Lajme Shqip Tuesday, 21 August 2012 16:42

Washington (PLOTESUAR  21 GUSHT, 20:00)- Në mbledhjen e Këshillit të Sigurimit, pas fjalës së kryeministrit të Serbisë, Ivica Daçiq dhe kryeministrit të Kosovës, Hashim Thaçi, kanë marr fjalën edhe përfaqësuesit e tjerë të Këshillit të Sigurimit. Me këtë rast Shtetet e Bashkuara të Amerikës, Mbretërisë së Bashkuar dhe Gjermanisë, kanë kërkuar shuarjen e strukturave ilegale në veri të Kosovës, ndërkohë Rusia ka shpreh shqetësimin për hapjen e Zyrës Administrative në veri të Kosovës.

Ambasadorja e Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Rosemary DiCarlo ka theksuar edhe një herë mbështetjen e saj për Kosovën. Ajo ka mbështet fuqishëm progresin në Kosovë, duke thënë që strukturat serbe në veri nuk kanë kurrfarë leje në Kosovë, dhe se ato është dashur të hiqen shumë herët, bazuar në Rezolutën 1244.

DiCarlo theksoi se SHBA-të, mbështesin dialogun që do të jetë në të mirë të integrimit evropian për të dyja vendet. Gjithashtu ajo përshëndeti përfundimin e pavarësisë së mbikëqyrur, duke thënë se më këtë dëshmohet për aftësinë e Kosovës për të ndërtuar një shtet demokratik.

Nga ana tjetër përfaqësuesi i Mbretërisë së Bashkuar, ka thënë se Mbretëria e Bashkuar mirëpret progresin e arritur në Kosovë, ndërkohë duke folur për situatën në veri, ka thënë se Prishtina dhe Beogradi duhet të angazhohen për çështjet e mbetura.

“Mbretëria e Bashkuara mbetet e përkushtuar dhe falënderon EULEX-in për angazhimin në atë pjesë, ndërkohë përpjekjet për të penguar lëvizjen e lirë të qytetarëve janë të papranueshme për Mbretërinë e Bashkuar. Pritet përkushtim i të dyja palëve për të hequr strukturat paralele në veri dhe kërkoi nga Qeveria e Kosovës të përcaktojë strategjinë për veriun dhe mirëpresim hapjen e Zyrës Administrative në veri nga ana e Qeverisë së Kosovës”, ka thënë ai.

Edhe përfaqësuesi i Gjermanisë ka kërkuar shuarjen e strukturave ilegale.

Ndërkohë përfaqësuesi i Rusisë ka thënë se Rezoluta 1244 duhet të mbetet bazë për zgjidhjen e çështjes së Kosovës. Ai ka shprehur shqetësimin me vendimin e Këshillit të Sigurimit për themelimin e Zyrës Administrative në veri. (LajmeShqip.com)

**********************************************

Washington (PLOTESUAR  21 GUSHT, 17:10)- Këshilli i Sigurimit i Kombeve të Bashkuara nisi sot diskutimin për situatën në Kosovë, ndërsa raporti tremujor për gjendjen në vend u paraqit para anëtarëve të këshillit nga Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së, Ban Ki-Mun.

Kryeministri i Serbisë, Ivica Daçiç ka kërkuar publikisht të mos njihet pavarësia e Kosovës. Ai akuzoi qeverinë e Kosovës se ka penguar zhvillimin e diskutimeve mes dy vendeve, ndërsa ka thënë se në jug e veri të Kosovës popullata serbe diskriminohet e vritet. “Ka kërcënime të komunitetit serb, qoftë në jug dhe veri të Kosovës. Nuk kanë tolerancë ndaj besimit tonë fetar, incidente me kishat tona. Ka heshtje të institucioneve nga ana tjetër”, tha Daçiç.

Daçiç ka kërkuar një zgjidhje politike dhe gjithëpërfshirëse për cështjen e Kosovës.
“Dialogu duhet të vazhdojë, por kjo nuk varet nga ne, cështjet e mbetura të pazgjedhura nuk duhet të anashkalohen. Beogradi nuk mund të qendrojë duke dhënë dhe Prishtina duke marrë. Duhet zgjidhje gjithpërfshirëse për të gjitha palët, për sa i përket statusit të Kosovës.

