Lajme Shqip Tuesday, 15 November 2011 09:00

TIRANE-Kreu i Partisë Socialiste, Edi Rama në faqen e tij personale në rrjetin social Twitter, paralajmëroi dje një padi për “Gazeta Shqiptare” referuar faktit të botimit në disa numra rradhazi të pjesëve nga libri i tij “Kurban”.

“I kërkova Arlinda Dudajt të bëjë padi për Gazetën Shqiptare jo vetëm për vjedhje, po për masakrim të librit ‘Kurban'”, shprehet Rama. Madje në funksion të këtij qëndrimi ai është shprehur gjithashtu se sipas tij është: “i patolerueshëm shpërfytyrimi i librave përmes shfrytëzimit të teksteve pa lejen e shtëpive botuese”.

Qëndrimi i Gazetës Shqiptare dhe Balkanweb

Së pari është e pakuptimtë arsyeja se pse kreu i PS-së ka vendosur të padisë pikërisht “Gazeta Shqiptare” për të ashtuquajturën “vjedhje” sipas tij të librit “Kurban”, në një kohë kur të gjitha të përditshmet e pavarura në vend kanë bërë as më pak e as më shumë të njëjtën gjë.

Të gjitha, pa përjashtim, kanë botuar pjesë të “Kurban”-it përfshi këtu edhe vetë organin zyrtar të Partisë Socialiste, “Zëri i Popullit”. Pse mes tyre, Rama zgjodhi “Gazeta Shqiptare” këtë mund ta dijë vetëm ai. Vlen të sqarohet, qoftë për të, ashtu edhe për mbarë opinionin publik, se “Gazeta Shqiptare” vendosi të botojë pjesë të librit “Kurban” vetëm për një arsye shumë të thjeshtë: t’iu shërbente maksimalisht lexuesve të saj, të cilët pavarësisht kërshërisë së madhe e kishin të pamundur ta lexonin “Kurban”-in në internet.

E për më tepër ky ishte një shërbim i veçantë që vendosëm të bënim ndaj të gjithë atyre lexuesve që në kushte të vështira ekonomike e kanë të pamundur ta blejnë librin në treg kundrejt një çmimi prej 10 mijë lekësh të vjetra.

Po për të njëjtin qëllim “Gazeta Shqiptare” ka botuar pjesë edhe nga libri i Spartak Ngjelës, Elena Kadaresë, Ben Blushit, Blendi Fevziut apo Arben Putos. Për t’iu rikthyer edhe njëherë akuzës që Rama na bën për vjedhje duhet saktësuar gjithashtu se në adresë të “Gazeta Shqiptare”, sikundër në të gjitha të përditshmet e tjera, nuk ka patur derimë sot as edhe një kërkesë të vetme për mosbotimin e pjesëve të librit nga z.Rama apo nga botuesi i tij.

Totalisht i pavërtetë është pretendimi tjetër i z.Rama lidhur me masakrimin e shpërfytyrimin që sipas tij “Gazeta Shqiptare” i ka bërë “Kurban”-it. Jo dhe jo. Titujt që redaksia iu ka vënë pjesëve të marra nga libri i tij në mënyrë absolute e të pakundërshtueshme kanë qenë thjesht dhe vetëm fjali të shkëputura nga vetë ato që Edi Rama ka shkruar e zeza mbi të bardhë me dorën e tij në libër.

Konkretisht në numrin e saj të datës 12 nëntor 2011, “Gazeta Shqiptare” është hapur me titullin e madh “Jam azmatik kronik” referuar deklaratës së bërë nga vetë z.Rama në faqen 184 të librit, rreshti i 5-të, nga ku citojmë “vuaj qysh në fëmijëri nga astma bronkiale”.

Gjithashtu në numrin e djeshëm të “Gazeta Shqiptare”, titujt e vendosur kanë qenë “Ahmet Zogu hamshor, Geraldina me gjinj të bukur”. Kjo referuar citimit të përdorur nga faqja 426 e librit, rreshti i 21-të, ku Rama teksa flet për mbretin Zog e cilëson atë “beu hamshor prej Mati”.

Ndërsa në rreshtin e 14-të të faqes 428, ai thotë shprehimisht “mbretëresha rrezatuese që mbante në gjirin e bukur..” referuar kësisoj Geraldinës. “Gazeta Shqiptare” i boton sot edhe faksimilet e këtyre faqeve për të qartësuar jo vetëm publikun por edhe z.Rama mbi atë çfarë ai shkruan në librin e tij.