Lajme Shqip Thursday, 08 November 2012 11:18

TIRANË (PLOTESUAR 08 NETOR, 13:30)-Një përplasje e ashpër deklaratash mes kryeministrit Sali Berisha dhe kreut të grupit parlamentar Gramoz Ruci janë zhvilluar në seancën parlamentare duke marrë shkas nga cështja e Qarkut të Fierit.

Berisha i bëri thirrje opozitës të mos bllokojë marrjen e statusit të vendit kandidat dhe të votojë 3 ligjet e integrimit. Berisha ritheksoi mocionin për zgjidhjen e çështjes së Fierit, por deklarata u prit me ashpërsi nga Ruci. Sipas Rucit, Berisha sillet sikur kërkon zgjidhje, ndërkohë që urdhëroi bllokimin e në qarkun Fier, dhe pse fitoren e mori PS.

Berisha: Formula e propozuar dje që të vemi në votëbesim cdo këshilltar të qarkut në çdo këshill bashkiak dhe komunë ishte e qartë. Nesër më bëni mocion kur të doni, po ju se bëni se nuk doni debat, pra problemi është këtu të bëhet të vendoset me marrëveshje për çdo Komunë dhe Këshill, Qarkun dhe kjo është zgjidhja e më e duhur. Se bllokimi i këtyre ligjeve për një situatë që nuk lidhet më askërkush, është dëmtim i kërkesave jetike të çdo qytetari. Kjo ofertë nuk ka bazë, ku të hidhet poshtë, doni të procedojmë me marrëveshje dhe ne jemi të gatshëm të vendosim mocion për secilin, por askush, as ju nuk mund t’u diktojmë votën e qytetarëve. Ku e keni Paulinin? Kam kërkuar unë të dal në anën tjetër ndonjë deputet i juaj? Jo mor zotëri cdo deputet ka të drejtë të ndryshojë parti. Sadri sa herë ke dash ti me ik nga kjo parti, ma thuaj pak? Ka hallin se nuk e zë lista po s’ka gjë Sadri (te qeshura ne salle), pra mos të merremi e nxjerrim pengesa, fenomene që janë të legjitimuara në ligjet shqiptare dhe demokratike të mbarë botës, por ajo që mund të bëjmë është të bëjmë mocion për cdo Këshill, Qarku për çdo Komunë e Bashki”.

Ruci: Të kam ndjekur me vëmendje dhe dje dhe sot. Ti, ose propozon ose ofron zgjedhje politike për çështjen e Fierit. Më fal për terminologjinë që do përdor, por, në të gjitha vendet ku kam shkuar të kam dëgjuar, kam menduar, ose ju jeni budalla, ose bëni budallanë. Por, jo, ju s’jeni as budalla, as kini pse bëni budallanë, por ama një gjë është se, vetëm argumenta s’ke. Së pari me legjislacionin shqiptar dhe jo vetëm shqiptar, por të cdo vendi demokratik hyn në liritë dhe të drejtat e të zgjedhurve se nuk ka mocion, për të zgjedhur. Dhe rastin e morët dhe për z Paulin, i cili hyn në liritë dhe të drejtat e të zgjedhurit dhe s’mund ti bësh mocion, këtu që ju predikoni dhe bëni si ofertë pikërisht keni bërë se pikërisht Qarkun Fierit e fitoi PS, ju e dini shumë mirë se sipas ligjit mandatet ratifikohen sipas ligjit, dhe është ai që ia con kryetarit të Bashkisë dhe thërret natën, Këshillin e Qarkut. Ishin deputetët e tu në mbledhjen e parë ku njihen mandatët e këshillit të Qarkut, mbledhja u ratifikua me 2 raunde, fitoi pikërisht kjo ofertë që bëni ju, që kjo që është bërë nuk është bërë me iniciative të kundraligjshme, por me porosi tuaj.
Lëvizni se u bë mocioni i mosbesimit dhe ndryshoni numrin e anëtarëve të Këshillit të Qarkut të Fierit të PD e PS. Pikërisht ky numër u atakua në Gjykatë dhe Gjykatat me vendim të formës së prerë, e pra nuk është ofertë ka dhe nuk ka marëveshje politike për të shkelur ligjin dhe për të hedhur në koshin e plerave vendimin e gjykatave. Ndaj them, tani ti ose bën budallanë, ose je budalla dhe se kupton, por jo asnjë nga këto, është e kjo e treta, je kokrra e mashtruesit”.

