Lajme Shqip Thursday, 14 February 2013 12:54

TIRANË – “One Billion Rising” aktiviteti ndërkombëtar kundër dhunës ndaj grave zhvillohet për herë të parë në Shqipëri. Shumë të reja tashmë janë ngritur e kërcejnë me këngën “Break thë Chain”, “Këputeni zhinxhirin” duke përqafuar këtë inisiativë. Të ngrihesh, të kërcesh është mënyra më e mirë për të shkundur botën, dashuri jo dhunë, këto janë mesazhet e kësaj nisme që shënohëet sot në shumë vende të botës.

Mijëra gra e vajza shqiptare të mbledhura sot në bulevardin para kryesisë së Kuvendit janë ngritur kundër dhunës për të shembur zinxhirët.

Kryeparlamentarja Jozefina Topalli, iniciatore e kësaj nisme iu ka thënë grave e vajzave të pranishme se dashuria fiton mbi gjithcka.

“Gëzuar ditën e Shën Valentinit, ju falenderoj që i jeni bashkuar aktivitetit për tu ngritur, për të kërcyer. Një miliard gra në botë përjetojnë dhunën, kjo është barbari, por një miliardë gra që ngrihen është një mrekulli. Nënat sot ngrihen kundër dhunës, vajzat sot ngrihen e këndojnë, kërcejnë sic dinë vetëm ato me guxim, shpresë e dashuri. Të gjitha bashkë për jetën, dashurinë, në ditën e dashurisë. Sot të ngritura derisa dhuna të marrë fund, mijëra gra që ngrihen sot këtu për t’i dhunë fund dhunës, ju tundni botën, dashuria fiton mbi gjithcka”, tha Topalli.(LajmeShqip.com)

Lexoni më poshtë këngën himn të këtij aktiviteti:

Break the chain
“Këputeni zhinxhirin”

Krahët ngre drejt qiellit
Në gjunjë lutem e
nuk kam më frikë.
… Do të dal nga ajo derë e do të shkoj,
do ngrihem, do të kërcej.

E shoh botën ku jetojmë bashkë
Të sigurta, të lira nga shtypja
Pa përdhunime, inçeste, apo abuzime.
Femrat nuk janë pronë e askujt!
Nuk kam qenë kurrë pronë jotja, nuk më njeh, nuk jam e padukshme, jam
e mrekullueshme, e ndjej zemrën time që rreh me forcë, e unë jam e
gjallë dhe e mrekullueshme!

Kërcej se dashuroj
Kërcej se endërroj
Kërcej për të thenë MJAFT
Kërcej për të mbytur klithmat
Kërcej për të thyer rregullat
Kërcej për të ndalur dhimbjen
Kërcej për të këputur zinxhirët
Erdhi koha t’i këpusim zinxhirët, PO
Këputini zinxhirët,
Ngrihuni, Kërceni,
Ngrihuni, Kërceni.

Në mes të gjithë kësaj çmendurie ne do të ngrihemi e di,
Për një botë më të mirë e di,
Rrokni duart e motrave e vëllezërve tuaj,
Afrojuni çdo gruaje dhe çdo vajze.

Ky është trupi ynë dhe është i shenjtë,
Mjaft me justifikime, stop abuzimit
Ne jemi nënat, ne jemi edukueset
Jemi të bukurat, të mrekullueshmet.

Kërcej se dashuroj
Kërcej se endërroj
Kërcej për të thenë MJAFT
Kërcej për të mbytur klithmat
Kërcej për të thyer rregullat
Kërcej për të ndalur dhimbjen
Kërcej për të këputur zinxhirët
Erdhi koha t’i këpusim zinxhirët, po
Këputini zinxhirët,
Ngrihuni, Kërceni,
Nngrihuni, Kërceni,

Ngrihuni, kërceni
Ngrihuni, kërceni

Motër eja edhe ti e më ndihmo, motër nuk do ngrihesh dhe ti?

Ngrihuni, kërceni
Ngrihuni, kërceni

Motër eja edhe ti e më ndihmo, motër nuk do ngrihesh dhe ti?

Ky është trupi ynë dhe është i shenjtë,
Mjaft me justifikime, stop abuzimit
Ne jemi nënat, jemi edukueset
Jemi të bukurat, të mrekullueshmet.

Kërcej se dashuroj
Kërcej se endërroj
Kërcej për të thenë MJAFT
Kërcej për të mbytur klithmat
Kërcej për të thyer rregullat
Kërcej për të ndalur dhimbjen
Kërcej për të këputur zinxhirët
Erdhi koha t’i këpusim zinxhirët, PO
Këputini zinxhirët,
Ngrihuni, Kërceni