Lajme Shqip Saturday, 11 January 2014 12:17

(E plotësuar) – Në mbledhjen e dy qeverive të dy shteteve të një kombi, kryeministrit Hashim Thaçi dhe Edi Rama kanë dhënë mesazhin e qartë se mes dy vendeve nuk do të ketë bashkim kufijsh sipas kuptimit të mirëfilltë.

“Jemi sot këtu për të punuar për të ardhmen, nuk ka asnjë dyshim se shpallja e pavarësisë së Kosovës dhe përfundimi i mbikëqyrjes ndërkombëtare përbën një nga arritjet më të mëdha për dy shtetet shqiptare. Ky takim shënon një kapitull të ri për Kosovën, Shqipërinë dhe rajonin”, u shpreh Thaçi.

Kryeministri i Shqipërisë në fjalën e tij theksoi se kjo mbledhje ka për qëllim heqjen e kufirit mes dy vendeve por ai foli për një bashkim të stilit të vendeve të Beneluksit.

Nga ana tjetër, Rama u shpreh se nuk mund të ketë bashkim të dy vendeve pasi kjo gjë u është premtuar SHBA-ve dhe BE-se.

“I takojnë një kombi me një gjuhë kulturë të përbashkët, por nëse mbledhja e përbashkët bëhet arsye trembjeje apo inkurajimi për këdo që ka shqetësime në lidhje me vijat kufitare, dua të them se kufiri mes Shqipërisë dhe Kosovës është për ne shumë i qartë dhe i patjetërsueshëm si një vijë që na kujton qoftë pamundësinë e historisë nga njëra anë apo përpjekjet heroike që solli krijimin e shtetit të dytë shqiptar nga ana tjetër dhe qoftë dhe detyrimin tonë për t’i qëndruar besës së dhënë atyre pa të cilët Kosova e lirë dhe e pavarur do të kishte mbetur një ëndërr e përgjakur SHBA-ve dhe BE-së”, u shpreh Rama.

Video: http://www.youtube.com/watch?v=m3jryWTlxc0

 

Në Prizren takimi Kosovë – Shqipëri

 

Sot në Prizren, para dite, është paraparë mbajtja e takimit ndërmjet dy qeverive – të Kosovës e të Shqipërisë. Për këtë takim thuhet të jenë përgatitur të dy vendet. Janë ndërmarrë edhe masa të nevojshme të sigurisë në qytetin historik të Prizrenit në të cilin kanë ndodhur e janë zhvilluar disa Lidhje shqiptare të Prizrenit. Edhe ky takim nga shumë kush po quhet një Lidhje e re shqiptare e Prizrenit. Në të pritet të shqyrtohen e të arrihen marrëveshje për tema të rëndësishme ndërshqiptare brenda e jashtë kufijve të këtij populli. 

Kryeministri Thaçi ka theksuar dje se takimi i Prizrenit shënon kapitull të ri dhe se ai dërgon mesazhin evropian për të gjithë, mesazhin e rajonit me kufi të hapur dhe pa barriera të së kaluarës.

Por, nga qarqe të LDK –së ky takim është quajtur vetëm takim marketingu që nuk mund të sjellë shumë dobi për shqiptarët. 

Takimin me interesim të madh e pret Lugina e Preshevës për cilën Kosova e Shqipëria kanë marrë vendimin të themelojnë një Fond të përbashkët. Takimi fillon në hotelin “Theranda” e përfundon, simbolikisht,  në ndërtesën historike të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit./koha/