Berisha: “Nuk është për t’u habitur me fjalorin e ucit qe pas fotos se kërricit që kryetari juaj poston në gjithë botën, por është dhe problemi i axhustimit të situatës së re të krijuar në PS. Unë u them qytetarëve shqiptarë se kjo është gënjeshtër banale fund e krye. Sepse neni 32, i qeverisjes vendore u njef Këshillave, Komunave të Bashkisë, të drejtën për dhënien e heqin e mandatit. Të këshilltarëve të këshillave të Qarkut, se neni 32 autorizon Këshillat e Bashkive dhe Komunave për t’u dhënë dhe hequr mandatin anëtarëve të Këshillave dhe Komunave se neni 52 përcakton qartësisht mënyrën e ndërtimit të Qarkut. Përveç kësaj ka një vendim të gjykatave në cdo shkallë, vendim i cili le në fuqi kryetarin aktual dhe aktet ligjore të firmosura prej tij, gjersa çështja të shqyrtohet në themel. Është e lehtë të shfrytëzosh këtu platformën për të dezinformuar qytetarët shqiptarë, pas fotos famoze keni lehtësi ta bëni, se ju doli dhe ajo pak që ju ka mbetur. Por, e vërtetë është se tjetra se, ose këto këshilla kanë votuar për së dyti këshilltarë të tjerë dhe se nuk ka gjykatë në botë në një vend të lirë që mund t’i heqë Këshillit të dhënies dhe heqjes së mandatit të këshilltarëve të Qarkut. Në rastin kur një qeveri humb shumicën dhe vazhdon të qeverisë, jo po se humbur votat dikur, por kanë vendosur gjykatat. Por këshillat kanë shqyrtuar vendimet e gjykatave, përfaqësues të tyre në përputhje me ligjin. Po nëse ti thua jo, pse ke frikë të çosh në mocion të gjithë? Sepse ekziston vetëm në interesin tuaj për të bllokuar.
 Por ju bëj thirrje, mos bllokoni Shqipërinë për një procedurë përveçse ka lidhje me sedrën personale. Unë prapë ju bëj thirrje zotëri të ngriheni mbi lartësinë e detyrimeve tuaja. Ju mendoni se nëse statusi jepet Berisha merr spaleta, por unë them, nëse statusi merret spaleta merr cdo qytetar shqiptar. Ju jeni të gabuar kur mendoni se, nëse marrim statusin dëmtoni Berishën, por unë ju them, ju dëmtoni çdo shqiptar, kjo është e vërteta, por më shumë dëmtoni forcën tuja politike. Janë kërkuar në mënyrë eksplicite 3 ligje, nuk ka vakuum ligjor. Ky është një test, a duan shqiptarët të votojnë këto ligje, kjo është e vërteta, duan apo nuk duan shqiptarët? Nëse u themi s’duam kjo do të thotë se nuk arritëm konsensus për procesin e integrimit se një forcë politike nuk ngrihet mbi interesat e ngushta të karriges për pushtet”.(LajmeShqip.com)

***********************************************************

TIRANË Ligjëvënësit e Kuvendit të Shqipërisë, duket se i pret një axhendë e ngjeshur ditën e sotme. Në nisje të seancës plenare u betua deputeti i PS-së Auron Tare. Tare mori me vota unanime mandatin si deputet i PS, pas dorëheqjes së Andis Harasanit. 

Në seancën parlamentare të ditës së sotme do të jenë sërish të përfshira në rend ditë tre ligjet që kushtëzojnë marrjen e plotë të statusit të vendit kandidat. Konkretisht, janë ligji për Gjykatën e Lartë, ai për Nëpunësin Civil dhe reforma parlamentare, do të qëndrojnë në kalendar në pritje të konsensusit të Partisë Socialiste.

Manipulimi i zgjedhjeve ose krimi elektoral, pritet të përjashtohet nga amnistia, e cila jepet në kuadër të 100 vjetorit të Pavarësisë. Projektligji “Për dhënie amnistie”, u votua një ditë më parë nga Komisioni i Ligjeve, ndërkohë që opozita nuk mori pjesë në votim. Në variantin përfundimtar që do t’i paraqitet sot seancës parlamentare u vendos që të mos përfitojnë amnisti as komisionerët e zgjedhjeve, të cilët akuzohen për prishje të procesit zgjedhor. 