Ai përmendi më tej cështjen e trafikut të organeve, duke akuzuar UCK-në se ka kryer trafik organesh në territorin e Kosovës, në dëm të popullatës serbe, sic përmendi ai.
Ndër të tjera Daçiç tha se “Prishtina e anashkalon juridiksionin e Këshilli të Sigurimit”.

Thaci: Statusi i Kosovës u zgjidh më 17 shkurt 2008
Kryeministri kosovar Hashim Thaci gjatë fjalës së tij reagoi duke iu kundërpërgjigjur kryeministrit serb Ivica Dacic që fliste për Kosovën me status të pazgjidhur dhe si krahinë e Serbisë. Thaci deklaroi se pavarësia e Kosovës është zgjidhur me 17 shkurt të vitit 2008.

“Statusi i Kosovës është zgjidhur me 17 shkurt 2008 një herë e përgjithmonë. Është fakt që nga shkurti i vitit 2008 Kosova ka forcuar institucionet. Jam i nderuar t’ju informoj për procesin e fundit për ti dhënë fund mbikqyerjes së pavarësisë . 5 vite më parë shpallën pavarësinë. Miratimi dhe zbatim i Kushtetutës, decentralizimi i Komunave, krijimi i 6 komunave me përbërje serbe dhe zgjedhja e deputetëve serb janë shembuj të transformimit dhe demokratizmit të vendit. Esenciale kanë qënë të dejtat e minoriteteve. E gjithë korniza ligjore garanton të drejta të barabarta për grupet etnike në Kosovë”,- theksoi Thaci.

Thaci duke theksuar rëndësinë e dialogut mes Kosovës dhe Serbisë për stabilitetin e rajonit të Ballkanit, ka ripërsëritur qëndrimin e qëverisë që ai drejton për mosprekjen e shtetësisë dhe integritetit territorial të Kosovës.  “Serbia refuzon marrëveshjen për bahkëpunimin rajonal. Besueshmëria e këtij dialogu teknik është ne rrezik dhe i bëjëmë thirje që të pranojmë ato që kemi rënë dakort. Mungesa e dialogut është problem për stabilitetin e gjithë rajonit të Ballkanit. Përderisa ne jemi të përkushtuar ne shtetësinë dhe integritetin territorial nuk do e diskutojmë kurrë. Besojmë se dy kombet të mos mbeten peng”,- deklaroi Thaci.

Duke iu referuar cështjes së veriut të vendit, Thaci nënvizoi se tashmë është gati zyra administrative që do të operojë në këtë pjesë të vendit, pasi sic tha ai ‘ Kosova është kundër ndarjes dhe shkëmbimit të territoreve”,- duke shtuar se qeveria e Kosovës ka plan të integrojë këtë pjesë. (LajmeShqip.com)

***************************************

Prishtinë – Këshilli i Sigurimit  i OKB, nën udhëheqjen e Francës presidente e radhës, sapo ka nisur një seancë për shqyrtimin e raportit periodik për Kosovën të Sekretarit të Përgjithshëm, Ban Ki-moon, rreth të cilit vendet anëtare do të reflektojnë qëndrimet e tyre për zhvillimet tremujore.

Kryeministri i Kosovës Hashim Thaçi dhe kryeministri i Serbisë Ivica Daçiq po marrin pjesë në seancë, e cila po mbahet pas një vizite në korrikun e kësaj vere të Ban Ki-moon në Kosovë dhe Serbi, ku ka takuar autoritetet më të larta të dy vendeve.

Raporti i Ban Ki-moon u bënë thirrje Prishtinës dhe Beogradit të jenë më konstruktivë në tejkalimin e dallimeve dhe të vëjnë në jetë marrëveshjet e arritura përmes dialogut teknik.

Fillimisht po flet shefi i UNMIK-ut, Farid Zarif. Seanca e KS të OKB po transmetohet drejtpërdrejtë nga Televizioni i Kosovës. (LajmeShqip.com)