllim spastrimin e administratës.

Kreu i grupit parlamentar të PD-së, Edi Paloka duke folur në emër të opozitës, nga foltorja e Kuvendit akuzoi Ramën për hedhje në erë të konsensusit të arritur, duke shtyrë me 6 muaj zbatimin e ligjit për nëpunësin civil.

Sipas Palokës, Rama dhe Koco gjejnë kohë të ndajnë sinoret, ‘unë mora bjonden, ti merr brunen’. Këto janë pazaret që rëndojnë sot në kurriz të shqiptarëve. Rama është një personazh pjellë e konfliktit, ai vetëm ka llogaritur interesat e tij, edhe kur ato kanë qenë me pasoja të renda për shqiptaret.

“Ju keni vendosur që jashtëqitjen e Ramës në qeveri ta kaloni për ta përmjerë këtu në Parlament. Do ta bëni, se as kjo e as marrja me qira e blerja e deputeteve nuk e zgjidh problemin”- tha Paloka.

BERISHA: AKTI NORMATIV, AKTI MË I RËNDË NË EKZISTENCËN E PLURALIZMIT
Në një deklaratë për gazetarët jashtë sallës së Kuvendit, ish-kryeministri, deputeti i PD, Sali Berisha akuzoi Ramën për shkelmim të konsensusit, si aktin me të rëndë në 23 vite të pluralizimit shqiptar.

“Në historinë 23 vjeçare të marrëdhënieve të forcave të mëdha politike, ky është akti më i rëndë në tërë ekzistencën e pruralizmit, të gjithë ata që kanë ndjekur zhvillimet e vështira demokratike në Shqipëri, por në tërësi të suksesshme e kanë të qartë se këto zhvillime kanë pasur në bazë, kushtetutën dhe konsensusin. Në doktrinën kushtetuese, konsensusi ka vlerën e normës kushtetuese. Konsensusi ka rëndësinë e një norme të çmuar të Kushtetutës, pavarësisht nga kundërshtitë madhore të forcave politike ajo është nderuar. Shumë më serioze se kjo e tanishmja, me një vullnet të verbër armiqësi të egër të opozitës qeveria e cila është gjithmonë në cdo rast përfituese në 60% për cdo ligj që miratohet, shkelmon me harbutëri konsensusin me opozitën. Çon në zero ashtu sic do bashkëkryetari i mazhorancës marrëdhëniet me opozitën. Ky është fillim problematik, akt i rrezikshëm. Shkelja e konsensusit, gabim fatal për historinë e Shqipërisë. Por aktet që vijnë pas janë të paparashikueshme, nëse shkelmon konsensusin ti i pret asaj cdo mundësi që të merreshe vesh me të. Ata që bën këtë veprim nuk duhet ta ndërmerrnin kurrë, ne kishim të garantuar statusin e vendin kandidat, duhet të luftonin për hapjen e negociatave në dhjetor, por nëse ecet me këtë vullnet të ligë për të cuar vendin drejt stabilizimit, se ti pret urat me opozitën, por bën gabimin fatal”- tha Berisha.

I pyetur në në lidhje me hapat e mëtjeshëm të opozitës, ish-kryeministri Berisha tha: “Zoti Berisha është thjesht një deputet dhe anëtar i PD-së dhe unë do të mbështes të gjitha vendimet e opozitës, por vendimet e krerëve të opozitës janë njëra anë, shkelja e konsensusit është gabim fatal”.

Një dite më parë, kreu i PD, Lulzim Basha deklaroi se me vendimin për shtyrjen e ligjit të nëpunësit civil, u minua konsensusi i arritur dhe këtë opozita nuk mund ta tolerojë.