Lajme Shqip Monday, 21 September 2015 10:05

Bandat serbe dhe shqiptare ne Zvicër sot janë me aktive dhe kane bashkëpunim me të mirë të kontrabandës se drogës.

Nga ana serbe trafikantët e drogës ne Zvicër i prijnë kryesisht ata nga Nishi, të cilat zakonisht gjenden si turistë dhe “studentë”. Ndërsa raporti i fundit OKB-së flet se për çdo vit nga Shqipëria në Kosovë dhe Serbi hynë mbi 100 tone drogë ?!

Policia për çdo vit arreston nga 20-25 serbe nga Nishi për trafik droge Keta e kane pranuar edhe helvetike, ku sipas tyre , për çdo vit ne Zvicër arrestohen nga 20 persona nga Nishi apo mbi 100 persona nga vendet e Serbisë. Sipas ketyre burimeve serbët janë dileret dhe patronët e trafikut të drogës dhe heroinës në këtë vend, janë serbet dhe shqiptarët.

Sipas policisë, të shumi cën e rasteve tregtarët serbë nuk janë banues në territorin e Zvicrës por ata janë turistë apo ne shume raste edhe si studente të të regjistruar në kolegje te ndryshe sa për te pasur statsuin e studentit, ne fakt një lloj “justifikimi” për te qëndruar ne Zvicër.

“Nishi është një vend i rëndësishëm i origjinës prej nga vijnë serbët që kemi arrestuar. Deri tani shumica e tyre janë në rajonet lindore të Zvicrës, veçanërisht në kantonin e qytetit të St. Gallen, por arrestimet e tyre zakonisht bëhen ne Cyrih” kane thënë nga policia federale zvicerane.

Në pjesën perëndimore, të theksohet, të rinjtë nga serbët në përgjithësi “nuk luajnë një rol të rëndësishëm në tregun e heroinës.” Numri më i madh i tregtarëve, duke shpjeguar, jo “gjerësi” të veçantë në biznes, sepse takimet me klientët e kontraktuara kryesisht përmes mesazheve tekst të dërguara nga telefoni nga Serbia.

Sipas policise, Nishi konsiderohet sot një nga pikat kyqe e kontrabandes se droges ne balkan, ne drejtim te Zvicres dhe vendet tjera evropiane. Rruga e Ballkanit e trafikimit kryesor e drgogës nga Afganistani, Pakistani dhe Turqia në vendet e BE-së dhe Zvicrës nis nga Nishi pikq kjo kyqe për e kontrabandes se drgiës per shkak të pozicionit të saj gjeografik që lidh Serbine me sqhipërine si dhe Kosoven dhe Bullgarinë, thuhe tne nje raport te policisë Raporti i OKB-së:

Për cdo vit nga sqhipëria në Kosovë dhe Serbi hyne mbi 100 tone drogë ?! Sipas raportit antidroge te OKB-së per vdo vit nga Shqiperia ne Kosove dhe Serbi depërton mbi 100 tone droge?! e cila nje pakice mbetet ne rajon, kurse shumica e kësaj droge destiancionine fudit e ka jo vetem ne Zvicer por edhe ne vendet tjera te BE-së. Për kete bashkepunim te mire te trafikut te dorges mes serbeve dhe shqiptareve e deshmon edhe nje ser arrestimesh te fundit nga policia zvicerane ku bossete trafikut te droges jane serbe dhe shiptare.

Rastiu i fundit ishte arrestimi i 22 trafikanteve te droges ne Cyrih dhe Argovie ku sias policise kantonale te arrestaurit janë kreysisht serbë dhe shqiptarë. Ndersa patroni i kesaj bande te droges ne ralecionin Serbi-Zvicer dhe vendet Baltike eshte serbi 33 vjecar, ka raportuar agjncia e lajmeve “Presheva jonë” nga Zvicra duke ju referuar burimeve te policese federale te konfederates helevtike. Rasti tjeter kapja e nje ton droge (marihuanë) ne Zuirch para ca muajsh nga policia kantonale duke arrestuzar 13 persona, po shtu anëtaret e kesja kontrabande ishin serbe dhe shqiptare te cileve ju konfiksuan 60.000 euro pare “t’thata. /Indeks.mk