Po sot pritet shqyrtimi i kërkesës së një grupi deputetësh “Për ngritjen e një komisioni hetimor “Për kontrollin e zbatimit të ligjit në veprimtarinë e Shërbimit Informativ Ushtarak në Ministrinë e Mbrojtjes për periudhën janar 2009 – tetor 2012”, e cila pritet të ngjallë debate mes palëve. 

Ndërkohë në seancë janë përfshirë edhe dy interpelanca, ku njëra është e Ministrit të Transportit Sokol Olldashi, kërkuar nga deputeti Nasip Naço dhe e dyta është me Ministrin e Jashtëm Edmond Panariti, kërkuar nga kreu i PBDNJ-së, Vangjel Dule. Gjithashtu do të ketë edhe një seancë e pyetje -përgjigje kërkuar nga deputeti Taulant Balla me Ministrin e Turizmit, Kulturës, Rinisë dhe Sporteve. 

BETOHET AURON TARE
Në nisje të seancës plenare u betua deputeti i PS-së Auron Tare. Auron Tare mori me vota unanime mandatin si deputet i PS, pas dorëheqjes së Andis Harasanit.

RENDI I DITËS
Kuvendit për periudhën 5 nëntor – 27 dhjetor 2012.
3. Njoftim për miratimin me konsensus të kalendarit 3 javor (5 nëntor – 22 nëntor 2012) të punimeve të Kuvendit.
4. Projektligj “Për ratifikimin e marrëveshjes, ndërmjet Republikës së Shqipërisë dhe Bashkimit Europian, për krijimin e kuadrit për pjesëmarrjen e Republikës së Shqipërisë në operacionet e menaxhimit të krizave të Bashkimit Europian”.
5. Projektligj “Për ratifikimin e Konventës së Këshillit të Europës “Për parandalimin dhe luftën kundër dhunës ndaj grave dhe dhunës në familje”.
6. Projektligj “Për aderimin e Republikës së Shqipërisë në ndryshimet e neneve të marrëveshjes së Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN)”.
7. Projektligj “Për ratifikimin e instrumentit të angazhimit të Republikës së Shqipërisë në shtesën e burimeve të Shoqatës Ndërkombëtare për Zhvillimin (IDA), plotësimi i gjashtëmbëdhjetë”.
8. Projektligj “Për dhënie amnistie”.
• 9. Projektligj “Për disa ndryshime dhe shtesa në ligjin nr. 9157, datë 4.12.2003, “Për përgjimin e telekomunikimeve”, të ndryshuar”.
10. Projektligj “Për nëpunësin civil”. (vazhdon shqyrtimi në komisionin përgjegjës)
11. Shqyrtimi i propozimeve të reformës parlamentare. (Projektvendimi “Për shtesa dhe ndryshime në Rregulloren e Kuvendit” si dhe projektligji “Për disa shtesa dhe ndryshime në ligjin nr. 8550, datë 18.11.1999 “Statusi i deputetit” i ndryshuar”.
12. Shqyrtimi i kërkesës së një grupi deputetësh “Për ngritjen e një komisioni hetimor “Për kontrollin e zbatimit të ligjit në veprimtarinë e Shërbimit Informativ Ushtarak në Ministrinë e Mbrojtjes për periudhën janar 2009 – tetor 2012”.
13. Për votim:
Projektligj “Për disa ndryshime dhe shtesa në ligjin nr. 8588, datë 15.3.2000, “Për organizimin dhe funksionimin e Gjykatës së Lartë të Republikës së Shqipërisë”.
14. Interpelancë me Ministrin e Punëve Publike dhe Transportit Sokol Olldashi kërkuar nga deputeti Nasip Naço.
15. Interpelancë me Ministrin e Punëve të jashtme Edmond Panariti kërkuar nga deputeti Vangjel Dule.
Seancë e pyetje – përgjigjeve kërkuar nga deputeti Taulant Balla me Ministrin e Turizmit, Kulturës, Rinisë dhe Sporteve.
16. Diskutime për çështje jashtë rendit të ditës (deri 60’).(LajmeShqip.com)